День проти насилля

На прохання директорки Пушкінської ЗОШ І-ІІ ст. Наталки Павлівни Шкірі минулого тижня до нас завітали гості з Центру надання соціальних послуг Виноградівської міської ради Світлана Клим – завідувачка відділення соціальної роботи, Катерина Пунько – провідний фахівець із соціальної роботи, а також вже знайомий нам із попередньої зустрічі інспектор з ювенальної превенції Іван Клопотар. Ми мали змогу послухати і поспілкуватися з гостями. Вони провели з нами цікаві тренінги, продемонстрували відеоролики, подарували багато буклетів, з яких можна отримати вичерпну інформацію, як діяти у разі домашнього насилля та де шукати допомоги.
Школярі по-різному слухали розповіді фахівців: хтось уважно, а комусь було байдуже, інший уявляв себе на місці жертви, а можливо, був у ролі кривдника. Та це неважливо, адже кожен може стикнутися з насильством.
Нам розповідали про те, що таке насилля, його наслідки та види. Найбільш поширеними його формами є домашнє, психічне, сексуальне, а також економічне. Жертвою домашнього насилля може бути дружина, яку постійно кривдить чоловік; дівчина-підліток, що страждає від сексуальних переслідувань вітчима-тирана; хлопчик, якого лупцює мати-алкоголічка; старенька бабуся чи дідусь, яких ображають власні діти.
Навмисні словесні образи або погрози, переслідування чи залякування – це психологічне насильство. Позбавлення житла, іншого майна чи коштів, на які постраждалий має законне право – це вже економічне насильство.
Сексуальне насильство – це будь-які дії сексуального характеру без добровільної згоди.
Насильство властиве для всіх соціальних груп і не залежить від економічного становища родини. Батьки можуть завдати дитині психологічної травми без злого умислу, яка може створити проблеми в дорослому житті. Важливо навчити дітей говорити про те, що з ними відбувається, не замикатися в собі.
Особливо для мене ця тема є дуже важливою, адже в майбутньому мрію стати правозахисником і підтримувати людей, які потерпають від будь-якого насилля. Дуже добре, що Наталка Павлівна організовує нам такі змістовні зустрічі, які вчать школярів правильно діяти у складних ситуаціях.
Отож, якщо ви або ваші знайомі стикаєтеся з будь-якого виду насиллям, обов’язково звертайтеся до правоохоронних органів чи в соціальні служби.

Василь ЛЕМКО, учень 9 класу Пушкінської ЗОШ І-ІІ ст.