icon clock28.07.2016
icon eye17
Новини

А ваш багатоквартирний будинок визначився стосовно форми управління?

Останнім часом до редакції телефонували кілька занепокоєних мешканців багатоквартирних будинків і схвильовано говорили: «Уже кінець липня, а ми і ОСББ не створили, і управителем ніхто не хоче бути. Що робити?». І хоч стосовно цієї ситуації в нашій газеті в одному з попередніх номерів розміщувалося оголошення міської ради, проте телефонні дзвінки наших читачів спонукали нас ще раз повернутися до цієї теми і попросити прокоментувати дане питання заступника міського голови Василя ЦІЦЕЯ:

– Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до статті 13 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Згідно внесених змін, підприємство, яке надавало послуги по утриманню та експлуатації будинку, здійснює його експлуатацію і утримання до проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку. Якщо мешканці не визначилися щодо створення ОСББ шляхом прийняття рішення на зборах, чи самі не найняли управителя, тоді його їм призначить міська рада на підставі проведеного конкурсу. Порядок його проведення набрав чинності, він зареєстрований, зараз розробляється Положення і формується вся документація. Буде проведено конкурс і тим будинкам, які не визначилися стосовно форми управління, буде призначено управителя, який здійснюватиме і диктуватиме свої умови утримання будинку. ЖЕКи залишаються до проведення конкурсу, після його проведення буде призначено управителя, якого буде визначено за результатами конкурсу. Мешканці вправі провести збори і найняти управителя на договірних умовах. В цьому разі у випадку, якщо вони будуть не задоволені його роботою, то зможуть достроково розірвати з ним договір.
У Виноградові є ОСББ, які вже кілька років функціонують, є й такі, які створені цьогоріч, але наразі триває стадія відкриття рахунків та процедура оформлення документів щодо реєстрації. Ті будинки, мешканці яких не визначилися стосовно форми управління чи не встигли оформити документи, мають право в будь-який час завершити процедуру реєстрації ОСББ і відповідно до закону це об’єднання співвласників багатоквартирного будинку функціонуватиме. Слід зазначити, що сесією міської ради прийнято рішення про Програму підтримки ОСББ, яка передбачає надання фінансової підтримки  для виконання ремонтних робіт по утриманню будинків (йдеться, приміром, про ремонт покрівлі чи заміну деяких інженерних мереж) тим ОСББ, які зареєструвалися, відповідним чином сформовані, але, наголошую – при наявності проектно-кошторисної документації, яка встановленим чином пройшла експертизу.
Вл. інф.