icon clock02.02.2018
icon eye29
Кримінал Фото

Неймовірна феєрія барв

Не дивлячись на те, що надворі середина зими, у виставковій залі «Імпасто» заквітла весна – тут відкрилася персональна виставка картин Раїси Глюк – дружини відомого митця Закарпаття Гаврила Глюка. Експозицію складають близько 40 полотен, зокрема, натюрморти з приватної колекції родини. Виставку до нашого міста привезли з Ужгорода внук Раїси Пилипівни Олександр Александров та зять Йосип Гомокі, а також заступник директора департаменту культури Закарпатської ОДА Ілдіка Молнар, котра представила присутнім даний проект, що має на меті презентувати невідомого митця широкому загалу.
«Саме завдяки старанням членів родини та за сприяння обласного департаменту культури ми маємо можливість познайомитися з самою художницею, через її творчий доробок», – відзначила керуюча «Імпасто» Валентина Костьо.
Раїса Глюк не мала художньої освіти, але часто давала влучні поради чоловіку, коли він писав свої картини. В свою чергу митець запропонував дружині спробувати самій малювати. Саме Гаврило Глюк був головним натхненником і вчителем мисткині. Так розпочався її шлях у мистецтві, а з року в рік росла й майстерність авторки, незважаючи на дуже слабкий зір. Найбільше вона любила малювати квіти, які виконувала олією. Поціновувачі мистецтва відзначають особливий шарм художниці, завдяки якому її полотна наповнені неймовірною феєрією барв, що затамовують подих, чарують жіночою ніжністю, зігрівають яскравим сонячним теплом і переливами веселки.
Своїми враженнями з присутніми поділилися начальник відділу культури РДА Василь Югас, а пісня «Два кольори» у виконанні співачки Тетяни Гудачок стала влучним лейтмотивом вернісажу.
За словами Олександра Александрова, експозиція пересувна і вперше презентується поціновувачам образотворчого мистецтва нашого краю. Її вже мали можливість переглянути в галереях Хуста та Тячева. У нашому місті виставка триватиме до кінця лютого. Тож не втратьте нагоди насолодитися кольорами широкої палітри творчості талановитої жінки.
Любов ТОКАЧ