icon clock16.03.2017
icon eye26
Новини Фото

На пульсі життєдіяльності міста і депутатського корпусу

Секретар міської ради Катерина ЗЕЛЕНЯК вдруге обрана депутатом міської ради. До її виборчого округу №4 входять вул. Копанська (з №1 по №100), Добролюбова, Коцюбинського, Горна, Персикова, Пасічна, Курта та Мускатна. Як секретар міської ради, вона входить до складу всіх депутатських комісій, тож тримає руку на пульсі життєдіяльності міста і депутатського корпусу. Сьогоднішнє інтерв’ю з нею – в цій тематичній площині.

– Катерино Петрівно, чи знадобився Вам у депутатській діяльності Ваш досвід роботи в міській раді?
– Так, безперечно. В міській раді працюю вже 18 років. Починала з секретар-друкарки, потім була спеціалістом, у 2006 році мене було призначено керуючою справами, в 2016-му я обрана депутатом і відповідно – секретарем міської ради. Досвід роботи, звісно ж, полегшує депутатську діяльність, тому що можу краще зорієнтуватися при вирішенні проблемних питань громадян, скерувати людей, куди їм доцільно звернутися, зрештою, знаю, як допомогти тому чи іншому виборцю.
– Чи вдається Вам, будучи секретарем міської ради, лобіювати або ж вирішувати ті чи інші проблеми свого виборчого округу?
– Важко. Через те, що наше місто велике, практично кожен округ має свої проблеми і «проштовхувати» їхнє вирішення та лобіювати щось своє намагається кожен депутат. Звичайно, кожен хоче щось зробити для свого округу, а їх у нас 26. І на вирішення всіх їхніх проблемних питань, на жаль, не вистачає бюджетних коштів. Але по мірі можливостей ми, депутати, стараємося вирішувати бодай найнагальніші.
– Тож які проблеми Вашого виборчого округу хвилюють Вас?
– Мене як депутата, зрештою, як і моїх виборців, в першу чергу хвилює стан доріг нашого округу. По вулиці  Копанській, а особливо вул. Персиковій – після зими разом зі снігом зійшов і асфальт. При сприятливих погодних умовах дорожні служби будуть здійснювати роботи по поточному ремонту доріг міста в тому числі вул. Персикової та Копанської. Хоча ці дві дороги є дорогами державного значення і перебувають на балансі Служби автомобільних доріг у Закарпатській області, міська рада буде брати участь у співфінансуванні даних ремонтних робіт. Також мене турбує незадовільний стан тротуару по вулиці Копанській. Внаслідок підсипання під час зимової ожеледиці соляними сумішами, він дуже сильно зруйнувався, особливо проблемною є ділянка від міської ЗОШ №4 по площі Миру до вулиці Персикової. Мешканці стурбовані тим, що він понищений, бо це додає їм багато роботи при прибиранні прилеглої до дворогосподарств території. Проблеми в нас також з водовідведеннями (зокрема, з водостічними канавами, якими вода стікає з гори), а також із каналізуванням. Ці проблемні питання хвилюють нас із року в рік. Проте їх можна вирішити лише шляхом будівництва КНС, але ця справа потребує великих коштів.
– А чи є вже певні напрацювання?
– В минулому році здійснено поточний ремонт на вул. Копанській та вул. Персиковій, а також прочистку водостічної канави від вул. Коцюбинського до Горної. Також проведено ремонт доріг, тобто, грейдерування по вул. Горній та Добролюбова. Облаштовано пішохідні переходи на вулицях Персиковій, а також на Копанській біля магазину «Фортуна», щоб легше було перетинати дорогу, яка перевантажена рухом автотранспорту (до того ж там багато туристів йде до руїн замку «Канків»). Вдалося вирішити проблему водовідведення стічних вод у районі міського ДНЗ №9, де постійно стояла вода. За час своєї роботи в депутатському корпусі міської ради сьомого скликання я подала декілька депутатських запитів. Зокрема, стосовно виготовлення проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт вулиці Добролюбова, розширення проїзду з вул. Персикової до дачних ділянок громадян у районі ДНЗ №1 «Берізка», облаштування тротуару по вул. Персиковій, капітальний ремонт тротуару по вулиці Копанській. Як депутат я сприяла в наданні мешканцям свого виборчого округу роз’яснень та інформацій з пенсійних питань та оформлення субсидій, отримання матеріальної допомоги на дітей, інших соціальних виплат та компенсацій, одержання допомоги від органів державної влади, складала акти обстеження сімей, які потребують матеріальної допомоги. З нагоди Новорічно-Різдвяних свят солодкі
подарунки отримали 250 дітей та одиноких людей похилого віку, які мешкають на моєму окрузі, 55 малозабезпечених громадян, а саме пенсіонерів, інвалідів, які мешкають на в/о №4, отримали матеріальну допомогу з міського бюджету.
– З якими проблемами найчастіше звертаються до Вас виборці?
– Найчастіше звертаються виборці до мене з проханням отримання матеріальної допомоги. Адже на території мого виборчого округу проживає багато пенсіонерів, дітей війни, інвалідів, людей похилого віку, тобто, соціально незахищені громадяни. Їх пенсії не завжди вистачає на оплату високих тарифів на комунальні послуги, ліки, продукти харчування. Звертаються також виборці з проханням благоустрою доріг. При зустрічі у чомусь просять допомогти, в чомусь радяться, на щось звернуть мою увагу, підкажуть. Я ж практично і виросла на тому окрузі, і проживаю там.
– Катерино Петрівно, які проблеми міста найбільше болять Вам як депутату?
– Турбує мене проблема стосовно бродячих собак. Такого району у Виноградові немає, де б їх не було. На рівні міської ради є спроби шукати важелі впливу та вирішувати це проблемне питання. Міською радою затверджено Програму поводження з безпритульними тваринами, якою передбачається фінансування робіт по регулюванню чисельності безпритульних тварин, їх стерилізацію. У планах – будівництво центру контролю безпритульних тварин, який розміщуватиметься на вулиці Лейзмана. Відтак дано дозвіл на розробку проекту землеустрою відведення земельної ділянки для цього об’єкту. Іще на деяких виборчих округах є проблеми з укладанням жителів міста угод на вивезення сміття. До речі, не зі старшими людьми, а з молодими сім’ями. Адже навіть якщо пенсіонери фінансово не спроможні, то кооперуються – беруть один контейнер для сміття на два дворогосподарства. А ось на нашому окрузі практично кожен двір має укладений договір на вивезення сміття – або з «АВЕ», або з ВУЖКГ.
Користуючись нагодою, я як секретар міської ради, хочу звернутися зі шпальт районки до виноградівців з проханням долучитися до проведення місячника санітарної очистки та благоустрою міста, в першу чергу – своїх дворогосподарств та прилеглих до них прибудинкових територій, а також до підприємств, організацій та установ – узяти участь у загальноміських Днях благоустрою, які відбудуться 31 березня – 1 квітня  2017 року  та 28 – 29  квітня 2017 року.
Давайте об’єднаємо спільні зусилля і зробимо весняне прибирання нашого рідного міста. Виноградів заслуговує на те, щоб бути найкращим, найчистішим, найзатишнішим містом Закарпаття.
Інтерв’ю взяла Ганна КОБАЛЬ