ПІДВИЩЕННЯ ТАРИФІВ – ВИМУШЕНИЙ КРОК

У попередньому номері нашої газети було оприлюднено оголошення Виноградівського ВУЖКГ про наміри перегляду тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. З цього приводу ми звернулися до начальника вищевказаного підприємства Михайла БІЛИНЦЯ з проханням прокоментувати дану тему:
– Так, дійсно, тарифи по оплаті квартирної плати або так званих експлуатаційних витратах були прийняті  в травні 2008 року і протягом більше шести років не змінювалися. Відповідно за останні 6 років зросли ціни на різні будівельні матеріали, які використовуються не тільки в житловому фонді, але й в інших сферах, зросла й мінімальна заробітна плата, яка закладена в тарифах. Із часу введення їх у дію вона зросла більше ніж у два з половиною рази. За рахунок збільшення ціни на будівельні  матеріали та підвищення мінімальної заробітної плати наше підприємство щороку зазнає величезних збитків. Отже, ситуація на сьогоднішній день вимагає таких дій. Якщо не підвищувати тариф – підприємство просто-напросто збанкрутує і не зможе взагалі надавати населенню жодних послуг. Наразі при наданні 7 видів послуг мешканці багатоповерхівок сплачують 0,57 копійок за 1 квадратний метр житлового фонду. Пропонується новий тариф, який збільшується в 2, 6 рази, що становитиме 1,48 грн. при комплексному наданні 7 видів послуг. Є в нас і такі будинки (їх мало), де не надаються всі види послуг. Відповідно до цього й тарифи будуть зменшені і становитимуть 1,21 грн. за 1 квадратний метр житлового фонду. Звісно ж, при умові, якщо такі тарифи будуть затверджені. Ми ж сподіваємося на це, бо цей крок – вимушений, і є цілком економічно обґрунтованим. Запрошуємо мешканців багатоповерхівок до дискусії, висловлення зауважень та пропозицій. Відповідно до діючого законодавства за період протягом 14 днів з дня опублікування оголошення вони мають право подавати їх письмово і, таким чином, будемо обговорювати і вивчати їх та аналізувати дане питання. Якщо буде слушна пропозиція – розглянемо її, але з економічної точки зору і з огляду надання якісних і своєчасних послуг – цей захід вимушений, бо інакше підприємство існувати не може. Але, однозначно, тариф на рівні 2008 року залишати не можна. Адже за 3 роки і 9 місяців ми отримали майже мільйон збитків. Ну, як так можна працювати далі? Сьогодні зростає в ціні дизпаливо, бензин – і це ми відразу відчуваємо. Подорожчало все, в тому числі й продукти харчування, а ми ще досі якось стримували старий тариф, перекривали його по мірі можливостей. Але подальших збитків підприємство вже не може витримати.
Скажу й таке: за останні роки до нас майже не надходять скарги з приводу протікання дахів. Ось і наразі ми зробили капітальний ремонт близько 500 квадратних метрів на будинку №1 на вул. Корятовича. Постійно проводяться й ремонти під’їздів, ось тільки шкода, що мешканці багатоповерхівок відносяться до цього трохи по-варварськи. Не встигнемо щось побілити чи пофарбувати – вже подряпано, зіпсовано всю роботу. Сьогодні в нас майже немає проблемних питань  з приводу підтоплення чи протікання води в квартирах. Якщо виникає проблема – вживаються заходи по негайному виконанню того чи іншого ремонту. Найскладніше питання нині – це підвали. Основна проблема – це неналежна експлуатація каналізаційних мереж. Скільки разів ми же говорили про це та повідомляли через ЗМІ. Але люди все одно відносяться до експлуатації каналізаційних мереж по-варварськи. Коли йдемо ліквідовувати аварійну ситуацію, то знаходимо там увесь набір овочів та нижньої жіночої білизни. В каналізаційній мережі можна знайти навіть трупи собачок та котиків, памперси, вилки, ложки, фарфор, ганчірки, якими миється посуд. Якби до експлуатації каналізаційної мережі люди ставилися належним чином – цих усіх «знахідок» не було б. А якщо є якесь проблемне питання – ми стараємося вирішувати негайно. Є в нас декілька ділянок мереж зі складною ситуацією, але проводимо роботу з тим, щоб люди, наскільки це можливо, почувалися комфортно, а ті послуги, за які вони сплачують, щоб надавалися в повному обсязі.
До слова, за останні роки ми не змінювали також тарифи по водопостачанню та водовідведенню. В деяких районах області їх уже змінено. Ми ж погодили з керівництвом міської ради питання щодо відтермінування розгляду питання тарифів по водопостачанню та водовідведенню. Але на перспективу все-таки планується їх незначне підвищення.
Користуючись нагодою, звертаюся до мешканців міста з проханням – експлуатуйте будинки і свої квартири належним чином, не по-варварськи, не створюйте комунальникам зайвих проблем. Ви – з одного боку, ми ж докладатимемо зусиль із другого. І, таким чином, будуть вирішуватися проблемні питання. Повідомляйте нас своєчасно про проблеми і я даю слово, що підприємство в змозі виконати поставлені перед ним завдання.


Ганна КОБАЛЬ