icon clock29.11.2019
icon eye32
Культура Фото

Для тих, хто пам’ятає…

У дружній атмосфері затишку та спокою у читальному залі Виноградівської центральної бібліотеки пройшов минулого вівторка вечір пам’яті видатного виноградівського художника-реаліста Павла Кутлана. Організатори заходу – відома поетеса Світлана Кедик та талановита художниця і письменниця Валентина Костьо, цією невимушеною, доброзичливою атмосферою хотіли передати характер, стан душі митця, котрий уже відійшов за земну межу. Але в серцях тих, хто його знав, Павло Антонович завжди залишиться людиною спокійною, толерантною, виваженою, із загадковою посмішкою на обличчі. Згадували не тільки про його творчий шлях як художника, а й як учасника народного аматорського хору працівників культури та любителів хорового співу (керівник Тетяна Гудачок) та самодіяльного народного хору ветеранів війни і праці (керівник Віктор Марушка) Виноградівського міського будинку культури.
Спогадами про людину-легенду наших днів поділилися художниця, керівник галереї «Імпасто» Валентина Костьо, начальник відділу культури Виноградівської РДА Василь Югас. Оскільки Павло Кутлан входив до виноградівського творчого об’єднання «Мистецька Угоча», добрим словом згадав його художник Олександр Маринич. Знайомством з легендарним митцем пишається і молода, але вже знана художниця, викладач Виноградівської ДШМ ім.. Б. Бартока Діана Добош. Марія Конкіна пригадала кілька епізодів із їх творчих зустрічей. А керівник народного аматорського хору працівників культури та любителів хорового співу Виноградівського міського будинку культури Тетяни Гудачок акцентувала увагу на вокальних здібностях Павла Кутлана, зазначивши, що й досі їм бракує тенора. Друг покійного митця, з котрим вони стояли поруч у народному хорі, Микола Вилюс сказав, що Павло Кутлан малював настільки реалістичні картини-пейзажі рідного Виноградова, що й зараз мимоволі пригадує його ім’я, поглянувши на Чорну Гору, на пам’ятник винороба Мішко-бачія чи на старовинну церкву, богослужіння в к2отрій Павло Антонович ніколи не пропускав…
Всі присутні мали змогу оглянути картини Павла Кутлана, котрі Світлана Кудик транслювала на проекторі, а також відео-ролик з його останньої персональної виставки в «Імпасто».
Як зазначили присутні, художній талант Кутланів – це епоха неповторних митців, котра повинна мати продовження у нащадках.
Наталія Кобаль