Реалії сучасності: ХОСПІСУ БУТИ!

У грудні 2012 року стартував проект міжнародної технічної допомоги Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2007-2013 під назвою «Інституційна співпраця між Саноцьким повітом та Виноградівським районом по розвитку системи надання паліативної допомоги». Проект фінансується за фінансової підтримки ЄС  обсягом фінансування 1 087 428,99 євро, з яких 90% — розмір гранту партнерів, 10 % — власний внесок партнерів.
Партнерами проекту є:
Головний партнер – КП «Агенція місцевого розвитку Виноградівщини» (м. Виноградів, Україна);
Партнер 1 — Товариство допомоги ім. Св. Бр. Альберта (м. Санок, Польща);
Партнер 2 — Виноградівська районна рада (м. Виноградів, Україна).
Проектом передбачено:
Проведення навчальних заходів з професійної підготовки медичних працівників українського партнера на базі хоспісного закладу  польського партнера;
Проведення будівельно-монтажних робіт у м. Виноградів (Україна) та м. Санок (Польща).
Будівництво хоспісного закладу із застосуванням кращих європейських практик розпочато у 2013 році після підписання договору будівельного підряду за результатами попередньо проведеної тендерної процедури.
За період будівництва об’єкта виник ряд проблемних питань щодо виконання додаткових робіт, пов’язаних з розбудовою мансарди, що разом з інфляційними процесами останніх років зумовило коригування проектно-кошторисної документації в цінах 2015 р. та, відповідно, збільшення обсягу необхідного фінансування до 16,905 млн. грн.  без ПДВ.
У відповідності до Грантового Контракту між КП «Агенція місцевого розвитку Виноградівщини» та Міністерством регіонального розвитку та інфраструктури Польщі, збільшення обсягів робіт та вплив форс-мажорних обставин, у нашому випадку – інфляційні процеси, є зобов’язанням та відповідальністю української сторони, так як розмір гранту не підлягає збільшенню.
КП «Агенція місцевого розвитку Виноградівщини» досягнуто домовленості про використання залишкових коштів гранту для часткової компенсації збільшення вартості робіт, розірвання контракту з виконавцем будівельних робіт та оголошенням нового тендеру на залишкові роботи.
На сьогоднішній день  з 16,9 млн. грн. освоєно 5,5 млн грн., в тому числі – 4,4 млн. грн. грантові кошти та 1,1 млн. грн. — кошти районного та обласного бюджету.
Будівництво хоспісу триває, знаходиться в розробці документація, яка передбачає проведення процедури відкритого тендеру на закупівлю робіт на залишковий обсяг робіт.
Однак, грантових коштів недостатньо, існує потреба у дофінансуванні будівництва об’єкту за рахунок коштів місцевого бюджету (обласного, районного) на суму біля 4 млн. грн.
Під час впровадження проекту здійснюється постійний моніторинг з боку національних контролюючих органів та Європейського Союзу. За період реалізації здійснено біля 12 перевірок за результатами яких недоліків щодо виконання заходів проекту та оформлення документації не виявлено. Окрім того, протягом дії проекту проведено біля 100 нарад щодо ходу реалізації проекту, в тому числі робочі зустрічі з партнерами проекту, операційні наради з виконання реконструкції об’єкту тощо.
Особливої уваги вимагає прийняття окремих управлінських рішень стосовно фінансування заходів проекту. Відтак, розпорядженням голови Виноградівської районної ради О. В. Любімова створено комісію для оцінки непередбачуваних обставин та ризиків проекту за участі депутатів районної ради, юристів районної ради, директора та бухгалтера КП «Агенція місцевого розвитку Виноградівщини», начальника фінансового управління районної державної адміністрації, начальника управління Державної казначейської служби у Виноградівському районі ДКС України в Закарпатській області, голови правління ПрАТ «Виноградівська ПМК-78», завідувача сектору містобудування та архітектури районної державної адміністрації, головного фінансового інспектора Хустської об’єднаної фінансової інспекції.
Така робоча група засідає при необхідності вирішення нагальних питань проекту, узгодження дій компетентних служб і відомств. Всі рішення приймаються колегіально за результатами обговорення.
В період укладення грантової угоди та протягом всього періоду її реалізації, до Виноградівської районної ради та Закарпатської ОДА направлено більше 10 листів щодо забезпечення співфінансування проекту.
Придбання медичного обладнання для новозбудованого хоспісного закладу планується здійснити за рахунок бюджетних коштів, відповідно до партнерської угоди.
Наразі сесією Виноградівської районної ради — партнером проекту, прийнято рішення щодо виділення 1 млн. грн. на виконання даного заходу, проте виділених коштів недостатньо, за попередньою оцінкою для виконання зобов’язань перед Європейським Союзом через забезпечення гарантованої частки співфінансування в обсязі 10 %, необхідно ще біля 800 тис. грн.
Не зважаючи на труднощі, що виникають в процесі реалізації грантової угоди, даний соціальний проект, який впроваджується з метою створення хоспісного закладу для надання медичної допомоги невиліковно хворим людям Виноградівського, Іршавського та Хустського районів буде збудовано та введено в експлуатацію наприкінці поточного року.
Позитивний результат реалізації цього проекту може стати твердим підґрунтям та імпульсом для створення нового перспективного проекту міжнародної технічної допомоги по будівництву сучасної туберкульозної лікарні.
Володимир ШЕВЧУК,
директор КП «Агенція місцевого розвитку Виноградівщини»