ЗБИРАЄМО ДИТИНУ ДО ШКОЛИ

Канікули добігають кінця, а, отже, починається передшкільний шопінг. Вже з першого дня серпня у місті запрацював шкільний базар, який вишикував ятки перед швейною фабрикою. Канцелярські та дитячі магазини теж поповнили асортимент. Від різномаїття товару розбігаються очі не лише у школярів, а й їхніх батьків. По-доброму, ми заздримо дітлахам, адже такого добра в наш час не було. Щоб повноцінно зібрати дитину на навчання, батькам доведеться викласти кругленьку суму. Кожного року вона все більше росте. Список  необхідних речей досить великий, особливо, коли споряджаєш вперше доньку чи сина до школи. Потрібно все встигнути купити, нічого не пропустити, аби дитина була зібрана, як кажуть по повній програмі. Головне, щоб фінансів вистачило. Але не варто скуповувати все підряд. Спершу вдома складіть список – це набагато полегшить похід до магазинів, а ще допоможе зекономити кошти.
В першу чергу школяреві потрібен ранець або рюкзак. Він повинен бути зручним, адже щодня дитина носить підручники, зошити, інше приладдя. Тому навантаження на хребет велике. Для першокласника портфель – особливий атрибут, який придбаєте від 200 грн. і вище (є такі, що вартують більше 1000 грн.). Все залежить від фінансової спроможності батьків. Для старших учнів на цьому можна зекономити, якщо старий рюкзак не зношений, адже новий коштуватиме близько 500 грн.. У будь-якому випадку дитині приємно прийти 1 вересня з обновкою та ще й такою, що в тренді.
Затим потрібна шкільна форма, хоча не у всіх школах її вимагають. У речових рядах на ринку поки що ажіотажу непомітно, втім, широкого асортименту теж (напевно розпродують минулорічний запас). Продавці відзначають, що сезон у них розпочнеться з середини серпня. Тоді вибір можливо буде більший, а от стабільних цін не гарантують, адже вони прив’язані до курсу валют.
Ось уже два роки головним модним трендом на шкільних лінійках є українська вишиванка. Вишита сорочка на дівчинку коштує від 240 до 400 гривень, а плаття – 650 грн., вишиванка для хлопчика – від 265 гривень. Для завершення образу маленької українки можна придбати віночки та інші прикраси, які вартують близько 50 гривень. Але, крім святкового, треба мати і буденний варіант, тож тут варто згадати про шкільну форму. Костюм-трійка на хлопчика коштує від 385-400 гривень, приблизно у стільки ж обійдеться форма для дівчинки (сарафан, штани, піджак), хоча ціни можуть коливатись в залежності від країни-виробника. Трохи дорожчі костюми для старшокласників. Сорочка та блузка в середньому витягнуть з батьківського гаманця від 200 гривень, такою ж буде ціна на взуття. Деякі мами вважають, що дешевше придбати окремо речі дитині, ніж заплатити за форму такі кошти. І знову ж таки, все залежить від базарного «бренду».
Спортивний костюм для занять фізичною культурою коштує від 300 гривень (підлітковий 500), а ціни на спортивне взуття коливаються в межах від 150 до 250 гривень. Варто пам’ятати, що у формі дитина буде рухатися, бігати. Тож найважливіша вимога до неї – тканина має дихати. Форму краще купувати з дитиною, щоб вона приміряла, чи зручно у ній. Також варто прикупити декілька натуральних майок і футболок.
Витрати на канцтовари становлять приблизно третину закупівельного бюджету. У портфель треба поставити папку для трудового навчання, яка коштує 30-50 грн., зошити на 12 аркушів –  від 1 гривні за найпростіший і по 2-3 грн. з малюнками., а ще потрібні обгортки для них – 50-80 копійок. Комплекти обкладинок для книжок вартують від 20 грн. для молодших школярів і до 40 грн. для старших класів. Зошити з більшою кількістю аркушів відповідно дорожчі. Кольорові олівці обійдуться, залежно від якості та кількості, у 15-50 грн., за такими ж критеріями фломастери – 8-40 грн. та фарби – 12-55 грн.. Альбоми, залежно від якості паперу та кількості аркушів, коштують від 5 грн., так само кольоровий папір, а пенал – 18 грн. і вище. Не менш важливо вибрати дитині хорошу кулькову ручку (їх потрібно декілька). Вартують вони від 1,50 грн. і аж до 10 грн. за штуку. Додатково треба простий олівець, лінійку та ластик, а набори-готувальні обійдуться від 30 грн.. Щоденник можна придбати за 16-25 грн.. Крім того потрібно придбати ще й пластилін, скотч, клей, ножиці, коректор та багато інших речей, необхідних школяреві. Продавці кажуть, що вартість шкільних товарів теж залежить від виробника. Наразі на їхніх прилавках переважають українські, які набагато якісніші за китайський «ширпотреб». А ще батьки мають можливість придбати продукцію за гуртовою ціною, чим також активно користуються. В середньому за все необхідне для школи доведеться заплатити від півтори тисячі гривень на дитину. Якщо ж школярів декілька, відповідно й коштів потрібно більше.
Порівнюючи ціни в магазинах та на ринку, з’ясувалося, що вони майже не відрізняються. Але в магазині – значно зручніше, товар в хорошому стані, а інколи навіть дешевший. Тож, тим, хто не хоче витрачати лишні гроші, радимо не полінуватися, пройтися торговими точками і приглянути прийнятну ціну. Врешті, кожен обирає сам, де краще придбати шкільний крам. Головне, аби дитина до школи прийшла підготовленою, а перше вересня їй запам’яталося на все життя лише приємними спогадами.
Любов ТОКАЧ