icon clock15.06.2017
icon eye43
Культура Фото

Музична подорож

Минулого тижня у рамках «Єврейських днів на Закарпатті» у Виноградівській синагозі відбувся концерт камерного оркестру ім. Мендельсона. Захід проводився за підтримки міністерства закордонних справ і зовнішньої економіки Угорщини, Берегівського консульства, громадської організації «Pro Cultura Subcarpathica». На ньому були присутні голова РДА Михайло Русанюк, його заступник Єва Данич, голова райради Віталій Любка, міський голова Степан Бочкай.
До початку концерту присутніх, у тому числі гостей із США, Канади, Швейцарії, Австралії, Німеччини – нащадків колишніх мешканців району та області, вітав заступник держсекретаря міністерства закордонних справ і зовнішньоекономічних зв’язків Угорщини Йожеф Бачкаі, який наголосив, що культури різних націй, які є на Закарпатті, століттями збагачували одна одну. У нас спільна культура, до якої відноситься й закарпатська єврейська культура, що об’єднує присутніх на цьому концерті. Заступник держсекретаря зауважив: «Говорячи про єврейську культуру, ми повинні згадати й про епоху трагедії єврейського народу. Не можемо допустити повторення того, що трапилося з єврейським народом. Антисемітизм – це щось схоже на ракову пухлину в організмі людини. Наш обов’язок берегти кожен народ від його проявів». У своєму вітальному слові поважний гість акцентував увагу присутніх й на те, що уряд Угорщини у силу своїх економічних можливостей надає допомогу Україні, в тому числі Закарпаттю, у розвитку інфраструктури, у лікуванні та реабілітації воїнів АТО, в організації безкоштовного літнього відпочинку школярів тощо.
Від імені єврейської угорської спільноти вітала присутніх Андрея Деяк, наголошуючи, що подібні заходи сприяють збереженню пам’яті наших предків, наших звичаїв та культури.
Після виступу гостей розпочався концерт під керівництвом скрипача Петера Ковача. В репертуарі прозвучали твори Бартока, Мендельсона, Вейнера Лео, Майкла Картіса, Джері Бока.
Публіка щирими оплесками віддячила віртуозам за чудовий музичний екскурс, який у черговий раз довів, що музика немає кордонів, вона єднає людей різних національностей, віросповідання, проживаючих у різних куточках світу.
Після концерту музиканти, які вперше побували у нашому краї, в супроводі Йожефа Бачкаі та Берегівського генконсула Ендре Саліпскі відвідали кімнату пам’яті Бели Бартока, де, завдячуючи методисту відділу культури РДА Єві Григорі, зібрані та представлені раритети про всесвітньо відомого композитора.
Маргарита СТАНКО