icon clock25.05.2017
icon eye31
Культура Фото

Благословенне слово – мати

Під такою поетичною назвою у малому залі Виноградівської РДА відбулося засідання «круглого столу». Здавалося б, офіційний захід, та Виноградівський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді провів цю зустріч батьків з будинків сімейного типу та прийомних сімей у теплій родинній обстановці. Адже всіх цих людей зріднило єдине бажання стати хорошими батьками тим хлопчикам та дівчаткам, котрі через лихі примхи долі з різних причин опинилися поза турботою та ласкою тих, що їх народили.
– Найголовніше покликання жінки-матері – турбота про сім’ю. Це доля, заслана нам небесами. Мати – початок всьому, вона є берегинею роду. Саме до матері ми плекаємо найніжніші почуття, на її тендітні плечі лягає тягар буденних, часом надзвичайно важких проблем. Мамині колискові, лагідні обійми та щире слово надихають нас на вчинки і супроводжують впродовж всього життя. Під час молитви ми просимо Творця за маму, а мама молиться за нас. Сім’я – це основа гармонійного буття, найважливіша ланка у будові держави. У батьківській хаті ми переймаємо традиції та звичаї і несемо їх впродовж усього життя. Тому дуже важливо констатувати, що присутні на цьому заході мами, створили найкращі умови для повноцінного розвитку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, огорнули їх турботою та любов’ю, підготували до самостійного життя, за що вам низький уклін і щира вдячність, – сказала у вітальному слові заступник голови райдержадміністрації Єва Данич.  
Директор районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Елеонора Білкей навела статистичні дані та провела екскурс в історію створення сімейних форм виховання на території нашого району. Так, Елеонора Віталіївна констатувала: «З 2002 року і по сьогодні у Виноградівському районі була створена 21 прийомна сім’я, функціонує 11 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховуються 80 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування». Щирі слова вдячності за нелегкий батьківський труд пролунали з вуст начальника служби у справах дітей державної адміністрації Єва Беланинець. Про безмежну любов тих, для кого щастя материнства виплекано в душу, обдумане безсонними ночами, викохане потребою дарувати любов та тепло дітям, поетично мовила заступник директора, начальник відділу соціальної роботи райцентру СССДМ Світлана Клим.
На великому екрані одна за одною горталися сторінки життя малечі у їх люблячих сім’ях. Батьки увіковічили все: знаменні події у житті своїх діток, відпочинок на морі чи річці, цікаві екскурсії та пізнавальні подорожі, навчання в школі, працю в домі, на кухні чи в городі. Жодна світлина під пронизливі пісні та щемливі мелодії нікого не залишила байдужим. Після перегляду фотознімків кожної наступної сім’ї, батьки розповідали про своїх діток, ділилися досвідом виховання, своїми радощами, болями та переживаннями. Так, у монахинь з Королева Галини Стецик та Валентини Скірдіни основне завдання – виховати у дітей віру та любов до Бога і почуття патріотизму. Світлана Клим також виховує у своїх дітей одвічні християнські цінності, котрі проповідував Ісус Христос. Любов Токар вважає першочерговим навчити дітей працювати, аби вони були готовими до дорослого життя. Любов і турботливе ставлення до оточуючих намагаються прищепити хлопцям та дівчатам у родинах Андреі Шевері та Василя Томащука. Мати-вихователька переселенка Валентина Скірдіна поділилася пережитим болем на Батьківщині – в зона АТО. Пишається своєю донечкою мама-вихователька Ольга Виноградова, яка є вдовою з 4 дітьми, саме її діти привели в дім собі ще одну сестричку. . А от Надія Столець ствердно констатує, що «у нашої Даринки – мій характер! Вона розумна, активна і комунікабельна дівчинка».
Єва Данич вручила подяки голови районної державної адміністрації за вагомий особистий вклад у реалізацію конституційного права кожної дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування на проживання в сім’ї, з нагоди відзначення Дня матері та Міжнародного дня сім’ї матерям-вихователям Олександрі Карвацкій, Валентині Скірдіній, Галині Стецик, Надії Столець та Іді Тігор.
Батьки ще довго не покидали зал: за філіжанкою ароматної кави зі смачним тортиком вони спілкувалися в теплій родині атмосфері, ділилися досвідом виховання дітей, адже для кожного з них це діти не народжені ними, але стали рідними. І головна мета – виховати їх порядними людьми.
Наталія Кобаль