icon clock18.06.2020
icon eye40
Спорт Фото

Іван БІЛАК: «Без любові до дітей і своєї роботи результату не буде»

Загальновідомий факт, що Виноградівська ДЮСШ славиться спортивними досягненнями не тільки на обласних та всеукраїнських змаганнях, а й міжнародних також. І в цьому заслуга не тільки спортсменів краю, а й їхніх тренерів. Одним із яскравих прикладів цього є Іван Іванович БІЛАК, котрий присвятив своє життя футболу, а наразі передає професійний досвід юним спортсменам Виноградівщини.

Він народився і виріс у Виноградові. Закінчив міську восьму школу. З дитинства його улюбленим видом спорту був футбол. Тай як інакше, адже батько Іван Білак старший теж відомий у нашому краї футбольний тренер-наставник, який понад сорок років прививав любов до цієї видовищної гри юним футболістам Виноградівської дитячої спортивної школи. Тож стати продовжувачем родинної династії, як кажуть, Івану сам Бог велів. Але є надія, що справу дідуся і батька продовжить ще один Іванко Білак, котрий у своєму юному віці демонструє не менші успіхи у футболі.
«Футбол для мене не просто хобі, а улюблена справа всього життя. Я зі шкільних років займався ним професійно – спочатку грав, а потім став тренувати і по сьогоднішній день займаюся вихованням юних футболістів», – розповідає Іван Іванович.
Фанати українського футболу добре пам’ятають Івана Білака за виступами у 90-ті – 2000-ні роки, як захисника ужгородського «Закарпаття», мукачівських «Карпат». Він навіть грав за «Ниву» Тернополя та Вінниці. У 37 років завершив футбольну кар’єру і перейшов на тренерську роботу. Наразі опікується в основному дітьми. Свого часу Іван Іванович закінчив факультет фізичного виховання Вінницького державного педагогічного університету. Спортивний менеджмент опановував у Східноєвропейському слов’янському університеті. Була можливість виїхати на роботу за кордон, але любов до дітей і бажання відроджувати славні традиції рідного футболу перемогло. Наразі вже 12-ий рік тренує юних футболістів Виноградівської ДЮСШ. До слова, його вихованець Віталій Гандера навчається в академії київського «Динамо», ще один – Крістіан Ковчі навчається в академії Пушкаша в Угорщині, чимало здобувають навички в інших спортивних закладах краю.
«Розпочав я свою діяльність із тренування хлопчаків 1997 року народження. Це були справді талановиті діти. Пригадую, тоді ми одразу посіли третє місце в області. Багато з тодішніх підопічних перейшли грати у великий футбол, – каже тренер. – Відрадно, що, не дивлячись на всілякі гаджети, які сьогодні доступні дітям, багато з них мають бажання серйозно займатися футболом. Серед них не тільки хлопчаки з Виноградова, а й з усього нашого району. Вікова категорія теж різноманітна – від 2005 року народження, яким уже по 15 років і молодші – 2012 та 2013 рр. Наразі маємо навіть двох вихованців 2014 року, котрих батьки приводять не тренування. Вони ще дошкільний заклад відвідують, але дуже здібні, та й фізичне здоров’я дозволяє, тож не заперечую. Адже ми повинні виховувати спортивні таланти і кращі з них піднімати до верху, щоб вони потрапляли в збірні області, збірні України».
Заняття в футбольній секції проходять три рази на тиждень – понеділок, середа та п’ятниця. Наразі, через карантинні заходи, довелося скоригувати їх, щоб батькам було зручно приводити дітей. До слова, роботою наставника своїх чад, вони дуже задоволені, захоплюються його вмінням налагоджувати з ними контакт. У свою чергу Іван Білак наголошує, що тренерська робота не така вже й легка, як комусь здається. З дітьми працювати цікаво, але в той ж час непросто. Потрібно враховувати характер кожного вихованця, а ще об’єднати їх в команду, оскільки футбол саме командна гра. Він завжди намагається бути авторитетом для вихованців, привчати їх до дисципліни, вмінню проявляти самовіддачу і спортивний характер, бо інакше успіху не буде. А вони, хочу наголосити, у його вихованців досить непогані – одна з груп постійно займає призові місця на обласних турнірах.
Про відмінну роботу тренера добре відгукується й директор Виноградівської ДЮСШ Іван Боршош, наголошуючи на високому професіоналізмі і відмінних людських якостях Івана Білака. До слова, у ці дні Іван Іванович відзначає свій гарний ювілей – чудове 45-річчя. Користуючись нагодою, вітаємо талановитого футболіста і наставника футбольної юні нашого району, бажаємо міцного здоров’я, успіхів у роботі і хороших вихованців.

Любов ТОКАЧ