Чому студенти обрали роботу замість відпочинку?

Тільки-но в студентів закінчується сесія, чимало з них замість безтурботного відпочинку обирають роботу. Хоч ринок вакансій для молоді не особливо великий, але підзаробити «копійчину» кожен охочий зможе. Хтось вміло поєднує канікули і роботу, влаштовуючись працювати на літній сезон у курортних містах чи базах відпочинку. До прикладу, у нашому місті студенти та, навіть, деякі старшокласники найчастіше працюють офіціантами або продавцями. Ми вирішили поцікавитися, чому вони віддали перевагу саме таким «канікулам»?

Марійка, студентка-другокурсниця:
– Я майбутній реабілітолог. Навчаюся у вузі на контрактній основі. Розуміючи, що батьки витрачають чималі кошти на моє навчання, вирішила влітку не бити байдики, а піти працювати. Так хоча б зможу заробити на свої власні потреби, а не клянчити постійно гроші у мами чи тата. Влаштувалася у магазин, де продаю дитячий одяг. Мені дуже подобається спілкуватися з юними покупцями, слідкувати за тим, як вони прислухаються до моїх порад. Працюємо з напарницею позмінно, тож маю час та можливість і відпочити на природі, і бачитися із друзями. Не бачу нічого поганого в тому, що студенти та старшокласники вчаться самостійно заробляти на власні потреби. Адже додаткова копійка нікому ще не була зайвою.
Максим, майбутній програміст:
– На канікулах підробляю вже неодноразово. Наразі працюю офіціантом у ресторанчику. Мій заробіток – невеликий, але мені його вистачає. Звичайно ж, основні кошти витрачають на нас із братом батьки. Але, коли сказав, що маю бажання самостійно заробляти, вони не заперечували. Мені хочеться мати власне життя, власні кошти і витрачати їх так, як забажається. Не має значення, де я наразі працюю, адже це тимчасова робота. По-друге, вважаю, що це краще, ніж вештатися ціле літо без діла і нудитися від того, що не маєш, чим себе зайняти. Крім того, коли я працюю, то маю можливість і поспілкуватися з різними людьми, і заробити власні гроші. Пригадую, у якому захваті був, коли зміг подарувати мамі букет за зароблені кошти. Пишався собою, як ніколи.
Юліана, студентка матфаку:
– Я вже друге літо поспіль працюю на канікулах. Минулого року влаштувалася на роботу в кафе тільки-но подала документи на навчання до вишу. Цьогоріч також одразу після сесії вирішила трохи підзаробити. Мала на вибір декілька цікавих варіантів, але зупинилася на одному затишному кафе у центрі міста. Тут зібрався хороший колектив, є багато моїх однолітків. Після невеликого випробувального терміну я приступила до обов’язків офіціанта. Заробіток, як на мене, непоганий, плюс чайові, а також важливо, що не потрібно до півночі затримуватися, як було на попередній роботі. Крім того, в нас працює кондитерська, де я маю можливість повчитися і дізнатися багато корисного для себе. Та головне – вчуся власними силами заробляти копійку, а не сидіти на шиї у батьків.
Опитувала Любов ТОКАЧ