icon clock19.01.2018
icon eye27
Політика Фото

Було гаряче, але безрезультатно

У вівторок відбулася дев’ятнадцята сесія районної ради сьомого скликання. Хоч і розпочали її із запізненням більш ніж на півгодини, спочатку депутати приймали колядників – учнівський колектив Веряцької ЗОШ та вертеп будинку культури Новоселиці. Це був єдиний позитив у сесійній залі того дня.
Із 36-ти народних обранців з’явилися 29. Як завжди, головуючий Віталій Любка розпочав із депутатських запитів. Віктор Трикур, Василь Тесличко, Степан Гал та Августін Сейкель просили про виділення коштів на ремонт доріг на своїх округах. Депутат Василь Тесличко також клопотав про направлення звернення до Кабміну України та Верховної ради щодо внесення змін до податкового кодексу України, аби наші люди не мали проблем із перетином кордону, купивши там незначну річ. А коли почали говорити про порядок денний, у залі засідань стало гаряче. Каменем спотикання став основний фінансовий документ району – бюджет на 2018-ий рік. Депутати наголосили, що вони розглядатимуть це питання тільки після того, як голова райдержадміністрації Михайло Русанюк прозвітує про розподіл коштів за 2017-ий рік. Юдіта Петеї, Юрій Свищо запропонували внести в порядок денний питання звітів голови РДА Михайла Русанюка та керівників управлінь адміністрації – охорони здоров’я Лесі Королевич та освіти, молоді і спорту Віктора Жупанина. Михайло Михайлович відповів, що депутати звернулися до нього з проханням прозвітувати тільки вчора, а за один день підготувати звіт нереально. Натомість Юрій Свищо, котрий сказав, що голова РДА має звітуватися щоквартально, а вони просять від нього звіт тільки раз на рік, тож він повинен мати його хоча б за 3 квартали минулого року. Юрій Ліхтей констатував, що, згідно закону, звіт очільника району має бути оприлюднений на сайті за 20 днів до сесії і закликав колег приймати виважені рішення. Відтак, критика полетіла в бік в. о. начальника управління освіти, молоді і спорту Віктора Жупанина про той же звіт використання коштів пооб’єктно: «Шановні депутати, не в моїй компетенції виконувати ваші безпосередні рішення. Я маю виконувати розпорядження і доручення голови райдержадміністрації. Наразі я отримав доручення підготувати звіт. Він буде готовий для широкого загалу, при потребі буде опублікований у районній газеті та на сайті РДА. Тож, я вас дуже прошу, прийняти той бюджет, який є і дає можливість освіті не жити, а хоча б виживати. Я маю робочі матеріали, на які саме цілі ці кошти виділялися. Таким чином можу не звітувати, а тільки інформувати депутатів».
Заслухали керівника відділу охорони здоров’я РДА Лесю Королевич, яка розповіла про використання коштів районного бюджету в медичній сфері, озвучивши конкретні цифри. А от детальний звіт пообіцяла підготувати згодом. Депутати проголосували про затвердження та внесення змін до районних програм щодо економічного і соціального розвитку району, пільг та послуг зв’язку, земельних та майнових питань. Також своїми голосами присвоїли черговий ранг заступнику голови райради Адальберту Сверенку, а от для голови райради Віталія Любки – не вистачило одного голосу.
По питанню «Про районний бюджет на 2018 рік»  інформувала начальник фінансового управління райдержадміністрації Валерія Варга. Проте і їй не вдалося переконати народних обранців прийняти основний фінансовий документ. Майже всі сільські голови по черзі демонстративно вийшли із сесійної зали, не приховуючи своє обурення. Після майже чотиригодинних суперечок та навіть сварок, вирішили зробити 20-тихвилинну перерву. Відтак на засідання повернулися тільки 19 депутатів – кворум того дня. Проте бюджет так і не прийняли.
Наталія Кобаль