В Імпасто відкрили виставку Владислава Беланінця

Минулої неділі у переддень свого дня народження, у виставковій залі Імпасто більше 20 унікальних робіт представив глядацькій аудиторії художник із Виноградова Владислав Беланінць. Це друга персональна виставка молодого митця. Вперше він виставлявся в Імпасто у 2021 році. За цей період присутні на виставці колеги відзначили його творче зростання і напрацювання власного стилю.

Малює з п’яти років

–  Живописом я захоплююсь із п’яти років. Звичайно, тоді це були мотоцикли та автомобілі, мікімауси та інші казкові персонажі. Тепер я розкриваю тему старовинних церков, котрі знаходяться у занедбаному стані, щоб зберегти пам’ять про них. Ми з групою ART LIFE у особах Діани Добош-Броди та Альони Стасюк вирішили започаткувати проєкт, метою якого є збереження, увіковічнення на полотні архітектурної спадщини предків. Ми багатьох пленерів у села та міста до старовинних церков ми провели виставку «Мозаїка архітектоніки». Згодом вона діяла в місті Ужгород у музеї народної архітектури та побуту, у картинній галереї міста Хуст. Та ми на цьому не зупиняємося і надалі продовжуватимемо цю темо. Можливо, згодом це будуть музеї та замки, – розповів нам перед виставкою Владислав Томашович.

Він любить малювати і завжди мріяв передавати свою любов і знання дітям. Та через низьку освітянську зарплатню хлопець свого часу їздив на заробітки, зараз працює у магазині сантехніки. Попри роботу все ж знаходить час для улюбленої справи, котрою живе.

Працює художник у техніці олійного живопису. Оригінальним є сам мозаїчний стиль написання картин. Вправно вимальовані геометричні фігури без гострих кутів, завитки, хвилясті лінії, наче пазли, у вправних руках майстра перетворюються на справжні шедеври із чіткою сюжетною лінією та глибоким змістом. Кожна картина заворожує, наче змушує глядача зупинитися біля неї і ретельно оглядати кожен штрих, багату кольорову гаму…

На урочистій частині відкриття виставки

Розпочали захід хвилиною мовчання за полеглими воїнами України.

Як відзначила на урочистому відкритті керуюча залою, теж відома художниця  Валентина Костьо, всі ці робити створені за останні два роки та свідчать про працелюбність художника, цілеспрямованість та інтенсивні пошуки свого шляху в мистецтві.

– Його роботам притаманна динаміка, яка розгортається на статичному фоні завдяки грубим тональним лініям, що створює інтонаційні коливання кольору в повітрі. Глибока любов до рідного краю, до пам’яток архітектури спонукала його створити серію полотен, де сюжетами стали старі дерев’яні церкви та місто Виноградів. Певно, до цієї теми художник буде повертатися періодично. А поки, Влад каже, що настав період у його творчості для нових ідей, нових горизонтів. Одна із останніх його робіт «Поцілунок Іуди», певно, той акцент у цій виставці, коли художник переосмислює власний шлях та починає коригувати його далі. Релігійна тема завжди сучасна, по пов’язана з темою добра і зла, людськими стосунками. Влад наразі вже є на саме на шляху зрілості митця та людини. Він дуже позитивний і працелюбний і спонукає інших діяти і творити. В наш час, коли країна так довго у стані війни і тривоги, мистецтво вкрай важливе. Бо краса завжди радує і підтримує, дає стимул жити у своєму селі чи місті, у своїй державі, – констатувала пані Валентина.

Про Владислава Беланінця як художника та друга розповіли і його коліжанки з групи ART LIFE Альона Стасюк (директорка Широківської мистецької школи) та Діана Добош-Брода (викладачка образотворчого мистецтва Виноградівської мистецької школи імені Б. Бартока ). Вони привітали його з черговою виставкою і побажали творчого зростання та натхнення. Поділилася враженнями від виставки й очільниця Виноградівсько відділення ГО  МАЛІЖ  Марія Конкіна.

 

Біографічна довідка

Народився 12 серпня 1995 року у Виноградові. Закінчив Закарпатський художній інститут (нині – Закарпатська академія мистецтв) на факультет живопису. Великий вплив на творчість Влада мав його вчитель і наставник Аттіла Коприва, а також митці Закарпатської школи живопису.

Працює в техніці олійного живопису. Пише портрети, пейзажі, натюрморти.

Член творчої групи ART LIFE, м. Виноградів.

Участь у виставках:

2021р. – персональна виставка, виставкова зала Імпасто, м. Виноградів.

2022р. – участь у міжнародному пленері «Пензлем за мир», с. Пейтерфолво. Після пленерна виставка в м. Ужгород.

Групова виставка «Мозаїка архітектоніки», «Музи не мовчать», виставкова зала Імпасто, м. Виноградів.

2023р. – участь у благодійному проекті Ігоря Іванкова «Намолене небо»,

Івано-Франківськ. Участь у виставці до Дня художника.

2024р. – Групова виставка в музеї архітектури та побуду, м. Ужгород та в

міській картинній галереї, м. Хуст.

Таня Маланка з Довгого стала власницею картини «Криваві жнива»

Не стоїть хлопець осторонь подій в Україна, тож залюбки долучається до різних волонтерських проєктів. Проте говорити про це не хоче, мовляв: «Кожна добра справа має робитися тихо». Проте про його участь у «Мистецькому донаті» не можемо не згадати. Художник не тільки розмальовував тубус, а й дав на лотерею власну картину «Криваві жнива». Пригадує, що сам сюжет народився у його голові у 2022 році уві сні. Він встав серед ночі і почав малювати…

Нарешті всі номерки розібрали, виручили 8100 грн. Вони підуть на ремонт автомобілей другого механізованого батальйону 65 ОМБр та на придбання матеріалів для плетіння маскувальних сіток волонтерської групи «Кікімори – Виноградів» Тож провели розіграш саме під час відкриття виставки у прямому ефірі. Діана Добош-Брода покрутила лотерейний барабан, Владислав Беланінець витягнув щасливий номерок. І… хвилююча мить: картину отримала Таня Маланка із села Довге Іршавського району. Вона – дружина військового, котрий зараз боронить цілісність нашої держави на Донеччині. Тетяна придбала останні 3 квитки, один із яких став виграшний.

Вітаємо переможницю. Щиро зичимо її сім’ї здоров’я, злагоди, якнайшвидшого повернення чоловіка додому і всім нам переможного миру.

Виставка триватиме місяць. Імпасто відкрите з середи по п’ятницю з 11 до 17 год, субота-неділя з 11 до 15 го. Вхід вільний

Наталія Кобаль