icon clock18.01.2022
icon eye87
Культура Фото

Доки звучить колядка – під Господніми небесами житиме світ

25-ий сезон концертів «Різдвяні мелодії оркестру» народного аматорського колективу народних інструментів «КПНЗ «Виноградівський МБК» під орудою художнього керівника і диригента, члена Національної ліги українських композиторів, незмінного протягом 34 років директора мистецької школи, заслуженого працівника культури Віктора Марушки,  завершився заслуженим успіхом та побажаннями глядачів добра і миру, благодаті і процвітання. Цьогорічний сезон розпочався у Вилоцькій реформатській церкві. Єпископ Фабіян-Шандор Зан та пастори Елемир Борто і Ондраш Варга акцентували увагу прихожан на значимості народження Ісуса Христа для усього людства.

Завітали «Різдвяні мелодії оркестру» і до Королівського римо-католицького костелу святих апостолів Петра і Павла. Отець Маріо Вайнраух тепло подякував всім учасникам оркестру за велику насолоду, глибоку силу слова, мелодії та розділену святкову людську радість. Виступ оркестру став барвистим вінком єднання духовності різних релігійних конфесій, взаємоповаги і людяності.

У міському будинку культури теж звучали неповторні «Різдвяні мелодії оркестру».

Завершальним акордом цього циклу виступів стала зустріч прихожан з виконавцями різдвяних колядок і мелодій у греко-католицькому кафедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці у Виноградові. Тепло сприйняли слухачі мелодії Мелла Торма «Різдвяна пісня» та Джона Мосса «Бубонці бренчаті». У білих блузках і чорних спідницях на авансцену виходять учасниці жіночого камерного хору «Гармонія» – викладачі мистецької школи імені Бели Бартока. Шикуються альти Вероніка Дорцкій, Габріелла Іванюк, Наталія Силицька, Мирослава Параска, Еріка Кобаль, Наталія Сорводі, Едіта Леско та Кароліна Мельник. У слід їм рухаються володарки голосу сопрано Вікторія Бонь, Ірина Уршанська, Наталія Шереш, Рената Юртин, Ванда Любка, Юлія Товт, Марина Леско… Як в’язанку, хористки виконують католицькі колядки «Menybol az angyal», «Pasztorok, pasztorok»та католицький гімн «Adeste Fideles». Вперше виконують нові твори В. Барвінського «Що то за предиво», В. Гогенка «Колядка» .

У виконанні оркестру народних інструментів звучать «Різдвяні фантазії» львівського композитора Ю. Саєнка: ч. 4 та ч. 6 «Темненька нічка» та «Колискова над яслами». Зворушили глядачів мелодії «Щедрика» Миколи Леонтовича та Лероя Андерсона «Різдвяний фестиваль»: ч. 1 «Радуйся світе», ч.2 – «Зал з гілками», ч.3 – «Перший Ноель», шоста – «Ангели з небес злітають». З кінофільму «Один вдома» Джона Вільямса «Десь у моїй пам’яті»прозвучав український текст пісні Вероніки Ленарт, колядка Франца Грубера «Тиха ніч» та Джона П’єрпойнта «Gingle Bells»

На нестихаючі оплески присутніх у церкві глядачів «на біс» прозвучала «Токката» Петера Мартіна. Інструментування, перекладання та аранжування всіх музичних творів і колядок, відповідно до наявних у оркестрі інструментів та фахового рівня виконавської майстерності, здійснив керівник оркестру Віктор Марушка.

Щоб дізнатися про географію поїздок та виступів оркестру народних інструментів та жіночого камерного хору, викладачів фортепіанного та музично-теоретичних відділів мистецької школи підійшла Світлани Гнетило:

– Останні п’ять років стали особливо плідними для нас. Недарма кажуть: «Музика не знає кордонів». З нагоди десятиріччя від заснування Української громади республіки Хорватії та п’ятнадцятирічного ювілею українського культурно-просвітнього товариствава імені Івана Франка, ми побували на Днях Української культури у Вуковарі (Хорватія). Взяли участь у центральній маніфестації українців, які проживають на цих землях та у заключному святковому концерті з цієї нагоди. Торік взяли участь у пісенному фестивалі «Українські солоспіви», що пройшов у хорватському містечку Рієка, -розпочала розмову Світлана Федорівна. – На запрошення Берегівського угорського консула Ласло Форогоша з творчим візитом ми побували в угорському містечку Байя, де взяли участь у традиційному фестивалі винобрання та молодого вина. Відвідали місцеву музичну школу імені Ференца Ліста, обмінялися досвідом роботи. Урочистою ходою пройшли до острова Шандора Петефі, де взяли участь у святковому концерті. Взяли участь у Днях русинської культури в Кам’янці, угорському містечку Комловшко та словацькому Стара Любовня. Кожна така поїздка – це захоплююча сторінка вражень в щоденнику наших творчих буднів. На репетиції сходимось щоп’ятниці. Коли нові твори розучені, готові до прослуховування, їх починаємо оживляти у супроводі оркестру народних інструментів. Так народжуються святкові програми до Різдвяних свят, Днів вшанування пам’яті Бели Бартока, до Дня матері, до творчих щорічних звітів школи…

З 20 січня нинішнього року оголошується конкурс на  здобуття обласної премії ім. Дезидерія Задора у галузі музичного та виконавського мистецтва. Серед численних колективів наш оркестр заслуговує на подання заявки для участі в нім, а саме – у вибраній з п’яти номінацій «Художній колектив», де оцінюватиметься високохудожня концертна програма «Різдвяні мелодії оркестру» та високий рівень її фахової виконавської майстерності. До речі, у репертуарі оркестру є понад 75 класичних і сучасних творів композиторів світової класики, інструментування, перекладання та аранжування яких вдало здійснив керівник оркестру Віктор Марушка.

Дякуємо за щире захоплення, відчутну насолоду, невисловлену радість і подарований святковий настрій від виступу цього колективу у греко-католицькому кафедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці у місті Виноградові. Бажаємо нових успіхів колективу, наснаги та професійного росту. Чекатимемо нових ваших публічних виступів та приємних миттєвостей спілкування з прекрасним світом музики, який щоразу відкриваєте нам по-новому. Доки звучить колядка – під Господніми небесами житиме світ.

Марія Конкіна