Місія ОБСЄ підтвердила відсутність порушень перемир’я з боку України

Повітряне спостереження не виявило жодних змін в позиціях ЗСУ в порівнянні з 5 липня.
Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ підтвердила, що з боку Об’єднаних сил відсутні порушення домовленостей про перемир’я на Донбасі, яких було досягнуто 22 липня.
Як повідомляє Офіс президента, про це йшлося на позачерговій нараді керівництва української делегації в Тристоронній контактній групі. Зокрема, учасники наради розглянули звіт СММ ОБСЄ від 5 вересня. “У документі ОБСЄ чітко вказано, що місія провела повітряне спостереження в районі населеного пункту Шуми та не виявила жодних змін в існуючих позиціях Збройних сил України у порівнянні з 5 липня 2020 року. Тобто СММ ОБСЄ фактично підтверджує відсутність будь-яких змін у позиційному розташуванні Збройних сил України, які порушували б домовленості ТКГ від 22 липня щодо заходів з посилення режиму припинення вогню”, – йдеться в повідомленні.

Коментар Кравчука

Голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук наголосив, що українська сторона чітко й послідовно дотримується режиму повного та всеосяжного припинення вогню. “Важливо, що це повністю підтверджується також у звітах СММ ОБСЄ”, – додав він.

Що цьому передувало

  • 5 вересня ватажок бойовиків “ДНР” Денис Пушилін наказав у понеділок, 7 вересня, відкрити вогонь по українських укріпленнях поблизу населеного пункту Шуми. На його думку, ці інженерні споруди Об’єднаних сил поблизу лінії розмежування є незаконними.
  • Командувач Об’єднаних сил, генерал-лейтенант Володимир Кравченко заявив, що українські війська не порушували жодних домовленостей щодо обладнання інженерних споруджень в районі Шумів.
  • Перевірка встановила, що це звинувачення не відповідає дійсності, є провокаційним і має на меті зірвати домовленості про перемир’я, яких було досягнуто 22 липня.

УНІАН