Ажіотажу в аптеках на противірусні ліки немає

Із настанням холодів ми починаємо хворіти. Найпоширенішими проблемами стають ГРВІ та грип. Перша хвиля простудних захворювань минула досить спокійно. Наразі почався другий сезон і, що найгірше, він ознаменувався китайським коронавірусом, який досить швидко розповсюджується світом. Новий вірус викликає розвиток пневмонії. Ознаками інфекції є респіраторні симптоми, лихоманка, кашель, задишка і ускладнене дихання. А інкубаційний період триває до 14 діб. Ми поцікавилися в одній із міських аптек чи є ажіотаж на противірусні ліки та якими методами лікуються від застуди і грипу її відвідувачі?
– Наша аптека забезпечена різними противірусними препаратами, які ми відпускаємо як за рецептами, так і ті, що у вільному продажу. Можу впевнено сказати, що наразі я ніякого ажіотажу в нас не спостерігаю на медикаменти та засоби захисту. Ми працюємо у звичному режимі. Люди переважно купують порошки від застуди, краплі для носу та сиропи від кашлю. Звичайно, якщо стан здоров’я нашого відвідувача викликає у нас занепокоєння, ми обов’язково радимо йому звертатися до фахівців і не займатися самолікуванням. Про медичні маски запитують рідко, адже їх потрібно часто міняти, а в населення й так не вистачає коштів на найнеобхідніше. На рахунок вакцин, то зараз у наявності їх немає, бо вони в нас під замовлення. Ціна на вакцини від грипу також варіюється – від дешевих до 600 гривень і дорогих за майже півтора тисячі. До слова, останню за такою вартістю ми отримували досить давно і вона була від іншого штаму грипу. Адже відомо, що проти коронавірусу, виявленого в Китаї, вакцини ще не знайшли. Та все ж робити щеплення потрібно, бо тоді важкість захворювання буде меншою, – прокоментувала фармацевт Олександра РОЗМАН.
– Уже багато років я є прихильницею народних методів лікування застуди і жодного разу вони не підводили. Найперше, звичайно, це малина, яку ще називають природнім аспірином, бо в ній є саліцилова кислота. Смачний ягідний чай мені допомагає температуру знизити і не шкодить шлунку, як різні медикаменти. Відваром із листя малини завжди полощу хворе горло. Ще одні відомі всім народні ліки – часник і цибуля. Їх ще називають «ворогами паразитів», бо вони не дозволяють інфекції потрапляти до організму. Крім того, що вживаю їх у свіжому вигляді, роблю настоянки (зокрема часник із медом) і сиропи. Боротися із застудою допомагають інгаляції зі збору трав – ромашки, м’яти, липи, які заготовляю самотужки. За ліками в аптеку приходжу, але рідко і купую лише ті, що мені допомагають, – каже пенсіонерка Марія Михайлівна.
А ось ще одна відвідувачка аптеки домогосподарка Марина Білак, розповіла, що їй, як багатодітній мамі, постійно доводиться стикатися з тим, що малеча хворіє. Адже, якщо один десь підхопив інфекцію, то й інших вона не омине. «Сьогодні з екранів телевізорів рекламують купу різноманітних ліків і запевняють, що вони ефективно здолають недугу. Люди самі собі їх купують в аптеці, не замислюючись про наслідки. Найгірше, що своїм дітям вони також без лікарів призначають медикаменти. Але я прихильниця традиційного лікування. Тому, коли в дитини з’являється температура, нежить і кашель, обов’язково за звертаюся до фахівців. Саме медики можуть встановити діагноз, підібрати необхідні препарати, порадити, як правильно доглядати за хворою дитиною, щоб полегшити протікання хвороби та уникнути ускладнень. Коли чую, що деякі мами для зниження високої температури використовують компреси з горілкою чи оцтом – мені стає страшно, адже це може привести до непередбачуваних наслідків. Вважаю не варто, ризикувати здоров’ям дитини та й власним теж», – підсумувала жінка.
Опитувала Любов ТОКАЧ