icon clock04.03.2021
icon eye29
Фото Цікаве

12 продуктів для весняного детоксу

Невблаганно наближається час, коли доведеться зняти з себе затишні кардигани і зручні штани, в яких легко було сховати кілька зайвих кілограмів, набраних за тривалу зиму. Весняний детокс тим і хороший, що не тільки виводить з організму шлаки і токсини, але також зменшує талію і підточує стегна. Що варто включити в меню весною?

Зелень

Шпинат, рукола, петрушка, кріп, щавель і вся інша зелень – це справжні живильні бомби, які до того ж повні антиоксидантів, що виводять з організму токсини і нейтралізують агресію вільних радикалів. Зелень також багата вітаміном C і бета-каротином, які стимулюють оновлення клітин і вироблення колагену, який відповідає за пружність і молодість шкіри.

Часник

Часник – абсолютна детокс-зброя, що допомагає печінці очищувати організм. Часник є не тільки ефективним протимікробним засобом, але також містить велику кількість вітаміну С, який підвищує імунітет і теж підтримує роботу печінки.

Яйця

Яйця вважають «золотим стандартом» білка, оскільки організм легко засвоює і ефективно використовує їх поживні речовини. Також яйця містять всі вісім незамінних амінокислот і органічні сполуки сірки, які успішно допомагають боротися з вільними радикалами і нейтралізують токсини.

Фенхель

Після складного і багатого вуглеводами зимового меню, шлунково-кишковий тракт зашлакований, що викликає відчуття тяжкості і підвищене газоутворення. Фенхель добре впорається з цими проблемами. Речовини, що містяться в ньому, діють як спазмолітики і зменшують неприємні відчуття.

Ячмінь

Дослідження, проведене Лундським університетом в Швеції 2015 року, показало, що ячмінь може знизити рівень цукру в крові і апетит. Після вживання ячмінного хліба протягом трьох днів під час сніданку, обіду і вечері в учасників дослідження відзначили нормалізацію обміну речовин і притуплення почуття голоду.

Брюссельська капуста

Мініатюрні зелені головки – найкращий напарник тих, хто планує позбавитись зайвих кілограм. Всього 150 г капусти містять денну норму вітаміну C, 3-4 грами клітковини і всього 38 калорій.

Насіння льону

Одна столова ложка меленого насіння льону містить 1,8 грама корисної жирної кислоти омега-3, яка зміцнює імунітет і покращує роботу серцево-судинної системи. Льон також містить клітковину, що знижує рівень поганого холестерину, а також може зв’язуватися з токсинами і виводити їх з організму. Крім того, він нормалізує рівень цукру в крові і пригнічує апетит. Тому ті, що притримуються дієти, можуть сміливо додавати лляне борошно в салати, каші, смузі.

Аспарагус

Окрім «молодильних» антиоксидантів, аспарагус містить глутатіон, поєднання, яке зв’язує токсини і виводить їх з організму. Спаржа також містить пробіотики, що живлять здорові бактерії кишечника. Ще в рослині високий рівень аспарагина – амінокислоти, яка слугує природнім сечогінним засобом і допомагає позбавити тіло від надлишку води і солі.

Йогурт і кефір

Дослідження показують, що здорова мікрофлора кишечника – ключ до здоров’я всього організму. Щоб поповнити ряди «хороших» бактерій кишечника і допомогти їм боротися з «поганими», потрібно щодня вживати продукти з пробіотиками – наприклад, кефір, йогурт без добавок.

Броколі

Хрестоцвіті овочі, такі як броколі, є найкращими друзями нашої печінки, основного детокс-органу організму. Броколі також містить клітковину, яка покращує роботу шлунково-кишкового тракту і також виводить токсини.

Буряк

Буряк – джерело антиоксидантів, які допомагають печінці «руйнувати» токсини. Овоч також є хорошим джерелом клітковини і вітаміну С, які разом працюють як клінінг-бригада травної системи.

Богдана Павлюк, студентка ЧНУ імені Юрія Федьковича