icon clock15.07.2021
icon eye39
Фото Цікаве

АВТОРСЬКІЙ ДРАМІ ПРО ЗАСНОВНИЦЮ ТЕАТРУ – ПЕРШЕ МІСЦЕ

З Всеукраїнського фестивалю з нагородою повернувся Берегівський народний український театр імені Я. Бандурович, яким керує талановита режисерка, її учениця, соратниця й сподвижниця в одній особі Ольга Матей, запропонувавши глядацькій аудиторії Причорномор’я спектакль «Коли зацвіла калина».
Більше тижня, починаючи з 25 червня й кінчаючи 3 липнем в Очакові, що на березі Чорного моря Миколаївщини, тривав 26-й традиційний Всеукраїнський фестиваль театрального мистецтва «Від Гіпаніса до Борисфена», мета якого – розвиток і популяризація театрів в країні, сприяння творчій самореалізації акторів і режисерів аматорських колективів.
Фестивальні дні, без перебільшення, були насичені конкурсними спектаклями – від дитячих, молодіжних та дорослих колективів, а також студентських, експериментальних і незалежних театрів. Учасники представили драми, драми-притчі, комедії, ексцентричні трагікомедії, експериментальні вистави тощо. В цьому році режисери віддали перевагу творам Григорія Квітки-Основ’яненка, Жана Ануя, Жан-Поля Сартра, Лесі Українки, Михайла Старицького, Алехандро Касона, Валерія Герасимчука, Романа Дронюка, Валерія Зиміна, Олександра Володарського й інших класиків, сучасних українських і зарубіжних драматургів.
Були представлені також авторські постановки на соціальну та молодіжну тематику, про життя відомих земляків і про будні того чи іншого регіону. Так, Берегівський народний театр імені Ярослави Бандурович, презентуючи у причорноморському конкурсі Закарпатську область, отримав перше місце за авторську виставу Ольги Матей «Коли зацвіла калина». Слід сказати, що це біографічний сценічний твір про життя, сповнене небезпек, цькування, наруги, тортур легендарної галичанки, справжньої патріотки України, засновниці та режисерки Берегівського українського театру (1956-1986 р.р.) Я. І. Бандурович, який носить її ім’я з 2012 року.
У вище названій п’єсі «Коли зацвіла калина» авторкою використано біографічні матеріали із музею Бойківщини, що на Львівщині, а також листи щирого прихильника її творчості, колишнього заступника головного редактора районної газети «Вісник Берегівщини» Павла Загрійчука. За сюжетом, події у виставі переносять глядача у період юності Ярослави, де формується її любов до Батьківщини та патріотизм. Згодом на сцені їй на зміну з’являється вже зріла Ярослава Іванівна, яка у часи Другої світової війни смиренно несла свій хрест через польську в’язницю, німецький концтабір і більшовицькі катівні, у тому числі вісім років ГУЛАГу. Працювати юристом далі вже не змогла, перекваліфікувалась на культпрацівницю – театральну режисерку: з 1956 по 1986 р.р. займалася постановками українських творів на сцені угорськомовного міста.
Згідно конкурсної програми, на Очаківській сцені юну Ярославу у виставі із душевною осяйністю зіграла талановита берегівчанка, студентка другого курсу Національного університету «Львівська політехніка» Софія Залізняк. Образ уже дорослої, благородної духом і нескореної Ярослави блискуче та майстерно втілила на сцені надзвичайно енергійна ще одна наша землячка, підприємець Оксана Залізняк. Письменницю Павліну Загрійчук надзвичайно чуттєво, аристократично і емоційно зіграла талановита Галина Щука, професорка кафедри географії та туризму Закарпатського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ. Також надзвичайно душевно відобразили образ батька та матері Ярослави інші обдаровані берегівчани: Микола Алечко, військовий пенсіонер і чарівна Вікторія Поп, рентген-лаборант відділення променевої діагностики Берегівської ЦРЛ ім. Б. Лінера. Цікавим і дещо кумедним у спектаклі був представлений глядачам образ журналістки, який неперевершено зіграла талановита акторка театру Ірина Штефко, соціальний педагог ліцею ім. Т. Г. Шевченка з поглибленим вивченням англійської мови міськради.
Професійне журі, до складу якого входили народні артисти України, високо оцінило акторську роботу берегівчан, режисерське втілення й задум авторки, визнавши їх переможцями фестивалю, в якому взяли 30 творчих колективів із 12-ти областей – загалом це понад 700 учасників різного віку з Вінницької, Дніпропетровської, Закарпатської, Івано-Франківскої, Київської, Миколаївської, Полтавської, Рівненької, Херсонської, Хмельницької, Чернівецької й Чернігівської областей. Метри театрального мистецтва провели для керівників аматорських колективів яскраві майстер-класи та тренінги з метою обміну досвідом і вдосконалення виконавської майстерності.
Учасники фестиальної першості отримали дипломи Міністерства культури і інформаційної політики України, управління культури, національностей та релігій Миколаївської облдержадміністрації, обласного центру народної творчості і культурно-освітньої роботи, а також відзначені пам’ятними подарунками від організаторів з м. Очаків. Колектив театру ім. Я. Бандурович висловлює ширу вдячність усім, хто підтримав їхню участь у цьому загальнонаціональному фестивалі: департаменту культури, національностей і релігій ЗОДА (Евген Тищук), Берегівській міській раді (Золтан Бабяк), управлінню освіти та культури згаданої міськради (Едіта Бабяк), директору КЗ «Центр культури та дозвілля ОТГ» (Микола Павлюк), а також організаторам творчого фесту за запрошення, членам журі за високу оцінку та глядачам – за підтримку!
Повернувшись додому з південного краю Миколаївщини, берегівські актори привезли не тільки «законне» перше місце, але й чорноморсько-гарячі літні враження, які неодмінно надихнуть театралів на нові творчі здобутки.

Віктор МАТВІЙЧУК, м. Берегове