icon clock26.08.2021
icon eye34
Фото Цікаве

Ірина Турцанаш – у стрічках ні кінця, ні початку

Любов бере початок із прекрасного… Наповнює людину і робить її прекрасною, людина наповнює світ собою і теж робить його прекрасним. Наповнений красою світ, вабить інших і цим магічним колом вінчає людське життя.
Ірина Турцанаш, майстриня з вишивки стрічками творить прекрасне своїми руками. Вона вишиває кольорові квіти і пейзажі. Здавалося б прості засоби і робота не складна, і композиції не вибагливі, а яка енергія наповнила виставкову залу «Імпасто», де розпочалася персональна виставка картин Ірини. Жива, життєдайна, якась давня і вічно молода. Ця теплінь, ця душевність провокує, задирає кожного легенько відкрити очі і дивуватися. Ці розквітлі ружі, маки, соняхи, ромашки ніби в оцю мить розквітли з пуп’янків. Вдивляєшся у за́верти стрічок, у лінії, які вони створюють, і не бачиш ні кінця, ні початку – мить завмерла у розквіті і святі.
Ірина Турцанаш народилася у м. Виноградів. У свій час отримала дві вищі освіти: педагогічну (вчитель малювання і креслення) та економічну. Разом з чоловіком Романом виховують трьох донечок. Останні п’ять років родина живе і працює в Лондоні. Нелегко, але Ірина отримала право займатися приватною роботою на дому і охоче працює з дітьми. До всього, вона хороший кулінар і кондитер, має диплом переможця конкурсу.

Вишивка стрічками – її хобі, захопилася ним десь близько восьми років тому з цікавості. Спочатку вишивала за готовими схемами, та з часом знайшла свій стиль і створювала власні композиції. Кольорова гама таких робіт надзвичайно ніжна і елегантна, те що необхідне для домашнього затишку, для комфорту в домі. У давнину наші бабусі робили подібні картини і прикрашали ними свої помешкання. Здебільшого вони використовували не так стрічки, як клаптики тканин. Ця праця, захоплення суто жіноче, як і вишивати сорочки, плести вінки, розмальовувати глиняний посуд, будинок… Вона, жінка, робить це захоплено, старанно і з любов’ю, створює своїми дбайливими руками нашу буденність і ця краса рятує світ.
Виставка виноградівської майстрині Ірини Турцанаш триватиме місяць. Тож запрошуємо всіх насолодитися її майстерними витворами.

Валентина КОСТЬО, адміністратор виставкової зали «Імпасто»