icon clock10.02.2016
icon eye29
Суспільство

Рак шийки матки – “тихий” вбивця

Результати сучасних наукових досліджень показують, що рак шийки матки в 24-32% випадків виникає у жінок, в котрих результати цитологічних аналізів негативні. Регулярні цитологічні дослідження не мають 100% чутливості, містять можливість багатьох дрібних помилок, що не гарантує повноцінного захисту від раку шийки матки. В переважній більшості випадків раку шийки матки, за виключенням близько 5%, причиною є тривале інфікування вірусом папіломи людини (ВПЛ),  хоча власне сам вірус при цитологічному дослідженні не виявляється. Ці проблеми ми обговорюємо в нашому інтерв’ю, що дає Іван Іванович Хаща, професор кафедри акушерства і гінекології медичного факультету Ужгородського національного університету.

– Пане професоре, як часто зустрічається рак шийки матки і кого вражає?
– Ракове захворювання клітин шийки матки після раку молочної залози є найчастішою формою злоякісних хвороб у жінок. Переважно вражаються жінки віком 35-60 років, однак, на превеликий жаль, росте кількість молодих жінок раннього репродуктивного віку. Щорічно в світі виявляється близько півмільйона нових випадків цього захворювання. В розвинутих країнах завдяки регулярним просівним дослідженням значно зменшилася смертність від нього, а в країнах, що розвиваються, частота гибелі серед жінок від цієї патології займає провідні місця. В зоні ризику знаходиться кожна жінка, хоча можна сказати, що особливо ризикують ті, хто ведуть безладне статеве життя, без засобів особистого захисту, багато палять. Хочу наголосити, що це тільки додаткові фактори ризику і рак шийки матки може розвинутися і в жінок, що живуть в моногамному шлюбі і не палять.
– Сказане вами лякає. Що може зробити жінка, яка хотіла би попередити цю страшну хворобу?
– Найкраще для такої жінки буде проходити регулярні, щорічні профілактичні гінекологічні огляди з відповідним обстеженням, при яких можна встановити наявність захворювання на самих ранніх етапах, в так званій “0” стадії, що при  адекватному лікуванні дозволяє повністю виздоровіти. Оскільки рак шийки матки в переважній більшості випадків зв’язаний з певними типами ВПЛ, вакцини від деяких з його типів дозволяють уникнути розвиток раку.
– Як здійснюється просівне дослідження?
– Під час неболючого обстеження медичний працівник проводить забір клітинного матеріалу з поверхні шийки матки та її каналу, вкритих різними типами слизової оболонки. На основі проведеного цитологічного дослідження при необхідності проводять більш детальне визначення стану шийки матки кольпоскопом (спеціальним мікроскопом) з пошуком можливих змін, пошкоджень, кровоточивих тканин. В підозрілих випадках проводять біопсію, після чого спеціаліст здійснює тканинне дослідження.
– Ви згадували ВПЛ. Що необхідно знати про цей вірус? Які його типи відомі?
– ВПЛ є широко розповсюдженою інфекцією, що може викликати атипові зміни клітин слизових оболонок та шкіри людини та надмірну активність їх поділу і гибелі. На теперішній час відомо більше 130 типів цього вірусу, які позначені числами залежно від послідовності їх ідентифікації. Для всіх них характерною є здатність вражати клітини слизових оболонок та шкіри виключно у людини. На основі їх здатності викликати злоякісні зміни в клітинах вони поділені на групи з високим (біля 15 типів), середнім та низьким ризиком. Декілька прикладів найбільш поширених типів: низькоонкогенні: 6, 11,  40, 42, 43 (6 і 11 типи ВПЛ викликають гострокінцеві конділоми в 90% випадків), високоонкогенні: 16, 18, 31, 45, 58 (16 і 18 типи ВПЛ викликають рак шийки матки більш  ніж в 70% випадків.
– Згадаймо декількома словами питання вакцинації від ВПЛ. Які відомі зараз вакцини? Коли їх варто приймати?
– Одна з двох відомих на сьогоднішній день вакцин є двохкомпонентною і була дозволена до офіційного використання у Європі з осені 2007 року. Вона забезпечує захист від інфікування 16 і 18 типами ВПЛ та пов’язаними з ними випадками передракових та ракових захворювань шийки матки і рекомендована до застосування у дівчат і жінок віком  10-25 років. Інша вакцина проти ВПЛ, яка першою з’явилася у світі, є чотирьохкомпонентною. Вона захищає від  4 найчастіших типів ВПЛ (6, 11, 16, 18) і пов’язаних з ними патологічних станів, таких як передракові та ракові захворювання шийки матки, гострокінцеві кондиломи і рекомендована до використання дівчатами та жінками віком 9-26 років. На шастя, у більшості випадків різних типів ВПЛ організм може  захищати себе, тому у близько 90% інфікованих жінок ВПЛ безслідно зникає. В інших 10% жінок спостерігається хронічне інфікування вірусом, що при його злоякісно небезпечних типах є джерелом  серйозної небезпеки. Саме тому недопустимо недбало ставитися до цієї інфекції, вважаючи, що ніби вона сама пройде або й так немає від неї порятунку. В Україні ні. але в багатьох країнах Європи вакцинація від ВПЛ входить в число обов’язкових.   
– Чи варто вакцинуватися дорослим жінках від ВПЛ чи вакцина захищає тільки при умові незайманості?
– Дію сучасних вакцин від ВПЛ вивчали при застосуванні у жінок віком від 9 до 55 років. Вакцина призначається і дівчаткам і дорослим, адже будь-яка жінка, яка живе статевим життям, має ризик бути інфікованою ВПЛ. При цьому для сексуально активних жінок вакцина використовується, якщо негативні результати аналізів на цитологію та ВПЛ.
– Чи варто вакцинуватися тим жінкам, які регулярно проводять просівні обстеження?
– Просівні обстеження на рак шийки матки визначають вже патологічні зміни, а захисні вакцини перешкоджають інфікуванню ВПЛ. В інтересах ранньої діагностики  ракових захворювань основним є регулярне просівне обстеження, хоча є випадки, коли навіть цього недостатньо. Для ефективної боротьби з раком шийки матки найкраще, коли проведена вакцинація від ВПЛ і відбуваються регулярні  онко-профілактичні обстеження.
– Чи можливо повторно інфікуватися раніше інфікованим жінкам?
– На жаль, при інфекціях, викликаних ВПЛ, не розвивається імунний захист і тому можливе повторне інфікування.  Також не можна заспокоюватися й тим, хто мав тільки тимчасове інфікування, адже можна заразитися знову тим самим типом ВПЛ.
– Чи захищають презервативи від раку шийки матки?
– Хоча використання презервативів значно знижує ризик інфікування, однак не забезпечує повний захист, бо ВПЛ може знаходитися на інших статевих органах і шкірі.
– Чи можна вилікуватися від раку шийки матки?
– При своєчасному виявленні передракових та ранніх ракових станів можливе повне виліковування. На жаль, лікування запущених форм раку шийки матки складне, затратне і  часто безрезультативне. Наслідки лікування значно порушують якість життя. При дотриманні регулярних профоглядів, відповідного образу життя та вакцинації ми можемо  найбільше зробити для попередження раку шийки матки! Хочу акцентувати увагу шановних читачів, що регулярні огляди та повноцінне обстеження є найкращим способом  зберегти власне здоров’я і життя. Коли ця страшна хвороба спричиняє скарги, то вже знаходиться в запущеному стані. Чим раніше вона буде виявлена, тим кращі шанси на повне одужання. Ведіть здоровий спосіб життя, не паліть (тютюнопаління є дуже суттєвим фактором ризику), уникайте стресів, не міняйте своїх сексуальних партнерів.   
– Дякую за інтерв’ю.
Інтерв’ю підготувала Зіта БОЧКОР