Що там по той бік кролячої нори

У липні цього року Гран-прі фестивалю «Злата Фест. Золоті таланти України» отримав виноградівський колектив зразкового лялькового театру YVS Art за виставу «Аліса в країні чудес».

Авторка вистави – уже відома серед колег режисерка Віка Югас, актори – виноградівські школярі та юні харківяни, які мають статус ВПО. Анастасія Донець, Анелія Гулянич, Дарина Чекета, Дарина Данко, Гліб Донець, Людмила Гасиджак, Іванна Кайло, Анастасія Вереш, Богдана Сидоренко. Сам театр має багаторічний шлях у сценічному мистецтві. Його принципи заклали   Василь і Наталія Югаси.

Вистави колективу були відзначені багатьма всеукраїнськими й міжнародними нагородами, у тому числі й найвищою міжнародною відзнакою «UNIMA». Останніми роками великою популярністю користувалися вистави «Вертеп», «Зоряний принц», «Коза Дереза», «Як дід щастя шукав».

І ось – «Аліса». Однойменний літературний твір Льюїса Керола сам по собі  є згустком багатовимірності, сюрреалістичних переходів, парадоксів, зумисної хаотичності подій. Як у нашому сучасному дискурсі та й житті загалом. Відповідно сама вистава виявилася синтезом режисерських рішень, в яких формальні переходи є одночасно й власне змістом, який юній актори намагаються осягнути й висловити глядачеві. Насправді це завдання не із простих, але постановниця зуміла зачепити тему сучасного світ, який раптом починає жити за зовсім абсурдними правилами. Перед глядачами розкрився світ чудес», незвичний і зовсім не схожий на мирне, передбачуване життя, яке залишилося перед входом у кролячу нору, залишилося там, де ще вчора був мир, були звичні правила для дорослих та дітей, вчитися не порушувати правил співжиття. А тут панує реальність, де руйнуються будинки, де запросто наказують «відрубати всім голови»,  де не вгадаєш, що трапиться за хвилину.

Можливо, автор вистави ставила перед собою іншу мету, але це ж Люїс Керрол, він апріорі не може бути однозначним. Проте він залишається актуальним, і по своєму зрозумілим кожному подальшому поколінню.

Василь ГОРВАТ