icon clock15.09.2016
icon eye32
Культура Фото

Бібліотекар Виноградівської гімназії здобула перемогу у Всеукраїнському конкурсі

Приємною несподіванкою для завідувачки шкільною бібліотекою Виноградівської гімназії Ганни Довжанин стала перемога у Всеукраїнському конкурсі «Героїчна Україна: від минулого до сьогодення» у номінації «Шкільний бібліотекар».
За словами Ганни Юріївни, досі вона брала участь у різних конкурсах, але у форматі Всеукраїнського спробувала себе вперше. Звісно ж, прагнула перемогти, але великих сподівань не мала. Просто дуже хотілося їй показати всі найкращі  здобутки шкільної бібліотеки Виноградівської гімназії. Тому й надіслала розробки по національно-патріотичному вихованню (сценарії тематичних заходів – про Небесну Сотню, про Чорнобиль, а також про голодомор). Загалом на конкурс було подано більше 500 робіт, із них було обрано найкращі роботи у різних номінаціях. Нагородження переможців відбувалося в Києві.
Бібліотекарем Ганна Юріївна працює вже 19 років. Роботу свою дуже любить. Подобається їй працювати з книгами та дітьми. До книгозбірні Ганна тягнулася з дитинства, змалку багато читала. А до свідомого вибору фаху її підштовхнула шкільний бібліотекар навчального закладу, в якому навчалася. Адже завжди на перерві вона йшла до бібліотеки, де дівчинку приваблював великий книжковий фонд, де вона допомагала господині шкільної книгозбірні всім, чим могла – була її «правою рукою». Відтак Ганні було на кого рівнятися.
А тепер уже на неї рівняється її старша донечка Альбіна, яка в професійне життя вирішила йти маминими стопами. Обрала спеціальність «Бібліотечна справа», нині навчається на другому курсі Ужгородського коледжу культури і мистецтв. Можливо, й невипадково. Адже, навчаючись у гімназії, завжди на перервах приходила до мами в бібліотеку, поступово ознайомлюючись зі специфікою роботи бібліотекара. А нині ж до шкільної книгозбірні прибігає п’ятикласниця Анастасія.
Книжки зусібіч оточують Ганну Юріївну на роботі, багато їх і вдома – вся сім’я полюбляє читати. «І хоч нині друковану літературу потіснив Інтернет, але гімназисти все одно поспішають до бібліотеки, молодші просять казки та пригодницькі оповідання, а старші – літературу для підготовки до ЗНО, – розповідала моя співрозмовниця. – Адже ніщо не замінить друковану книгу, ті ні з чим не зрівнянні відчуття, коли ти гортаєш її сторінки. Особливо, коли до рук берете нові книжки. Коли шелестять їх сторінки і ще пахнуть друкарською фарбою». Ганна Юріївна говорила ці слова і радо показувала стоси новеньких підручників для 8 класу, які тільки-но надійшли до бібліотеки і вона саме працювала над їх обліком. «У нас, у гімназії, всі багато читають – і вчителі, і учні. А на перервах у нашій бібліотеці – наче у вулику. Сюди, неначе бджілки, злітаються діти. А я понад усе прагну прищепити їм любов до книг – джерела мудрості і знань», – такими словами підсумувала свою розповідь переможниця Всеукраїнського конкурсу.
Ганна КОБАЛЬ