Картина «Криваві жнива» вже у власниці

Минулої неділі на урочистому відкритті виставки молодого, талановитого художника з Виноградова Владислава Беланінця у прямому ефірі фейсбук-групи «Регіональні новини» було розіграно в лотереї картину «Криваві жнина». Щасливою володаркою цього полотна із глибоким змістом воєнних буднів України стала дружина захисника Тетяна Маланка з села Довге Хустського району.

Олександра Маланку мобілізували у квітні 2022 року. Місяць був на чергуванні у районному територіальному центрі комплектування, а відтак – навчання і пекельний гарт у лоні війни. Служив у 51 окремому стрілецькому батальйоні. Перші фронтові стежки солдата були у Куп’янську. А от першою найстрашнішою була битва за Бахмут, що на Донеччині, так звана «Бахмутська м’ясорубка». Там ворог розбив їх бригаду. Саша отримав травму ноги.  Лікувався у госпіталі в Луцьку. Згодом, через три місяці реабілітації вдома – знову на поле бою. Оскільки залишки їх бригади розформували по інших підрозділах, Олександра Маланку перевели у 93 бригаду «Холодний яр».  Наразі він несе службу на Донеччині.

Доки голова сімейства боронить Україну, вдома його чекають кохана дружина та соколи-сини 17-річний Микола і 15-річний Олександр. Тетяна за фахом філологиня. До того ж вона напрочуд талановита мисткиня – декорує різні сувеніри та речі домашнього побуту у техніці декупаж. Саме творчість допомагає хоч трохи відволіктися від постійних хвилювань.

Вона щоразу бере участь у лотереях, кошти з котрих йдуть на підтримку Збройних сил України. У розіграші картини Владислава Беланінця «Криваві жнива» придбала останні три номерки, один із котрих і став виграшним. Тож Тетяна із синами приїхали до Виноградова за своїм призом. І зізналася, що навіть тримаючи у руках картину, не вірить своєму везінню та перебуває у стані ейфорії. Вона висловила подяку художнику – автору картини та організаторам мистецько-волонтерського проєкту журналістці Наталії Кобаль та художниці Діані Добош-Броди.

Ця картина буде першою мальованою професійним художником у їх новому домі, тому вона особлива. Так само особливою є тематика, зображена ній. Бо кривава війна тепер стала, на жаль, сумною сторінкою їх сімейного життя. Щиро віримо, що скоро її перегорнуть на нову яскраву кольорову сторінку, де сім’я разом, де всі сім’ї воз’єднаються вже у мирній, вільній Україні.

Гості з Довгого оглянули виставку Владислава, котра наразі триває до середини вересня. Були вражені унікальною технікою виконання його робіт і кольорових гам. Якраз на робочому столі керуючої «Імпасто» Валентини Костьо стояла розмальована гільза зі снаряду. Вона також привернула увагу гостей. Пані Валентина з перших днів повномасштабного вторгнення перетворює артснаряди на витвори мистецтва.

Отримали Маланки і смачний подарунок від господарки Чорної гори Наталії Баботи, котра принесла їм коробку різних сортів винограду та інжиру, навіть смачну стиглу хурму, за що їй велика подяка.

А на завершення перебування у виноградові лікарка Марина Шаркаді ознайомила з усім спектром лікувально-оздоровчих послуг, провела для сім’ї військового екскурсію санаторієм «Теплиця», показала найзатишніші куточки. Тож програма перебування Тетяни Маланки з синами у Виноградові була емоційно-насиченою.

Чекаємо наступного разу сім’ю в повному складі.

Наталія Кобаль