icon clock18.03.2016
icon eye22
Політика

Чергове непорозуміння між районними обранцями

Пленарне засідання третьої сесії районної ради сьомого скликання відбулося у четвер, 17 березня. Із 36 народних обранців у сесійній залі були присутні 35 районних депутатів. Також у роботі сесії взяли участь голова районної державної адміністрації Михайло Русанюк, сільські та селищні голови, керівники установ та організацій.

На порядок денний було винесено вісім питань, зокрема, про внесення змін до Регламенту Виноградівської районної ради сьомого скликання щодо забезпечення поіменного голосування, затвердження цілого ряду районних програм, зокрема, про організацію харчування дітей загальноосвітніх навчальних закладів району  на 2016 рік; програми «Молодь Виноградівщини», «Спортивний майданчик», розвитку туризму та курортів у Виноградівському районі» на 2016-2020 р.; внесення змін до бюджету за 2016 рік; профілактики злочинності на території району  на 2016 рік; розвитку та підтримки галузі рослинництва  в районі на 2016-2020 роки тощо.

Крім того, до порядку денного були включені додаткові питання, а саме про внесення змін до програми паліативної та хоспісної допомоги на 2013-2018 роки, про перейменування Широківської загальноосвітньої школи та про звернення до кабінету міністрів щодо пенсійного забезпечення та тарифів на електроенергію і природній газ.

Перш ніж приступити до розгляду питань, голова районної ради Віталій Любка ознайомив присутніх із депутатськими запитами та цілою низкою відповідей на них, які надійшли у міжсесійний період. Переважна більшість депутатських запитів стосувалася ремонту доріг, зокрема, про це клопотали Олександр Мілюков та Гейза Шевтер. Ольга Сіладі звернулася з проханням про додаткове фінансування на програму репродуктивного здоров’я, а Юрій Свищо клопотав про надання вичерпної інформації від керівництва міграційної служби, чому під час заміни фотографії в паспорті при досягненні 25 і 45-річного віку вимагаються гроші за цю безкоштовну послугу?

Затим депутати одноголосно проголосували за порядок денний і приступили до його розгляду. Про внесення змін до Регламенту роботи районної ради сьомого скликання щодо забезпечення поіменного голосування інформував заступник голови районної ради Адальберт Сверенко.

Позаяк цілий ряд питань стосовно програм та внесення змін до них депутати детально обговорили на засіданнях профільних депутатських комісій, голова фракції «Відродження» Юрій Свищо запропонував проголосувати їх пакетом. Його пропозицію не підтримали депутати від ЄЦ та КМКС, котрі вимагали питання організації харчування дітей у навчальних закладах розглянути окремо. Але вона не знайшла підтримки більшості депутатів. Як наслідок – чергове непорозуміння між районними обранцями. Десять районних депутатів покинули сесійну залу, а інша частина голосувала «проти». Та все ж більшістю голосів усі питання порядку денного були одностайно підтримані.

Також на пленарному засіданні коротко прозвітував про пророблену роботу новий керівник Агенції місцевого розвитку Виноградівщини Артур Шерегі, який наголосив, що наразі дуже багато часу займають перевірки (КРУ, поліції), тому вони подали всього шість заявок, зокрема, дві з них на прохання міської ради про заміну системи опалення в міських ДНЗ №8 і 9; окремо посольство Фінляндії подало клопотання на оптимізацію освітньої системи у нашому районі; спільно з управлінням освіти, молоді та спорту РДА щодо створення двох класів для дітей з особливими потребами; сільського голови с. Новоселиця про реконструкцію водогону. Він також відповів на запитання депутатів, котрі цікавилися результатами перевірок, ходом будівництва хоспісу і термінами його завершення. До слова, згідно домовленостей з польськими колегами його обіцяють запустити в поточному році.

Голова райради Віталій Любка доповнив: «Ми маємо проектно-кошторисну документацію, затверджену раніше, яку зараз є потреба скоригувати у зв’язку з тим, що в порядку денному сесії обласної ради є питання про виділення 6 мільйонів на добудову хоспісу. Тобто, ми зараз приводимо проектно-кошторисну документацію у відповідність до реальних цін і продовжуємо завершення будівництва хоспісу. Розпорядником коштів згідно цієї програми буде не Агенція місцевого розвитку, а відділ охорони здоров’я райдержадміністрації. Сподіваюся, що нам вдасться вирішити всі питання і в цьому році таки запустити хоспіс».
Любов ТОКАЧ