Боротьба з небезпечною амброзією – справа всіх і кожного

Амброзія полинолиста (латиньAmbrosia artemisifolia L.)  (угорською – Parlagfű) з’явилась на території України менше ста років тому, витіснивши «аборигенних» рослин. Схожою на “зелену пожежу” вона засмічує вулиці, присадибні ділянки, сади, парки, особливо пустирі, узбіччя доріг, залізничні насипи, береги річок і ставків, а на полях – посіви і полезахисні смуги.

Ця рослина стала справжнім лихом для сільського господарства. При середній густоті рослина забирає з одного гектару землі до 2 тис. тонн води і виносить з ґрунту поживні речовини, що містяться в 700-800 кг мінеральних добрив. З кожним роком амброзія поширюється на нові території, не тільки утворює при цьому велику надземну масу і заглушує культурні посіви, але й приносить шкоду благоустрою міста та здоров’ю його мешканців. Для багатьох регіонів це стало проблемою державного рівня.

Розповсюдженню бур’яну /розмножується насінням!/ сприяють: вітер, вода, транспорт (колеса автомашин, тракторів і інших транспортних засобів), взуття людей, до якого насіння прилипає разом із ґрунтом. Насіння може бути занесене на нові території з вітчизняним і імпортним насіннєвим та продовольчим зерном, продуктами переробки зерна (соєвий шрот, комбікормами та ін.), відходами переробки насіння сільськогосподарських культ, із сіном, соломою, підстилкою, вантажних автомобілях, з розсадою й іншим матеріалом.

Амброзія полинолиста – це злісний бур’ян, цвітіння якого починається в кінці червня і триває до жовтня, пилок рослин є сильним алергеном і викликає алергічні захворювання (бронхіальна астма, алергічний риніт, атопічний дерматит, контактні дерматити).

Щоб перешкодити розмноженню амброзії необхідно кілька разів за літо її скошувати, щоб рослина не встигала зацвісти.

Найкращий варіант у боротьбі з цією рослиною – виривати її з корінням та використовувати фітоценотичний метод – висівати на ділянках де росте бур’ян багаторічних злаково-бобових травосумішей або газонних трав. Розстилання газонних рулонів також сприяє пригніченню росту амброзії полинолистої.

Хімічний метод – застосування гербіцидів, які внесені до „Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використаня в Україні (на відповідний рік)”

Хімічний метод боротьби з амброзією є найбільш дієвим. Асортимент гербіцидів, що усувають даний карантинний вид, є досить широким. Для знищення амброзії полинолистої підходять препарати на основі солей гліфосату (Буран, Вулкан плюс, Торнадо, Ураган Форте, Нобль, Раундап Екстра), сульфонілсечовини (Тритон, Конус, Міранда), прометрину (ґрунтовий гербіцид Сегмент). Вибір препарату здійснюють у залежності від культури та фази її розвитку.

 

УВАГА

Після  зрізання або видалення за допомогою гербіцидів амброзія може давати нові паростки. Завжди надягайта маску та рукавички коли вириваєте рослину  під час цвітіння.

Відповідальність згідно статей ст. 12,  28, 47. Закону України «Про карантин рослин» боротьба з карантинними бур’янами повинна проводитися силами землекористувачів. За невжиття заходів передбачена адміністративна відповідальність.

 

Державні інспектори:

Ондрео Резеш, Михайло Глагола

Михайло Чонговай, Володимир Орябка