icon clock20.07.2017
icon eye31
Культура Фото

На Виноградівщині вшанували пам’ять героїв та провели «Куруц-фест»

Минулої неділі угорці району та області взяли участь в урочистостях, присвячених річниці Національно-визвольної війни угорського народу початку ХVIII століття. Захід традиційно відбувся в неділю на українсько-угорському кордоні в смт. Вилок біля пам’ятного знаку Турул. У ньому взяли участь голова загальних зборів Саболч-Сатмар-Березької області Оскар Шестак, віце-спікер парламенту Угорщини Іштван Йокоб, а також Ужгордський генконсул Йожеф Бугайло, старший консул Берегівського Консульства Ференц Мелькуті, представники Офісу уповноваженого уряду за співпрацю Закарпаття та Саболч-Сатмар-Березької області, голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, перший заступник голови обласної ради Йосип Борто, голова Виноградівської РДА Михайло Русанюк, голова ДСУУ Василь Зубанич, депутати обласної ради Йосип Баторі, Барнабаш Кейс, Микола Товт та Карло Резеш, представники духовенства та багато інших.
Присутніх на урочистостях вітав гість з Угорщини Оскар Шестак, який у своїй промові наголошував, що сусідні райони Угорщини та України плідно співпрацюють. Уряд Угорщини, по мірі своїх можливостей, надає  фінансову підтримку закарпатським підприємцям, активно лобіює за впровадження безвізового режиму і надає всіляку допомогу Україні на шляху євроінтеграції.
У національно-визвольній боротьбі проти панування австрійської династії Габсбургів, яка почалася на початку ХVIII ст. на території теперішнього Закарпаття, брали участь представники багатьох національностей, що населяли Австрійську імперію, в тому числі угорці, русини, словаки. Голова ОДА Геннадій Москаль відзначив це в своїй вітальній промові:
– Історія тих подій свідчить про те, що в нашому краї завжди проживали люди, які свободу й демократичні ідеали цінували понад усе. Сьогодні наш багатонаціональний край є прикладом толерантного співжиття понад 100 національностей. Ми пам’ятаємо, що в нас – спільна історія й спільна відповідальність за теперішнє і майбутнє. Тому відзначення історичних подій ще раз підтверджує безальтернативну цінність міжетнічного порозуміння.
Губернатор наголошував, що минулого року в рамках виконання закону «Про декомунізацію» було увічнено пам’ять визначних представників національно-визвольної боротьби угорців початку ХVIII ст. Так, одна з вулиць у с. Шаланки перейменована на честь куруців, у с. Вари (Берегівський район) – на честь Ференца Ракоці та Ілони Зріні.
Присутніх на заході вітали голова ДСУУ Василь Зубанич, віце-спікер парламенту Угорщини Іштван Йокоб, а також депутат Верховної Ради України, голова КМКС Василь Брензович. Виступаючі наголошували, що для закарпатських угорців та й всіх громадян країни найголовніше настання миру в нашій державі, тобто, виконання Мінських домовленостей. Це єдиний шлях для подолання економічної кризи та подальшого розвитку країни. Він висловив щиру вдячність губернатору Геннадію Москалю за те, що докладає багато зусиль для збереження спокою та миру на Закарпатті, не дивлячись на те, що є такі політичні сили, які намагаються розпалювати конфлікт. Василь Брензович зазначив, що мета закарпатських угорців побудувати демократичну європейську правову державу, в якій поважають і права нацменшин.
Після виступів учасники поклали квіти шани до підніжжя пам’ятника. Свято Турул продовжилося у Пийтерфолві на традиційному «Куруц-фесті». На території луна-парку народні музики, які з’їхалися сюди з різних куточків нашого краю, дзвінкими мелодіями зустрічали гостей. Свою продукцію демонстрували і проводили майстер-класи народні умільці. Тут можна було постріляти з лука, навчитися виготовляти прикраси зі шкіри та сувеніри з дерева. Вражала багатством і неймовірними ароматами гастрономічна продукція, якою охоче ласували всі присутні на святі. Організатори також подбали про цікаву і насичену розважальну програму для найменших учасників фесту. А ввечері відбувся концерт угорського гурту «Парно Граст».
Маргарита СТАНКО