icon clock25.08.2016
icon eye40
Новини Фото

Іванко хоче почути світ

У сім’ї Інни та Василя Полянських із Боржавського трійко діточок – син Іванко та дві красуні-донечки 4-річна Вікторія та 6-річна Настя. На перший погляд їх хлопчик росте цілком здоровою, напрочуд енергійною та життєрадісною дитиною. Та, насправді у нього – двобічна нейросенсорна глухота.
– Ваня народився у 2008 році у Харкові. Тим його, як і годиться, обстежували, навіть лежав у обласній лікарні і ніхто не казав, що дитина не чує. На Закарпаття переїхали, коли сину було рік і 3 місяці. Ще й тоді думали, що він або неуважний, або не хоче нас чути і говорити. Та все ж певні побоювання були. У 2010 році чоловік поїхав з Іванком у Київ, аби там йому перевірили слух. Лікарі констатували вади слуху. Відтоді ми щороку возимо сина в столицю на обстеження і купляємо слухові апарати на обидва вушка (вони періодично виходять із ладу, їх потрібно замінювати), аби він хоч щось чув. Проте і вони повністю не відтворюють всі звуки. Звісна річ, медики і у Києві, і у Львові щоразу наголошували нам на тому, що сину конче потрібна операція. Та казали, що після неї потрібно бути дуже обережним, аби не нашкодити, не зрушити з місця кохлеарний імплантант, бо це небезпечно, а Ваня у нас і хвилини не всидить спокійно на одному місці. Нещодавно познайомилась ще з однією мамою, сину котрої вже зробили подібну операцію. Хлопчина такий же жвавий, як і наш. Побачивши на власні очі, що для дитини ризику нема, ми все ж зважились на імплантацію для свого сина. Вже почали збирати гроші, та 12 тис. євро – для нас завелика сума, – розповідає мама Інна Олександрівна.
У свої 8 років хлопчик зовсім не розмовляє. Спілкується з рідними мовою жестів, яку вивчив у Хустській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті І-ІІ ступенів для дітей зі зниженим слухом. Він дуже хоче чути цей світ – лагідні голоси батьків, радісний сміх сестричок і щебіт пташок та гуркіт автомобіля… Батьки, як і всі жителі Боржавського, займаються тепличним овочівництвом. Зароблені важкою працею гроші потроху відкладають на кохлеарну імплантацію сина. Вони просять всіх небайдужих людей допомогти зібрати необхідну суму коштів. Гроші можна заносити у волонтерський офіс Руху підтримки закарпатських військових – Виноградів, що по вул. Шевченка, або переказувати на розрахунковий рахунок 2625601788339, МФО 325365 ПАТ «КРЕДОБАНК», отримувач – Полянська Інна Олександрівна, тел.096-95-55-348.
Разом – сила!
Михайло Роман, волонтер