icon clock24.03.2017
icon eye42
Культура Фото

Конкурс простелив перед дітьми стежинку до літературної творчості

Другий етап районного конкурсу учнівської творчості імені Юлії Драгун відбувся цими днями в актовому залі управління освіти, молоді та спорту РДА. Проводиться він з метою активізації роботи з обдарованою молоддю, виявлення літературних здібностей, обдарувань серед підростаючого покоління.
Нелегке завдання випало членам журі – дійсно багато творчо обдарованих дітей на Виноградівщині. Немало рукописів в учнівських зошитах довелося їм прочитати і проаналізувати, виокремити найкращі з-поміж робіт. Та спершу член організаційного комітету конкурсу Лілія Русінко надала слово поетесі-піснярці, прозаїку, драматургу Юлії Драгун, іменем якої названо конкурс. «Хочеться, аби цим конкурсом ми простелили перед дітьми стежинку до літературної творчості, посіяли в їхні серця зернятка мудрості, доброти, любові, милосердя», – сказала, зокрема, майстриня слова і, налаштувавши членів журі до продуктивної роботи, дала старт другому етапу.
Творчі роботи учасників конкурсу журі оцінювало в трьох вікових категоріях. Загалом у другому етапі (перший проходив у навчальних закладах району) було представлено 62 роботи (12 – учнів початкових класів, 29 – 5-8 класів та 21 – старшокласників). В конкурсних роботах журі найвище оцінювало емоційність і свіжість викладу. Особлива увага зверталася на творчі здібності учнів, на незвичне яскраве мислення, на вміння витончено передавати свої почуття та думки. Переможці другого етапу конкурсу визначалися за загальною кількістю набраних учасниками балів, їхнє нагородження відбудеться 30 березня.
…А поки члени журі трудилися, майстриня слова дала невеличке екслюзивне інтерв’ю «Новинам Виноградівщини» (відтак, після закінчення другого етапу конкурсу поспішала на зустріч з учнями міської ЗОШ №1). Отож, слово – Юлії ДРАГУН:
–На ниві художнього слова я працюю, відколи себе пам’ятаю, бо відколи почала читати, полюбила книгу. Це моє життя. Я завжди прислухалася до мудрих порад людей, зернину до зернини збирала перли народної мудрості. А зараз усе найкраще лягає на папір. Вже видано 14 книг і над 15-ою я працюю. Вона буде називатися «Від барвінку до віночка». Це буде книжечка про традиції карпатського краю.
Я для того живу і працюю, щоб донести до дітей мудрість, доброту, любов до рідної мови, до українського слова. Це моє покликання. Недавно вийшла в світ і відразу ж знайшла дорогу до юних читачів моя нова книжка «Небом сонечко гуляє», яку тричі додруковували (вже 1800 примірників). Її полюбили дітки і в садочках, і в школах, і батькам вона стала в нагоді – в ній і вірші, і розмальовки для творчого розвитку дитини.  
Мені дуже приємно, що на Виноградівщини проводиться такий конкурс, на який я покладаю великі надії. Адже кожна дитина, яка бере в ньому участь, прагнутиме до творчості, писатиме до наш чудовий край, про його мальовничу природу і колоритні традиції. До слова, на теренах Закарпаття проводиться багато творчих конкурсів серед учнівської молоді, але названий моїм іменем – вперше. І мені це дуже приємно, це надихає мене працювати ще і ще. Відтак аналогічні конкурси проводитимуться і в інших районах Закарпаття. Чому стартуємо саме з Виноградівщини? Мій син тут живе вже понад 15 років. Я давно прикипіла душею до Виноградівщини. Вже в 15-х школах району проводилися презентації моїх книжок. Буває, приходжу до школи, а діти, зустрічаючи мене, радіють: «О, наша письменниця прийшла!». Мене знову і знову запрошують. Я так полюбила Виноградівщину,  ніби свій рідний край.
Я, звісно ж, ознайомлювалася з поетичними творами учасників конкурсу і мені відрадно, що діти в нас такі талановиті. Тому хочу сказати всім юним шанувальникам поетичного слова – розвивайте свій хист, бо талант, мов золото – його потрібно шліфувати, аби він засяяв усіма барвами. Тому потрібно працювати над собою, трудитися, мов ті бджілки.
Ганна КОБАЛЬ