icon clock21.07.2016
icon eye22
Фото Цікаве

Кожна нація має мати гідне майбутнє

Минулої неділі, за традицією угорці та русини краю вшанували пам’ять першої переможної битви визвольної боротьби 1703-1711 років під проводом Ференца Ракоці ІІ. Розпочався захід з покладання вінків біля пам’ятної дошки Томаша Есе, що на стіні колишнього «Дому солі», оскільки він і був першим, хто закликав народ до повстання. Після цього всі присутні святковою ходою рушили до пам’ятника «Турул».
Відкриваючи захід, заступник голови КМКС, перший заступник голови обласної ради Йосип Борто наголосив: «Уже вкотре ми збираємося біля цього пам’ятника, щоб віддати шану першій переможній битві під  проводом Ференца Ракоці. Тоді народ масово піднявся проти панування австрійської династії Габсбургів, проти соціальної нерівності». Відтак прозвучали український та угорський Гімни, а також хвилиною мовчання учасники заходу вшанували пам’ять усіх загиблих на Сході України та в теракті, що стався нещодавно у Франції.
На урочистостях були присутні багато поважних гостей, серед них – керівник Закарпатського відділу Державного секретаріату з питань національної політики Угорщини Іштван Товт, відповідальний за керівництво урядової установи Саболч-Сатмар-Березької області Пийтер Козма, Генеральний консул Угорщини в м. Ужгороді Йожеф Бугойло, Генеральний консул Угорщини в м. Берегові Ендре Саліпскі, заступник голови Загальних зборів області Саболч-Сатмар-Берег Ендре Борчі, голова обласної організації «КМКС» та депутат Верховної Ради України Василь Брензович, заступник голови Закарпатської ОДА Віктор Мікулін, голова Виноградівської РДА Михайло Русанюк, ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ та депутат Закарпатської обласної ради Ілдіка Орос, заступник голови Виноградівської районної ради Адальберт Сверенко, представники духовенства та інші.
Пийтер Козма розповів про історію національно-визвольної війни угорського народу на чолі з трансильванським князем Ференцом Ракоці ІІ, про його життя, незламну силу духу та патріотизм.
Віктор Мікулін підкреслив, що це важлива історична подія, оскільки сьогодні Україна бореться за свою незалежність: «У війську Ференца Ракоці були і угорці, і українці, котрі билися пліч-о-пліч за спільну мету. Саме ці події, які відбулися більше 300 років тому, свідчать про те, що народи й нації можуть згуртуватися, аби відстояти власні землі та інтереси».
Вітаючи присутніх та гостей на Виноградівщині, голова Виноградівської райдержадміністрації Михайло Русанюк зазначив: «Сьогодні маємо честь вшанувати воїнів-визволителів куруців, які боролися за незалежність свого народу, своєї громади. Це подія міжнародного масштабу. Наш обов’язок – не забувати героїзм куруців, вшанувати своїх героїв. Кожен народ, кожна нація повинна шанобливо згадувати тих, хто боровся та бореться за свою незалежність, свободу, за краще життя. Сьогодні маємо пам’ятати й про те, що на Сході країни наші захисники борються за суверенітет, свободу України. Турул – птах свободи повинен нагадувати всім нам, що кожна нація має мати гідне майбутнє».   
У своєму виступі Василь Брензович наголосив: «Сьогодні ми відзначаємо 313-ту річницю з першого переможного бою війни Ференца Ракоці ІІ. Ці події дотепер живуть у серці кожного угорця. Звільнившись від османського панування, угорський народ вважав, що нарешті отримає рівні права та свободи, але Австрійська держава Габсбургів не дала їм такої можливості. У них забирали будинки, накладали великі податки, і врешті-решт народ не витримав. Перед ним постало питання: боротися чи загинути, і він обрав боротьбу. Саме тоді Ференц Ракоці не побоявся стати на чолі маленького війська з декількох сотень звичайних селян.
Слід згадати також усе те, через що довелося пройти людству в минулому столітті: світові війни, мільйони загиблих, радянську владу. І знову в Європі неспокійно – постійні теракти, військові дії на території України, Сирії. Однак, попри все, ми завжди маємо намагатися мирно вирішувати конфлікти, бо інакше кровопролиття не уникнути, і якраз війна 300-річної давності є яскравим прикладом цього».
На завершення свята присутніх благословив отець Міклош Горонгозо, керівник Карітасу святого Пантелеймона, після чого було покладено вінки до підніжжя пам’ятника «Турул».
Далі всіх запросили на фестиваль «Куруц-фест», що проходив під патронатом громадської організації «Pro Cultura Subcarpathica». Його проводили вже вп’яте в с. Пийтерфолво. На фестивалі всі охочі мали змогу спробувати традиційні угорські смаколики, передусім – бограч та різні види випічки. Також можна було покататися на атракціонах та взяти участь у різних майстер-класах: з вишивання бісером, різьби по металу, розфарбовування яєць різноманітними цікавими візерунками, ткацтва, в’язання крючком та багатьох інших народних промислів.
Про найменших теж не забули – для них підготували багато цікавого, зокрема надувні замки, батути, каруселі й різні солодощі. Малечі особливо сподобалися розфарбовування обличчя та плетіння косичок.
У рамках святкової програми виступили як професіонали, так і аматори сцени.
Маргарита СТАНКО