icon clock02.12.2021
icon eye65
Фото Цікаве

Картини Іванки Череснье наповнені позитивом і жагою до життя

Іванка Череснье з села Підвиноградів – мила і приємна дівчина. Вона жила звичним молодим життям, будувала плани на майбутнє. Але, на жаль, не всім їм вдасться здійснитися, бо 8-го березня 2020 року дівчина потрапила в жахливу ДТП, після якої життя Іванки поділилося на до і після…
Та, попри труднощі і важкі випробування, дівчина не здалася і докладає всі зусилля, аби з побороти важку недугу. Вона змогла пристосуватися до життя, у якому щосили намагається кожного дня малювати на полотнах своє майбутнє щастя. Саме малювати, бо образотворче мистецтво стало для дівчини основним поштовхом боротися і створювати чудові полотна наповнені любов’ю, позитивом і жагою до життя…
«У результаті ДТП я отримала травму несумісну з життям – зміщення шийних хребців і защемлення спинного мозку, через його забій. Ні встати, ні ворухнутися не могла. Все, що вдавалося зробити – зігнути руки в ліктях. Страх від розуміння того, що мої мрії можуть так і не здійснитися, взяв мене в полон. Три тижні я лежала на витяжці. А потім дочекалася перевезення на операцію до Ужгорода. Але все не так просто, як хотілося. При транспортуванні хребці знову змістилися. І знову шість годин кропіткої праці нейрохірургів. Нестерпний біль, відчуття неспроможності, думки про майбутнє, навіть ворогу такого не побажаєш. Але, як тільки зняли витяжку, хребці знову змістилися. Та на цей раз мені пощастило – за одну годину лікарі поставили все на місце. День операції був важким тому, що страх невідомості це дійсно важко. Потрібно було ставити пластину.

 


Операція пройшла успішно. Але радіти було ще скоро. Тут я зрозуміла, що зовсім не можу рухати правою рукою. Вона повністю відмовила. Отже, треба буде вчитися робити все лівою рукою. Від того, що я лежала місяць на одному місці звісно ж появились пролежні. Всі плечі одна суцільна рана. Кожен день перев’язки і знову біль», – розповідає Іванка.
Потім на неї чекала реабілітація, яка була дуже дороговартісною. На жаль, у родини потрібної суми не було. Тому вони звернулися до БФ «Виноградів», через який був оголошений збір коштів. Завдяки небайдужим людям кошти вдалося зібрати.
«На реабілітацію ми поїхали до Львова, – продовжує свою розповідь дівчина. – Багато хто чув, напевно, про Модричі. Саме тут я вперше спробувала малювати. Повернувшись додому, я була морально знесилена, нічого не хотілося, було дуже важко. Та треба було щось робити і починати жити з тим, що маю. У подарунок я отримала фарби і мольберт. З цього я почала. Перші роботи були на простому аркуші паперу. Всі, хто бачив малюнки, дуже схвально відзивалися. А на 19-річчя мені подарували акрилові фарби і холсти. Мої роботи з кожним днем ставали більш професіональними. Тоді ж я зрозуміла найважливішу річ – головне щось захотіти і обов’язково все вийде».
Іванка малює картини, докладаючи титанічні зусилля. Свої полотна вона планує продавати, а отримані за витвори кошти хоче витратити на продовження реабілітації. Адже кожний курс лікування дає дуже позитивний результат.
Картини Іванки Череснье будуть викладатися на сторінці БФ «Виноградів», які кожен охочий зможе придбати на аукціоні. Тож беріть участь у торгах і допоможіть дівчині зібрати кошти на лікування. Пам’ятайте – ви купуєте не картину, ви купуєте життя…

Ірина ІЖГАНАЙТІС