Літо, гриби, отруєння…

Останніми роками реєструється значна кількість нещасних випадків, пов’язаних із вживанням грибів.

Їстівні  гриби  є цінним  продуктом  харчуванням, який  до  того ж  має  добрі  смакові  якості.

У  грибах  білків  значно  більше  ніж  в  овочах. Вони  містять  майже  всі  амінокислоти, вітаміни  В1, В6, РР, С, пантотенову  кислоту, мінеральні  речовини.

Гриби – дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. За статистичними даними 87 % від загальної кількості отруєнь є отруєння свіжими дикорослими грибами, 13% – отруєння консервованими, сушеними та соленими грибами.

Серед основних причин отруєнь є вживання отруйних грибів, неправильне приготування умовно їстівних грибів, вживання старих або зіпсованих їстівних грибів, вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації .

Пам’ятайте, що отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги. Краще недорахувати кількох грибів у кошику, ніж поставити під загрозу здоров’я, а інколи й своє власне життя і життя своєї родини.

У хворих, що отруїлися грибами, спостерігаються такі спільні ознаки недуги: болить усередині, розладнується шлунок, нудить, починається блювота, людина відчуває загальну слабкість. Спостерігається також зміна зіниць. Одна стає вужча, друга ширша. Буває, що іноді у хворого з’являються зорові і слухові галюцинації, конвульсії, марення. Після збудження наступає втрата свідомості, при цьому спостерігається посмикування деяких м’язів. Найчастіше обличчя і пальців рук.

Навіть при легкому отруєнні грибами треба негайно звернутися за медичною допомогою чи відправити хворого до лікарні. Часто від того, як швидко буде надано медичну допомогу, залежить життя людини. Дещо можна зробити хворому до того, як прийде лікар.  Щоб не допустити активного всмоктування отрути в організм, треба як найшвидше промити шлунок: дати випити хворому 3-4 склянки  води, а тоді визвати блювоту. Процедуру повторювати декілька разів.

Після цього рекомендується дати хворому міцного чаю або молока. Але поки прийде лікар, не годувати. І, звичайно, не можна давати хворому спиртних напоїв, оцет, бо вони сприяють всмоктуванню отрути. Щоб установити причини отруєння, варто зберегти рештки грибів.

Профілактика отруєння грибами

  1. Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте.
  2. Ніколи не вживайте у їжу незнайомі гриби.
  3. Добре знайте відміни їстівних і отруйних грибів.
  4. Не купуйте на базарах суміші грибів із різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, пирогів з грибами і інших виробів з подрібнених грибів.
  5. Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, що викликає захворювання ботулізмом.
  6. 6. Сушіть тільки певні види грибів, такі як білий гриб, підосичник, підберезник.
  7. Не користуйтеся сумнівними методами перевірки грибів на отруйність.

Ганна Крук, лікар з гігієни харчування Виноградівської  районної  філії ДУ «ЗОЛЦ МОЗ України»