icon clock05.05.2017
icon eye34
Новини Фото

Говорили про соціальну адаптацію воїнів АТО та вимушених переселенців

Минулого тижня у читальному залі центральної районної бібліотеки провели неординарне засідання «круглого столу» на тему «Актуальні питання соціального захисту учасників АТО та переселенців». Нетиповим було те, що до нас завітали волонтери громадської організації «Творча майстерня «Поклик майбутнього» з міста Дніпро – голова Вікторія Панченко, її замісник Олена Гавриленко та активістки Ольга Шулік та Галина Целовальниченко. Подібні заходи вони проводять майже у всіх куточках України за фінансової підтримки Європейського союзу. А от партнером громадської організації є «Спілка угорських бібліотекарів Закарпаття». Серед запрошених були керівники та активісти Виноградівських районних громадських організацій, військовослужбовці – учасники бойових дій на Донбасі та їх дружини.
Звісна річ, на правах господаря, відкрила захід директор ЦБС Катерина Вашкеба. Начальник управління соціально захисту населення Виноградівської РДА Уляна Курташ у своєму виступі констатувала, що минулого року до 9 травня матеріальну допомогу отримали 619 ветеранів та учасників бойових дій, а цьогоріч цей список значно збільшився – в ньому вказано 902 імена. Також виступаюча наголосила, що АТОвці мають можливість пройти санаторно-курортне лікування та реабілітацію. Проте це стосується лише не штатних військових. Проте отримують вони не путівки, а грошову компенсацію. За покращення стану здоровя фахових солдатів дбає Міністерство оборони України. Окрім того, по програмі забезпечення житлом сімей загиблих солдатів АТО, 3 родини вбитих на війні героїв отримали кошти на придбання квартири. А от по програмі професійної адаптації солдати мають змогу пройти курси водіїв різних категорій за державні кошти. Згадала Уляна Ігорівна і про оздоровлення дітей героїв АТО. Заступник начальника Виноградівського Бюро правової допомоги Аліса Богдан розповіла про спектр юридичної підтримки воїнам Донбасу та переселенцям, які вони мають змогу надавати на волонтерській основі. Про наболіле говорили і заступник голови ГО «Союз ветеранів АТО та волонтерів «Патріот» Михайло Теняк, голова громадської ради при Виноградівській РДА  Йосип Дрошковці, волонтер Руху підтримки Закарпатських військових – Виноградів Мальвіна Савинець, військовослужбовець ЗСУ, який пройшов горнилище війни на Донбасі Віталій Галас, працівники соціальних служб району.
Самі ж гості з Дніпра у своїх виступах основну увагу акцентували на соціальній реабілітації тих чоловіків, котрі повертаються додому з АТО. Долаючи усталені стереотипи, що до психотерапевта звертаються тільки хворі люди, все ж допомога цього спеціаліста необхідна не тільки військовим, а й їх рідним. І це не медикаментозне лікування, а спілкування, завдяки якому людина, що загубилася, має знайти шлях, як вийти із того постійного стресового стану, що супроводжував її під постійний гул канонад та снарядів, тут, вдома, де мир та спокій. Адже тепер, в цей неспокійний період, нам всім треба навчитися жити мирно і терпимо ставитися до оточуючих.
На завершення донбаські волонтери провели» Форум-театр», як методика для зниження психо-емоційного напруження та проблем неконфліктним шляхом.
Наталія Кобаль