І знову кубок переможця у Ігора Жолдоша

Як і в попередні роки, Всесвітній день охорони праці у ДП «Виноградівське лісове господарство» відзначили одним із найвидовищніших і найнебезпечніших змагань вальників лісу. Проте, настільки масово, як цьогоріч, їх ще не проводили. Звісна річ, не обійшлося і без несподіванок та сюрпризів. Було цікаво. Про насичений день лісівників області на Виноградівщині – у нашому репортажі з місця подій.

Спочатку у залі засідань держпідприємства провели тематичну нараду-семінар, у якій взяли участь начальник Закарпатського ОУЛМГ Василь Кий, головний спеціаліст відділу лісових ресурсів та охорони праці Василь Хміль, головний спеціаліст з охорони праці Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Мусійовський, голова облради голів профкомів працівників лісового господарства Валерій Федурця та ціла когорта спеціалістів з охорони праці лісогосподарських підприємств області, представники Закарпатського лісотехнічного коледжу.
Привітав гостей в нашому районі голова Виноградівської РДА Михайло Русанюк і зазначив, що керівництво та колектив Виноградівського лісгоспу завжди беруть активну участь у громадсько-суспільному житті району, сприяють розвитку туризму та популяризації своєї малої батьківщини. Своєрідним гаслом з охорони праці звучить народна мудрість «Береженого і Бог береже», тому саме духовності присвятити кілька хвилин перед початком небезпечних змагань запропонував гостям директор підприємства Василь Агій. Він провів цікаву екскурсію хресною дорогою, яка від підприємства веде до верхів’я Чорної гори. Цю стежку вірникам допомогли прокласти і облагородити самі лісівники. Вони ж і ведуть за нею догляд, а допомагає їм у цьому відома в районі садівниця Наталія Бабота. Нелегкий шлях угору крутими схилами гори так і нагадує Голгофу, на яку Ісус ніс хрест наших гріхів, і змушує переосмислити своє життя. в кінці хресної дороги дух захоплює від панорамної краси: Виноградів тут – наче на долоні, а до червонокнижного ясена білоцвітного, що росте на схилах Чорної гори, здавалося б – рукою подати.  
Після ходи молитовними стежками, духовного очищенні та піднесення всі попрямували до місця проведення основної частини заходу – на лісорубну ділянку в Затисянське лісництво (лісничий Степан Медєрі), де проходили змагання. Майстерність вправлятися з бензопилою демонстрували 5 учасників. Серед них вперше в історії лісорубних конкурсів краю поза конкурсом у змаганнях взяв участь і директор підприємства Василь Агій. Як тільки провідний інженер з охорони праці держпідприємства Степан Гаджега, головний лісничий підприємства Дмитро Зейкан та судді змагань розповіли про ділянку проведення дійства, акцентуючи увагу на техніці безпеки як самих учасників, так і глядачів, конкурсанти приступили до розбирання бензопили з монтажем нового ланцюга, зрізування сучків, комбіноване й точне розкряжування дерев і, звісна річ, звалюванні заздалегідь визначеного дерева.
– Відрадно, що цього року до наших традиційних змагань лісорубів долучилося Закарпатське обласне управління лісового та мисливського господарства та державне Агентство лісових ресурсів України і цим самим підняли проведення заходу на якісно вищий щабель. Територію проведення змагань обрали неспроста, позаяк Затисянське лісництво специфічне, переважно розташоване в гірській місцевості. Саме в гірських лісгоспах і проводять обласні змагання лісорубів, тож дуже важливо для лісорубів позмагатися у наближених умовах, – зазначив директор ДП «Виноградівський лісгосп» Василь Агій. Позаяк Василь Омелянович також взяв в руки бензопилу, ми не могли оминути питання: «Чому». Ось що він нам відповів: «Тішуся, що за результатами оцінювання опинився у золотій серединці. Відчуваю піднесення та емоційний сплеск. Звісна річ, я теж хвилювався, відчував себе у ролі підпорядкованого і мав одну думку: «Не зганьбитися!». Моя перша професія «технік-технолог лісозаготівлі», працював за фахом. В лісовій галузі пройшов всі сходинки професійного росту від нічного сторожа до директора і маю посвідчення звалювальника лісу. Часто бензопилою проводив рубки догляду. Проте вже багато років не тримав у руках пилу. Зізнаюся, тепер мені було ностальгічно. Своїм колегам-директорам раджу хоча б раз у році одягнути спецівку й чоботи і стати  в один ряд із працівниками і виконувати робітничі обов’язки, аби відчути, яким на смак є той затруджений мозолистими руками хліб. Тоді змінюється і ставлення до колективу і їх відношення до керівника. Особисто я насолоджувався цим процесом, адже побачив, що колектив згуртований, енергійний, емоційний».  
Третій рік поспіль перше місце посідає Ігор Жолдош з Виноградівського лісництва, який і представлятиме Виноградівщину на обласних змаганнях (торік він в області посів друге місце). Срібну медаль виборов Григорій Антал з цього ж лісництва. А от бронза дісталася Івану Свищу з Шаланківського лісництва.
Після підведення підсумків тижня охорони праці було нагороджено кращих працівників і спеціалістів з охорони праці лісогосподарських підприємств, а також профспілкових активістів. Серед них і директор ДП «Виноградівський лісгосп» Василь Агій.
На завершення насиченого дня тут же на місці в урочищі «Затисянська дача» на всіх чекав смачний обід. Доброму апетиту сприяло не тільки перебування на природі, а й смачне шаланківське вино «Бича кров», яке «лилося» зі справжнього джерела своєрідного фонтана (робота боднара та винороба Отілла Ласло).
Наталія Кобаль