СПІЛЬНУ МОВУ В ЦІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ ЗНАЙДУТЬ І УКРАЇНЦІ, І УГОРЦІ

Збагачуючись новими імпульсами та ідеями, всіх бажаючих запрошує до співпраці Фундація україно-угорського регіонального розвитку молоді. Сьогоднішнє інтерв’ю з її лідером, керівником Йосипом РЕЗЕШОМ – про напрацювання, задуми та проекти – і  реалізовані, і заплановані.  – Отож, почнімо з витоків. Коли була створена очолювана Вами Фундація і яким був її старт?
– Заснована вона в 2007 році. Вже навіть на її старті було запущено кілька успішних проектів, які започаткували інтенсивний та ефективний розвиток Фундації. То були часи активного студентського життя, в тому числі угорськомовної молоді. Вступати до різних молодіжних організацій в Ужгороді було багато можливостей. Але всі вони «тримають» студентів в обласному центрі. Проте по закінченні університету випускники роз’їжджаються по своїх районах. Тому була ідея створити таку молодіжну організацію (але без обмеження віку її членів), яка б об’єднала і учнівську, і студентську молодь, і тих людей, які по поверненню в рідні міста і села бажають розвивати її ідеї в своєму регіоні. Позаяк до нашої Фундації входить більше угорськомовної молоді, то й більший акцент наразі робиться на Виноградівський та Берегівський райони. Одним із найгучніших наших проектів була організація літнього відпочинку два роки поспіль (патріотичний юрто-табір у Великій Паладі). Задля цього ми подавали грантовий проект до Прем’єр-міністра Угорщини, відтак з координаційного центру отримали фінансування. На перспективу в наших намірах є продовжити це напрацювання і запустити в дію аналогічний табір відпочинку для молоді. Я вже навіть не говорю про маленькі проекти на кшталт спортивних турнірів. Загальновідомо, що в нашому краї існують дві угорські політичні сили – КМКС та УМДС. А наша Фундація задумана як політично не заангажована, як така громадська організація, яка може згуртувати молодь на різні проекти. Аби молоді люди знали, що є не тільки партії, але й організація, де вони можуть висловити свої пропозиції, думки, вирішувати проблематику. Адже разом ми – сила.
– Яка основна мета і завдання Фундації?
– Найперше – згуртувати активну політично не заангажовану молодь, незалежно від віку. Так, вона благодійна, але оперуємо ми тільки грантовими коштами, беручи участь у різних проектах. Приміром, таким же чином ми видали збірник наукових робіт угорськомовних студентів УжНУ різних факультетів. Реалізувала наша Фундація також проект «Покажи свій талант» (захід проходив у Берегові). А від фонду «Відродження» ми виграли грантові кошти на організацію екскурсії для угорськомовної молоді до Львова. Організовували також трьохмісячні курси української мови для угорців за методикою викладання іноземної мови. Адже знання державної мови просто необхідне, аби соціально адаптуватися в суспільстві. Бажаючих було дуже багато – вони ледь-ледь уміщалися в приміщенні. Молоді люди відчували прогалину в своїх знаннях, у володінні українською мовою. Словом, є про що згадати. Тим більше, що ми не тільки займалися активною грантовою діяльністю, але й разом проводили своє дозвілля, організовували дискотеки та розважальні проекти.
– Здійснення яких кроків плануєте надалі?
– Досі ми не висвітлювали свою діяльність, не афішували наші грантові проекти. Вже деякий час я виношую ідею, а наразі вона дозріла до такого ступеню, що планую здійснювати й конкретні кроки. Провів уже й моніторинг, спілкуючись із учнівською та студентською молоддю, а також із людьми, які, закінчивши виші, повернулися додому. Цікавився, зокрема, й тим, чи є в них бажання діяти, долучитися до Фундації, беручи участь у різноманітних проектах та заходах? Задум такий: чому б нашій Фундації не набирати обертів на Виноградівщині та Берегівщині, згуртовуючи до спільних дій та проектів активну молодь, аби ці люди відчували себе членами команди? Адже колективною думкою та співпрацею можна досягти набагато більше, ніж поодинці.
– Які ще задуми виношуєте?
– Один із проектів, який планується запустити – надання угорськомовному населенню безкоштовної юридичної допомоги. З цього приводу вже є певні домовленості та обіцянки з угорської сторони. Відповідні листи-клопотання Фундація вже направила, чекаємо виписку з грантових проектів. Словом, розраховуємо на залучення грантових коштів. На жаль, знання української мови нашої угорськомовної молоді бажає бути кращим. Тому угорцям часто-густо буває важко зробити елементарні речі – оформити певну документацію, заповнити якийсь бланк, звернутися до працівників установи з відповідним запитанням. Звісно ж, питання належного викладання української мови в угорськомовних навчальних закладах повинне вирішуватися на державному рівні – ця проблематика має глибоке коріння. Часто, буває, знайомі угорці просять прочитати і перекласти для них лист, який надійшов їм з тієї чи іншої установи (наприклад, виконавчої служби). Тому й виник задум організувати надання безкоштовної юридичної допомоги. В червні наша Фундація спільно з Центром підтримки угорської культури Закарпаття проводитиме майстер-класи народних ремесел у Пийтерфолві. В розробці також проект «Шкільне самоврядування», скерований на розвиток у молоді лідерських якостей. Не хочу видатися голослівним і розкидатися словами, заявляючи про великі плани, але на даний час є конкретні проекти в стадії розробки. Будемо надіятися (й маємо певні домовленості) на те, що їх вдасться реалізувати.
– З якими організаціями та іноземними партнерами співпрацює очолювана Вами Фундація?
– Зокрема, з благодійним фондом «Виноградів», Угорською екуменічною службою допомоги, Центр підтримки угорської культури Закарпаття, з обласними студентськими, а також культурно-мистецькими. Долучаємося також до реалізації різних проектів Товариства угорської інтелігенції Закарпаття. Плануємо також розвивати співпрацю з релігійними молодіжними організаціями. Адже в них теж багато цікавих напрацювань і проектів. Ми не проти долучитися й до інших організацій, до партнерів, які потребують нашої підтримки чи участі на волонтерських засадах.
– Йосипе Йосиповичу, а чи приймаєте до лав Фундації активну, творчу молодь – українців, угорців, що прагнуть дій і змін?
– Слушне питання. Звісно ж, приймаємо. І, що суттєво, не тільки угорців, але й українців. Я певен, всі в нашій Фундації знайдуть спільну мову. Якщо україномовна молодь хоче приєднатися до нас – ми з відкритими обіймами будемо чекати на неї. Адже в нашому краї споконвіків українці та угорці живуть дружно. Тому не потрібно  відмежовувати юнь, поділяючи її за мовними ознаками. Наразі ж триває розробка сторінки нашої Фундації в соціальних мережах, яка відкриється  найближчим часом. Отож, будемо гуртуватися і діяти разом. Спільно підживлюватимемо нашу Фундацію ідеями, задумами й новими імпульсами енергії.


Інтерв’ю взяла Ганна КОБАЛЬ