Бути донором – корисно і почесно

Тема донорства крові завжди була і є актуальною. Особливо тепер, коли тисячі воїнів-земляків отримують поранення і втрачають кров. То ми поцікавилися, яка ситуація у Виноградові? Чим наразі мотивуються ті, хто приходить здавати кров? Поцікавилися у лікаря відділення трасфузіології НКП «Виноградівська райлікарні» і навіть з одним із найактивнішіх донорів поспілкувалися.

Якраз тоді кров здавав донор Василь Січ, вчитель у ВПУ-34 (з 1 вересня буде перейменований на Виноградівський професійний коледж).

– Кров здавав ще під час служби в армії. Це вже майже 30 років. Не раз здавав кров, коли мене знайомі просили для хворих родичів. Проте активним донором став з моменту повномасштабного вторгнення росії в Україну. Від тоді стараюся приходити у райлікарню через кожні два місяця, бо частіше не можна згідно правил. Щоразу наголошую, що здаю кров «для наших воїнів!». Вважаю, що здача крові зараз, у час війни, особливо важлива. Якщо людина не має змоги донатити грошима для воїнів, донорство – теж донат. Бо ж кров може врятувати чиєсь життя, – розповідає Василь Васильович. – Зараз здають по 470 мілілітрів крові. Рахуючи з березня 2022-го здав її вже 11 разів. Там працюють дуже хороші, уважні медпрацівники. Я закликаю долучатися до донорства всіх, хто має змогу. Бо то справа добра і благородна, а також корисна для власного здоров’я.

У тілі дорослої людини вагою 70 кг об’єм крові складає приблизно 5,6 л. Ще однин раз, і стільки здасть Василь Васильович за період повномасштабної війни. Під час кроводачі донор віддає лише біля 10% крові, половину об’єму якої становить звичайна вода. Наш організм має дивовижну здатність відновити всі втрачені кров’яні клітини. Про це добре знають і донори, і медики.

У відділенні трасфузіології НКП «Виноградівська райлікарня» працюють лікар Андрій Пишек, операційна медсестра Діана Хромей, лаборантка Оксана Якоб, молодші медсестри Валентина Качур та Вікторія Скляр.

– Бажаючих здав кров приходить чимало, але за станом здоров’я не всім дозволено. А от здають кров щомісяця десь 60 осіб, близько 40% з котрих – жінки. Кров здають як для хворих родичів, що перебувають у лікарні, так і постійні донори, котрі знають про користь донорства для їх здоров’я та для порятунку чийогось життя. Є і сімейне донорство: десятиліттями здають кров батьки, а згодом залучають і своїх дітей, – розповідає Андрій Юрійович. – Крім того, що донор робить добру справу, рятує життя, є ще і значна користь для здоров’я самого донора. Доведено, що регулярне донорство зменшує ризик серцево-судинних захворювань, тромбозів, знижує частоту розвитку злоякісних новоутворень. Загалом, донори значно рідше хворіють, відмічають покращення самопочуття після донацій. Також, донори є регулярно і добре обстеженими, оскільки після кожної донації кров проходить цілий ряд лабораторних досліджень. Ще покращуються регенеративна здатність організму, відбувається очищення від багатьох шкідливих сполук, які не виводяться нирками та іншими шляхами, зокрема від деяких неорганічних сполук заліза, які є канцерогенами.

Зазначимо, що донором крові або плазми крові може бути кожен дієздатний громадянин України віком від 18 років, який має вагу не менше 50 кг. Окрім того, донори, котрі мають статуси почесного та заслуженого отримують від держави пільги.

Лікар стверджує, що вони повністю покривають потреби у крові райлікарні. Проте завжди раді вітати бажаючих стати донорами, котрі дбають про себе і про здоров’я та життя інших.

Наталія Кобаль