НА МІСЦЯХ ЛІСОСІК САДИЛИ МОЛОДІ ДУБИ

DSC04231І знову з настанням весни у держпідприємстві «Виноградівське лісове господарство» закладають нові тендітні пагінці. Цей рік для вже традиційної акції «Майбутнє лісу – у твоїх руках» є ювілейним, адже проходить вона у 10-ий раз.
– Всеукраїнська акція «Майбутнє лісу – у твоїх руках» розпочалася 21 березня. Підсумовуємо її традиційно у Шаланківському лісництві, адже тут є хороші напрацювання та налагоджена співпраця із шкільним лісництвом. До того ж саме тут проводимо більше лісогосподарських заходів, у тому числі і вирубку зрілих лісів. У цьому велика заслуга всього колективу лісництва, його професійності та працелюбства. Важливу роль відіграє і громадськість села, яка бережно ставиться до легенів природи. Також нам дуже приємно, що кожного року по 2-3 вихованців шкільного лісництва ми рекомендуємо для здобуття фахової освіти у лісівничих навчальних закладах  – сказав директор держпідприємства Василь Агій.
– Напередодні учні шкільного лісництва Шаланківської одинадцятирічки прибирали прилеглу до лісу територію від села до Боржави, а тепер садять молоді ліси у кварталі 34 ділянці 1 на площі 2,1 га на місці лісосіки, де ще донедавна красувалися 100-річні велети-дуби. Схема посадки – змішування 8 саджанців дуба, 2 ясеня, плюс липа широколиста та клен гостролистий. Загалом цьогоріч на території Шаланківського лісництва на площі 33 га висаджено 220 тис. сіянців, вирощених у нашому власному розсаднику. Основна лісоутворююча культура – дуб звичайний із додаванням клена гостролистого, яблуні, груші, каштана їстівного, липи та горіха чорного. На кожну ділянку затверджено «Проект лісових культур», – зазначила ліснича Шаланківського лісництва Юлія Роман.
Після того, як Юлія Іванівна дала хлопцям та дівчатам настанови щодо технології посадки лісу та дотримання правил безпеки, учні з неабияким завзяттям приступили до роботи. Багато з них брали участь в акції вперше, а дехто, йдучи в ліс, обов’язково оглядає власноруч висаджені дерева у попередні роки. За словами керівника гуртка юних лісівників-дендрологів при Виноградівському ЕНЦУМі, вчительки шкільного лісництва Надії Кеню, учасниками цьогорічної акції є більше десяти учнів 7-8-их класів. Разом із школярами ліс садили майстри лісу Крістіан Надимов та Іван Добоні, головний лісничий підприємства Михайло Марушка, інженер Василь Староста, депутат райради Еден Албок та радник голови РДА Андрій Болдог. Вперше долучилася до участі в акції і т. в. о. голови райдержадміністрації Юдіта Петеі, яка отримала заряд позитивних вражень, висловила щирі побажання юним природолюбам.
На завершення акції Василь Староста провів для школярів традиційний конкурс на знання порід дерев, переможці якого отримали декоративні саджанці.
Наталія КОБАЛЬ