icon clock25.05.2017
icon eye39
Культура Фото

Богородиця у Виноградівському «Імпасто»

Минулого четверга у виставковій залі «Імпасто» відкрилася виставка сакральних творів «Богородиця», організована дослідним інститутом національної стратегії Угорщини під патронатом Президента Угорщини Яноша Адера. На виставці представлено 55 творів різного жанру і стилю, серед яких і роботи митців нашого краю.
В урочистому відкритті виставки взяли участь заступник голови інституту національної стратегії Угорщини Олівер Фратер, куратор виставки – директор інституту мистецтва «Форраш» Норберт Товт, консул Ужгородського генконсульства Арон Чех, Берегівський консул Іштван Торжо, митці Янош Молнар та Атілла Копріва, представники духовенства та місцевої влади.
На правах господині присутніх привітала керуюча «Імпасто» Валентина Косто, котра щиро подякувала організаторам, наголошуючи, що дана виставка – значима мистецька подія у нашому місті, покровителькою якого є Богородиця.
Запрошених та всіх шанувальників мистецтва щиро вітав Олівер Фратер, який наголосив, що виставка, яка має на меті благородну ціль, вже відбулася в Ужгороді та Берегові. Божа Матір єднає минуле з теперішнім часом. Вона важлива для кожної християнської людини.
Член Закарпатської академії мистецтв Атілла Копріва акцентував увагу на те, що Богородиця – це віра, що єднає різні культури, нації, традиції. Її святий образ відображається на полотнах, кераміці, вишивках, різбяних виробах, графіці, чеканках. Кожен митець по різному, але з повагою і шаною зображає лики святині, яка уособлює материнство.
Начальник відділу культури РДА Василь Югас висловив щиру вдячність гостям за чудову виставку, що відкрилася у Міжнародний день музеїв і з цієї нагоди вручив почесні грамоти управління культури ОДА директору районного історичного музею Людмилі Тороцкезі, методисту відділу культури Єві Григорі та директору Новоселицького музейного комплексу Наталії Вамош.
Своє захоплення презентованими роботами висловив депутат міської ради, директор міського будинку культури Святослав Гал. Святі отці Гергель Модьор та Даниіл Бендас просили її благословення.
Після офіційного відкриття шанувальники оглянули роботи з бронзи, дерева, кераміки, воску, пластики, картини тощо. Настільки різнопланової творчості виноградівці ще не бачили. Виставку професіоналів варто відвідати всім, хто цікавиться сакральним мистецтвом.
Маргарита СТАНКО