icon clock17.02.2017
icon eye28
Фото Цікаве

Маленький світ із величезним змістом

У районному історичному музеї відкрилася нова експозиція під назвою «Виставка мініатюрних речей» з циклу «Міні-музей у музеї. Минуле – сучасне», де представлена приватна колекція добре знаної письменниці та художниці, керуючої виставковою залою «Імпасто» Валентини Костьо. Тож наразі перед шанувальниками вона постала ще як колекціонер.
Виставка складається з речей, які вона збирала протягом певного часу, а своєрідним епіграф до неї став вислів дружини декабриста Бестужева «Я маленька величина». За словами Валентини, ця виставка для неї також незвична, як ці два зовсім протилежні слова. На огляд відвідувачам представлені різноманітні речі, які цінні як спогад про минуле. А цікаві вони не тільки тим, що всі маленьких розмірів та невеличкого формату. Головне, що в таких мініатюрних речах, таїться величезний зміст. Ця тендітна жінка сама невеличкого зросту, тому й оточила себе маленьким світом, у який наразі впустила відвідувачів музею. Тут і дорогі серцю спогади з дитинства, і пам’ятний брелок з підшипників, і приємні дарунки від пасажирів, коли працювала провідником, сувеніри, які презентували рідні, колеги, друзі та знайомі і ті, що придбала сама. Є тут і власні маленькі роботи, написані фарбами, серед яких не одразу впізнаєш її автопортрет, та книжечки з ілюстраціями. Надзвичайно вразив іграшковий дитячий сервіз із справжнісінького порцеляну, подарований свекрухою Катериною Костьо, який дістався від прабабусі. Всі ці маленькі дрібнички надзвичайно дорогі її серцю, бо наповнені теплом, що зігріває впродовж усього життя. А нещодавно на світ з’явилося ще одне маленьке диво, котре наповнило його надзвичайним змістом, – у Валі народилася внучка Софійка. Тож є для кого жити і творити…
Своїми враженнями від виставки поділилися методист районного відділу культури Єва Григора, поетеса і подруга Світлана Кедик, а колеги-художники висловили своє захоплення червоними трояндами. На завершення директор музею Людмила Тороцкезі щиро подякувала Валентині за подаровану музею картину, а також висловила сподівання, що, започаткований кілька років тому цикл «Міні-музей в музеї» цікавий відвідувачам, а головне – спонукатиме колекціонерів ділитися своїми захопленнями з широким загалом. Дана експозиція триватиме до кінця місяця. Тож запросила всіх її переглянути і зануритися в маленький теплий світ людини з великою душею.
Любов ТОКАЧ