День шопінгу, або «Чорна п’ятниця»: Що це таке, та як він проходить у маленькому містечку Берегово?

Всесвітній день шопінгу відзначається щорічно 11 листопада. За великим рахунком, його і святом складно назвати, адже це просто день великих знижок і гігантських розпродажів товарів народного вжитку. Хоча для багатьох людей придбати товар зі знижкою – це вже привід для святкування. Уперше маркетинговий хід із назвою «Всесвітній день шопінгу» здійснив китайський інтернет-майданчик «Alibaba Group» 11 листопада 2009 року, приурочивши його до іншого популярного свята в цій країні – Дня холостяка. Китайці з усією серйозністю ставляться до магії цифр. Їх комбінація, що складається з чотирьох одиниць (11.11), вважається найбільш підходящою у році для заведення знайомства і створення сім’ї. Виявилося, не тільки для цього. До цього магічного свята багато ТЦ присвячують розпродажі. Таким чином 11 листопада тут став аналогом «чорної п’ятниці», яка припадає на останню п’ятницю осені.

До всесвітнього «Буму» також долучилось маленьке місто Берегово, що знаходиться на заході нашої країни та межує кордоном з Угорщиною. Тут – самісінький закордон, який проявляється у багатьох позитивних моментах, – кращі дороги, охайніші хатинки, чистіше на вулицях. Є й інші атрибути закордону: написи іноземною мовою, прапори іншої держави. Отже, якщо не маєте шенгену, але хочете побачити Європу – сміливо їдьте в Закарпаття. «Найзакордонніше» місто Закарпаття – це, безумовно, Береговe (або Берегсас, як кажуть місцеві мешканці).
Процес шопінгу в Берегові, схожий на золоту лихоманку. Принцип купувати речі за нижчими цінами зі значною знижкою часто призводить до абсолютно непотрібних і марних покупок. Цього дня не затримуються навіть ті товари, попит на які протягом усього року був невеликим. У центральному парку Берегова розташований наш маленький торговий центр. Саме в ТЦ «АСТРА» щосереди відбуваються великі покупки в місцевому секонд-хенді. Тому для завзятих шопоголиків існує рекомендація: напередодні дня шопінгу скласти список бажаних придбань і намагатися максимально слідувати йому, щоб даремно не витрачати зайвий час і гроші.
Проживаючи в Берегові, я звернула увагу на тенденцію відвідувати торговий комплекс «Імідж», який розташований майже в центрі міста. Пам’ятаю, ще з дитинства мама кожну неділю планувала «Наполеонівські плани» – купити все та, навіть більше. Кожну «чорну п’ятницю», яка припадає на останню п’ятницю осені, там можна було знайти дуже вишуканий одяг за доступними цінами. Усі Берегівчани знають, що варто одягатись саме там. Хоча деякі шопоголики вважають, що купивши багато речей за один похід до магазину, допоможе стати модними, але навряд чи якісь речі з придбаних там, вони зможуть одягнути наступного сезону, оскільки мода щороку змінюється, стиль стає різним, а речі залишаються у шафі. Навіть у такому випадку, в Берегові актуально віддавати речі в дитячий будинок або долучати зібраний одяг до секонд-хенда. Особисто я та моя сім’я добре знаємо людей, які щомісяця відвозять дітлахам одяг. Я вважаю така доброчинність у наш час є показником розвитку нашого маленького міста.
Та чи варто все-таки їхати в Берегово на шопінг сьогодні? Якщо ви не з великого містечка або району поблизу Берегова, то вам точно сюди, адже знижки тут завжди є актуальними не лише на одяг, а й на побут. Такий товар, так чи інакше, завжди потрібен усім. Пам’ятаймо, аби бути гарними господарями, нам варто мати якісне обладнання. Магазин «Comfort plast», що знаходиться біля самісінької міської ради, завжди в «чорну п’ятницю» дивує своїх клієнтів знижками. Наприклад, актуальною є «1+1=3», а також діє оптова ціна, за якою підприємства реалізують продукцію великими партіями (оптом). Вважаю, що це крутий маркетинговий хід у день шопінгу і не тільки! Адже «чорна п’ятниця» це не лише про одяг.

«Чорна п’ятниця» – це також про красу!

Красуні-берегівчанки добре знають, як важливо виглядати неперевершено та ніжно. Пройшовши повз місцевого базару, нас зупиняє вивіска «THE BEAUTY BAR». Це не просто салон, це справжня студія краси. Там дівчатка дбають про своїх гостей та роблять щось просто неймовірне. Якщо ви живете в Берегові, то вам безумовно варто завітати сюди в день «чорної п’ятниці». Майстри зможуть здивувати своєю роботою, а також подивувати знижками на такі процедури: парафінотерапія, макіяж, манікюр та педикюр, укладання волосся, ламінування вій та брів. Якщо ви фанатка краси, тоді вам до «THE BEAUTY BAR».
Для багатьох купівля речей – це розвага, яка забирає багато часу та грошей.
Всесвітній день шопінгу полегшує пошук потрібних товарів в інтернеті. І при цьому ціни на улюблені кофтинки й сукні дуже низькі, що не може не радувати любительок красиво одягнутися.
До прикладу, моїй подрузі Андріані 17 років і вона студентка. Дівчина – справжня модниця, яка колись була ще тим шопоголиком. Вона розповіла, як з часом змогла раціонально купувати речі в інтернеті: – Почни, наприклад, зі складання шопінг-листа, в якому будуть тільки потрібні речі і зроби ставку на якісні джинси, тоді точно вибір буде правильним.
Крок 1. Розбери гардероб. Визначся чи це твоя «робоча» база. Ті речі, які не носиш, але вони виглядають відмінно, чекає різна доля: по-перше, їх можна подарувати; по-друге, продати або віднести до притулків.
Крок 2. Йти за речами лише з певною сумою грошей. Такий варіант матеріально не дозволить тобі купити більше не потрібного, бо, знаючи свою суму в гаманці, ми будемо з розумом підходити до шопінгу.
Крок 3. Навчися говорити «ні» імпульсивному шопінгу. Перед тим як купити нову річ, запитай себе: підходить вона під твій стиль чи ні, чи поєднується з іншими речами, чи буде радувати тебе не один сезон, – радить моя подруга.

Більшість з нас добре усвідомлює, що продавці часто використовують психологічні прийоми, аби переконати нас купувати товар. Іноді вони й самі не розуміють масштаби впливу цих прийомів на психіку. Наприклад, запитавши в своєї мами, навіщо їй сорочка з тигровим принтом, маючи в гардеробі все біле, вона відповіла: «Мені сказали, що дуже личить». На жаль, ми часто піддаємось думці інших людей та часто не можемо сказати «ні», аби не образити людину та її пораду. В такому випадку психологи радять шопитись наодинці та передивившись свій гардероб повністю. Так ми точно не піддамось рекламі та порадам друзів, батьків, консультантів-продавців у магазинах.
Варто відстежувати акції, знижки та розпродажі в українських магазинах. Користуючись нагодою та чудовими ціновими пропозиціями, ледь не кожен може оновити гардероб, придбати побутову техніку чи інші необхідні товари. Проте варто бути обачними та обережними, аби не потрапити на гачок недобросовісних продавців.
Бажаю вам приємного та вдалого шопінгу!

Каріна Курта, студентка відділення журналістики УжНУ