icon clock07.07.2017
icon eye42
Фото Цікаве

Новини – з вершини Чорної гори

Минулий рік випробовував нас градом, а цьогорічний червень був позначений зливами, грозами та шквалами. Цікаво, а як позначилися такі екстремальні умови на персиковому саді відомого садівника Дмитра БОДНАРЮКА і яким прогнозується його врожай? Коментар на цю тему «Новини Виноградівщини» отримали в телефонному режимі (адже персиковий сезон – саме в розпалі). Тож йому слово – просто з вершини Чорної гори:

– Перші два сорти ми вже зібрали – «Блейзінг Голд» і «Спрінг Голд». Дякуючи дощам, урожай був великий. Персики наросли буквально неймовірних розмірів, що, як правило, не характерно для ранніх сортів. Дуже багато води, а це дерево любить вологу. Тож плоди набирали вагу до 200 грамів – для ранніх сортів це дійсно аномально. По всіх інших сортах також прогнозується хороший врожай, тим більше, погода дуже слугує цьому. Щодо цьогорічної погоди, то в якійсь мірі часті дощі дошкуляють, але, якщо брати до уваги той аспект, що маємо в цьому сезоні багато вологи, то плоди наростають великих розмірів. Відтак, можливо, лише 5% урожаю вражено гниллю. Проте за рахунок високої вологості персики компенсують ці незначні втрати. Приміром, якщо в сухий спекотний сезон плід важить 100-150 грамів, то у вологий – 200 г і більше, відповідно збільшується й урожай. Надмір вологи в умовах Чорної гори не шкодить, тому що скільки б дощів не випало, а гідросистема терас, їх дренаж створений так, що вода різко сходить униз, сонечко піднімається – каміння нагрівається, до того ж тут постійно віє вітерець, тож проблем зайвої вологості зливи нам не завдають. Тим більше, наш персиковий сад розміщений високо, на південному схилі гори, тобто, на географічно і рельєфно сприятливій ділянці.
Що стосується цьогорічних гроз, шквалів і буревію, які в червні нанесли шкоду деяким людям, то нас це, Слава Богу, не торкнулося. Адже за роки, впродовж яких ми набували цінний досвід вирощування персиків, навчилися так формувати міцну крону дерев, що яким би вітер не був – їхні гілки не ламаються. Раніше, як і деякі інші люди, ми просто підпирали гілки. Але коли бували такі шквали, як цьогоріч, то вони нищили дерева під самий корінь. Відтак ми дійшли висновку – краще нехай залишається менша гілка, дуже сильна скелетно, коротка, але з великою кількістю гілочок, і тоді ніякий вітер не буде здатний її зламати. Тож коли приходить час прорідження персиків, то рукою ми моделюємо крону, залишаючи стільки гілок, скільки врожаю вони відтак зможуть витримати і не будуть зламані шквалами.
Захистили ми свій персиковий сад і від хвороб – головне зробити це своєчасно. Тож весною провели хороший захист. А від борошнистої роси, яка, як правило, вражає краї молодих дерев, я обробив сіркою їх завчасно. Бо коли йдуть дощі, а потім настає тепло, тоді вона активно нападає на молоді дерева (2-3-річні). Тож раджу всім обробляти їх сіркою, бо якщо не зробите захист від борошнистої роси, то на наступний рік не матимете врожаю (ми й самі через це свого часу пройшли, тож навчилися на своїх помилках).
Однак ми не стоїмо на місці, а рухаємося вперед, щороку збагачуємо свій досвід. Іще поповнюємо свій персиковий сад новими сортами – торік прищепили нову «королівську» серію («Роял Глорія», «Шугар Тайм» та інші). Між іншим, їхні якісні характеристики просто неймовірні. Перший урожай бачитимемо наступного року. Тоді й визначимо, наскільки вони будуть для нас перспективні. Наприклад, «Кримський плоский» успішно пройшов випробування. Він показав себе з надзвичайної сторони. А цьогоріч випробування проходитиме «Бельмондо». Тим більше, умови для всіх сортів персика в цьому сезоні екстремальні (в аспекті гниття через надмірну вологість). Але всі наші сорти довели, що вони чудово витримують як сухе, так і вологе літо.
Щодо реалізації, то проблем не маємо – збут налагоджений, є постійні клієнти, тим більше, у дозріванні йдуть сорт за сортом, тож великого навантаження врожайності не виникає. А зранку зазвичай син реалізовує персики на малому ринку.
Прогнозується також хороший урожай кавунів та персикових динь – їм надзвичайно подобається погода цього сезону. Ківі цьогоріч теж дасть шалений урожай. Навіть зараз, на початку липня, плоди більші за грецький горіх. Так, погода дійсно сприяє. До слова, ми ще такого не пам’ятаємо – всі наші 14 басейни заповнені водою, джерело закрите, бо потреби у вологості немає. Ми вже навіть організували спеціальний дренаж – надмір води випускаємо трубами в ліс.
Ганна КОБАЛЬ