icon clock09.06.2017
icon eye44
Новини Фото

Аби пам’ять про героїв АТО не згасла у віках

Відрадно, що молодь не стоїть осторонь соціальних проблем суспільства. Так, від самого початку неоголошеної війни на Сході країни учні Виноградівського ВПУ-34 виготовляли буржуйки, які зігрівали наших славних захисників у люті зимові морози та плели маскувальні сітки, що вберегли не одне життя солдата. Тепер же вони згуртувалися задля ще однієї благородної мети. Регіональна рада лідерів учнівського самоврядування професійно-технічних навчальних закладів Закарпаття готують до друку перший том (дай Боже, щоб і останній, єдиний) «Книги пам’яті» – збірку про воїнів-закарпатців, які загинули у боротьбі за єдність України на Сході. На майже 200 сторінках видання описані біографічні дані, життєвий шлях та військові нагороди за бойові звитяги близько семи десятків наших воїнів, життя яких обірвалося в кровопролитних боях. На жаль, найбільше полеглих із Ужгородського, Мукачівського та Виноградівського районів (можливо, через те, що тут дислокуються військові частини 128-ої ОГПБр та батальйону «Тиса»). Лише з нашого району відійшли за земну межу 13 захисників.
Дещо символічне вбачаємо у тому, що саме учні Виноградівського ВПУ-34 на чолі із заступником директора Світланою Міндак увіковічнюють пам’ять полеглих солдатів у книзі. Адже одним із перших обірвалося молоде життя їх випускника, уродженеця села Онок Станіслава Кіша. За ним у вирій вічності відлетіла душа Адальберта Ковача (Виноградів), згодом – Василя Білака (Дротинці), Романа Совліча (Фанчиково), Віктора Маркуся (Вербовець), Вадима Турченка (Матієво), Миколи Будзя (Чорнотисів), Бориса Середи (Тросник), Сергія Мелимуки та Миколи Михайлишина з Виноградова, Олександра Леврінца (Фанчиково), Олександра Безеги (Виноградів) та Віктора Афанасьєва (Вилок). Усі вони заплатили занадто дорогу ціну за цілісність і суверенітет держави. Тож обов’язок нас, живих – пам’ятати!
До збору коштів для книговидавничої справи залюбки долучилися і ми – волонтери Руху підтримки Закарпатських військових – Виноградів. Наразі готуємося до чергового ярмарку, на якому збиратимемо кошти для видавництва збірки. Учні ж ВПУ-34 продаватимуть на ярмарку вишивані бісером картини та різні власноруч виготовлені сувеніри. Окрім волонтерських столиків, вже традиційно до нас приєднуються наші вірні та надійні друзі – фермерське господарство «Карпатський буйвіл» та паб «Старе місто», ДП «Виноградівський лісгосп», талановиті і креативні народні умільці з Оноку та Виноградова. Будемо раді збагатити свою команду «свіжими» силами. Тож запрошуємо до участі в ярмарку підприємців і людей, котрі бажають зробити свій внесок до справи увіковічення героїв АТО. За додатковою інформацією та з пропозиціями можна звертатися за №№ тел.: 099 75 42 640, 097 03 65 151 (Михайло) або 050 54 72 755, 098 71 004 04 (Наталія). Об’єднаймося задля спільної мети, бо лише разом ми – сила!
Наталія ШАРКАДІ