icon clock09.11.2018
icon eye30
Культура Фото

Художній керівник талановитої творчої родини

Працівники культури –  це люди, які своєю працею, ентузіазмом, наполегливістю гуртують місцевих аматорів сцени і забезпечують нам гарний відпочинок від буденних справ. Віддані своїй професії, вони не тільки організовують традиційні свята чи тематичні вечори, а й знаходять час та можливості, щоб підготувати незвичайне дійство з яскравими художніми номерами, зацікавити різні вікові категорії. А нагородою їм за щоденну працю є щирі оплески та наше визнання.
Лариса Білак уже дев’ять років працює художнім керівником будинку культури с. Онок. Вона – людина дуже скромна і в той же час талановита, яка навчає своїх вихованців любити і розуміти рідну пісню, берегти народні традиції. Ще в школі проявляла організаторські здібності, любила співати, часто була ведучою концертів та вечорів. Музичний дар передався їй від батька Василя Васильовича Худи, який у молоді роки грав на барабанах у ансамблі (був самоучкою). Мабуть доля так розпорядилася, щоб Лариса Василівна пов’язала своє життя з мистецтвом. Ця робота – її стихія, вона нею живе, з неї черпає сили і натхнення, запалюючи юні серця односельчан. «На сцені мені дуже добре, я радію коли діточки гарно підготовлені, коли їхні оченята світяться бажанням і прагненням виступати. Якщо ми кілька днів не збираємося, вони мені телефонують і запитують, коли збираємося на репетицію. Я помітила одну важливу особливість – дітям сцена допомагає ставати впевненішими і більш відкритими в повсякденному житті. З діточками ми вже виступали на різних сценах, я завжди хвилююся, а вони мене заспокоюють, що все буде добре», – каже художній керівник.
Село Онок славиться своїми талантами, адже звідси вийшло чимало творчих особистостей, відомих не лише у нашому краї, а й далеко за його межами.
Завдяки Ларисі Василівні у 2012 році при будинку культури створився відомий колектив «Оноцькі ластівочки», який є учасником різних культмасових заходів. Юні таланти разом зі своїм керівником виконують важливу місію – збирають і доносять до глядачів традиції наших предків. Це один із дитячих ансамблів району, в репертуарі якого велика кількість народних русинських пісень. Записують їх від старожилів і вивчають разом із наставницею. Дуже допомогла книжечка «Оноче, Оноче, пісня в тобі цоркоче», яку видала свекруха Лариси Василівни Марія Білак. Вона не лише сама любить співати, а й залюбки допомагає вивчати їх учасникам ансамблю. Якщо сучасні пісні можна виконувати під мінусівки, то стародавні співають переважно акапельно. На жаль, «живий» музичний супровід не завжди є можливість забезпечити, але від цього народні твори стають ще більш витонченими. «Ластівочок» запрошують виступати у санаторії «Теплиця», вітати молодят під час вінчання, а також плести віночки в переддень весілля.
Часто діти тренуються вдома у Лариси Василівни. Тож до своєї співучої дружини і активної мами багатодітної творчої родини звикли й чоловік Михайло (він завжди підтримує не лише морально, а й фінансово) та їхні діти Марійка, Андрій, Софія і найменша Генрієта. До слова, вони також є учасниками художньої самодіяльності, а маленька Генрієтка особливо активно проявляє свої творчі здібності.
При сільському будинку культури діють танцювальний ансамбль та гурток художнього слова. «Для своїх виступів ми вивчаємо вірші нашого поета-земляка Юрія Васильовича Потокі, який написав багато поезій про Онок, зокрема, гімн рідного села, а також вірш-присвята односельчанину – полеглому на Сході герою Станіславу Кішу. Поет є частим гостем на заходах, переважна більшість з яких патріотичного спрямування. Вшановуємо й нашого земляка греко-католицького священика отця Дмитра Поповича, який віддав своє життя за нашу віру і народ. Насамперед, такі заходи мають виховний момент, під час яких, приходить усвідомлення, що потрібно любити свою історію, Батьківщину, вірити в Бога, а також цінувати життя, родину і дружбу, шанувати героїв, які полягли за те, щоб ми жили щасливо», – наголошує Лариса Білак.
За час своєї роботи вона проявила себе як чудовий керівник і організатор, вміє знаходити спільну мову з дітьми та молоддю рідного села. Учасники художньої самодіяльності беруть участь у багатьох районних та обласних  концертах, конкурсах і фестивалях, де займають призові місця. Саме під її керівництвом дуже цікаво проходять в будинку культури, який має цікаву історію, різноманітні святкові програми. Він відроджується з кожним молодим поколінням і знову молодіє, коли його стіни наповнюються дитячим щебетом, веселим сміхом, дзвінкими піснями. Відома вже стала і дуже всім полюбилася «Оноцька коляда», на яку запрошують учасників художньої самодіяльності з усього району. Популярними є свята до днів матері, захисту дітей, 8-го березня, а також «Оноцькі вечорниці» на Андрія, під час яких старожили розповідають молоді цікавинки та демонструють стародавні ремесла. «Ми організовували в будинку культури виставки художників-земляків – народного художника України Івана Бровдія та молодих митців, а під час масових заходів проводимо виставки сільських народних умільців. Дуже мрію облаштувати в будинку культури куточок народознавства, де б можна було представити старовинні меблі, посуд, предмети побуту, одяг, реманент. Адже багато речей, якими користувалися наші бабусі і мами, сьогодні можна побачити вже лише серед музейних експонатів», – каже Лариса Василівна.
Переповнений зал глядачів – це найвища оцінка її роботі. А також, коли перехожі односельчани запитують про наступний концерт. Тоді їй хочеться ще більше працювати, адже отримує величезне задоволення від того, що приносить людям користь і насолоду. «Користуючись нагодою, вітаю всіх колег та учасників художньої самодіяльності із професійним святом — Всеукраїнським днем працівників культури та аматорів народного мистецтва, бажаю міцного здоров’я, успіхів і великого творчого натхнення», – підсумувала художній керівник.
Любов ТОКАЧ