icon clock29.09.2024
icon eye216
Культура Фото

Бібліотеки: тривалі цінності перед викликом змін

Щорічно 30 вересня ми відзначаємо Всеукраїнський день бібліотек – свято, що об’єднує тих, хто цінує знання, культуру та освіту, а також підкреслює важливість книг і бібліотек у нашому житті. Сьогодні бібліотеки є не лише сховищами книг, а й кількома центрами розвитку громади. Бібліотеки пристосовуються до умов, що постійно змінюються, пропонують членам своїх громад ті форми обслуговування і комунікації, які б відповідали їх очікуванням, потребам і запитам.  У цей день звертаємо увагу на бібліотеки Виноградівської громади, які є справжніми культурними та освітніми осередками нашої громади.

КЗ «Виноградівська публічна бібліотека» Виноградівської міської ради Закарпатської області мають багаторічні напрацювання, що сприяють збереженню в собі традицій та впровадження нових технологій. Сьогодні вони не лише дають доступ до величезних фондів друкованих видань, а й активно використовують цифрові технології для задоволення потреб сучасного користувача та впроваджують проєкти, які на даний час є актуальними та затребуваними.

Зважаючи і на інформаційну війну, яку веде російська пропаганда, особливо важливо ретельно фільтрувати та перевіряти інформацію, яку ви отримуєте. Особливо важливим під час війни залишається безкоштовний доступ до інформації, і саме у бібліотеках Виноградівської ТГ відвідувачі мають можливість отримати інформацію, як на паперових так і на електронних носіях.  Головними професійними та життєвими пріоритетами наших бібліотек у 2024 році стали – захист інформаційного простору: боротьба з фейками, дезінформацією і, звичайно, волонтерська та інформаційна підтримка жителів громади та ВПО.

КЗ «Виноградівська публічна бібліотека» має чималий досвід навчання відвідувачів комп’ютерній грамотності та використанню онлайнових сервісів, адже вони майже всі  забезпечені комп’ютерною технікою, що дає можливість впроваджувати проєкт «Дія. Цифрова освіта». Бібліотеки Виноградівської ТГ входять в Мережу Хабів цифрової освіти, тобто є місцями, де кожен громадянин може безоплатно здобути цифрові навички та отримати доступ до цифрових послуг, а бібліотекарі є амбасадорами цифрової освіти, які успішно пройшли національне тестування Цифрограм 2.0 та надають консультації і допомогу в набутті цифрових навичок та користуванні платформою «Дія».

В умовах повномасштабної російської агресії бібліотеки Виноградівської ТГ посилили інформаційно-іміджеву діяльність у соціальних мережах. На офіційних сторінках та профілях в Facebook,  Instagram, YouTube регулярно висвітлюється робота бібліотек й публікуються дописи до важливих дат та подій в житті Виноградівської громади, України.

Війна суттєво змінила життя кожного українця, торкнувшись усіх сфер суспільного життя. Бібліотеки Виноградівської ТГ, як важливі культурні осередки, також відчули на собі вплив цієї кризи. Але навіть у найважливіші години вони залишаються осередком підтримки, знань для всіх, хто цього потребує. Попри труднощі, бібліотеки продовжують виконувати свою всю місію. Працівники, часто на волонтерських засадах, організовують акції «Бібліотека українського воїна», «Книжкова підтримка дітей ВПО», у Виноградівській центральній публічній бібліотеці впроваджували проєкт «Бібліоняня»- послуга, яка передбачала проведення змістовного дозвілля та творчого розвитку дітей з числа ВПО і не тільки, зокрема – надання підтримки мамам для нетривалого перебування дітей в комфортному та безпечному середовищі. Виноградівська центральна публічна бібліотека фактично перетворилася на координаційно-волонтерський центр, який надає підтримку як місцевим жителям, так і переселенцям. При центральній публічній бібліотеці група небайдужих жінок «Рій Виноградів» виплітають маскувальні сітки для наших захисників, тож всіх бажаючих запрошують приєднуватися до корисної справи.

Еволюціонувавши від первинного просвітництва до сучасної соціокультурної діяльності, публічні бібліотеки Виноградівщини генерують інноваційні ідеї, намагаючись нестандартно, оригінально реалізовувати свої проєкти. Внаслідок цього повсякденне бібліотечне життя в останні роки змінилося до невпізнання: поряд з традиційними книжковими заходами в бібліотеках з’явилися промо-акції, квести, лялькові театри, флешмоби, віртуальні екскурсії, бібліошоу, ігротеки тощо. Особливою популярністю користуються клуби за інтересами, де кожен може знайти щось для себе – від обговорення сучасної літератури до вивчення іноземної мови. З метою згуртування громади  в міській бібліотеці-філії №3 працює книжковий клуб «Літературна кав’ярня», який об’єднав однодумців – любителів читати, спільно обговорювати цікаві сюжети, новинки бібліотеки та з користю провести дозвілля.  Другий рік поспіль безкоштовно і у зручній для кожного формі – саме так проходили навчання у літньому розмовно-дискусійному клубі «English Movie Club» для молоді на базі молодіжного хабу «Майстерня ідей», який діє при Виноградівській центральній публічній бібліотеці. Щонеділі у центральній публічній бібліотеці проводять цікаві та змістовні курси з вивчення англійської мови для дітей з числа ВПО і не тільки. Інтерактиви, ігрові форми вивчення англійської мови – основа безкоштовних курсів.

У сучасному світі бібліотеки також є  осередками психологічної підтримки та сприянню ментального здоров’я. В умовах стресів і викликів працівники центральної публічної бібліотеки неодноразово організовували заходи за участь спеціалістів, які включають семінари, лекції, тренінги, спрямовані на покращення психічного та ментального здоров’я.

Неабиякого значення серед перехожих містян має щорічний проєкт «Літня читальна зала», який впроваджують бібліотеки міста. Ювілейний десятий рік поспіль бібліотекарі впроваджували під гаслом – «Літо-2024. Наближаємо Перемогу». На свіжому повітрі мешканці міста та гості мали можливість познайомитися з цікавими книжковими новинками, поспілкуватися з місцевим краєзнавцем – Іваном Біланчуком та поетом, журналістом – Василем Горватом та ін.

 

Неабиякого розголосу набуло відкриття дитячого ХАБу «Кольоровий світ дитинства» на базі Виноградівської бібліотеки-філії для дітей – унікального простору для наймолодших відвідувачів! Відкриття дитячого простору стало можливим завдяки співпраці з ГО “Кризовий медіа-центр “Сіверський Донець” у рамках реалізації проєкту від ГО «Асоціація Української Миротворчої Школи» в межах конкурсу «Підтримка дітей та молоді, фаза ІІ». Основна мета – забезпечити психологічну, соціальну, освітню та фізичну підтримку дітей, які постраждали від війни, та їхніх батьків у місті Виноградів Закарпатської області шляхом створення безпечного середовища для розвитку, адаптації та інтеграції в нові умови, сприяючи їхньому ментальному та фізичному здоров’ю, а також покращенню загальної якості життя.

 

Війна показала, що бібліотеки потрібні жителям громад. Приймаючи переселенців спостерігається тенденція – попит на доступну книгу, спілкування, електронні послуги, організацію дозвілля дітей тощо. У багатьох селах бібліотеки – це єдиний осередок культури, де гуртуються діти та дорослі. Майстер-класи, конкурси, літературні бесіди, бібліотеатри, піжамні вечірки та інші заходи, які організовують бібліотекарі, вкрай важливі в реальних умовах та пережитого стресу, викликаних війною. Бібліотеки ТГ також є місцем зустрічей людей пенсійного віку: у книгозбірні вони можуть взяти книгу, поспілкуватися про наболіле, передати показники лічильників чи випити чаю й переглянути та обговорити улюблений фільм.

 

Бібліотеки Виноградівської ТГ тримають стрій: хвилюємось, переживаємо, радіємо, працюємо, прагнемо підтримати один одного. Ми не зламалися і продовжуємо працювати – бо віримо, що кожен з нас сьогодні наближає перемогу там, де може. У ці важкі часи, коли наше суспільство стикається з численними викликами, ми щиро дякуємо нашим захисникам і захисницям за їхню відвагу та самовідданість. Подяка всім, хто своєю доброю і щедрістю підтримує бібліотеки, даруючи книги, адже ваші подарунки не тільки збагачують фонди бібліотек, але й відкривають нові горизонти для читачів, даючи їм можливість поринути у світ знань і культури.

 

Третій рік поспіль своє професійне свято ми відзначаємо в умовах воєнного стану. Уся країна об’єдналася для боротьби з рашизмом, а бібліотеки для своїх спільнот, громад та новоприбулих стали і точкою опори, і місцем сили, і простором для спільнодії. Нині бібліотеки є тими інформаційними ланками, які поєднують читачів і управлінські структури, роблять діяльність органів влади прозорою і відкритою для населення. Подальший розвиток бібліотечної справи – це запорука розвитку суспільства. Величезна вдячність колегам-бібліотекарям за їх самовіддану працю! За те, що вони продовжують берегти знання, накопичені століттями для всіх нас.

 

Шановні колеги та поціновувачі книг, прийміть найщиріші вітання з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек. Це свято свідчить про глибоку повагу народу до своєї духовної спадщини, освіти, науки і культури, а також про визнання історичної ролі бібліотеки в житті суспільства.

 

Бажаю Вам нових ініціатив, цікавих перспективних проектів при виконанні свого професійного обов’язку. Нехай ваша праця – праця хранителів людської мудрості – завжди користується заслуженою повагою в суспільстві і знаходить гідний відгук у людських серцях, ваша працьовитість, життєва цілеспрямованість і високий професіоналізм допоможуть зберегти і примножити інтелектуальний і культурний потенціал нашого рідного краю.

 

Зичу вам і вашим близьким міцного здоров’я, благополуччя, достатку у кожній оселі і прихильності долі під мирним небом України. 

 

На особливу повагу заслуговують наші ветерани, які присвятили своє життя збереженню і примноженню книжкових багатств, культурної та духовної спадщини.  Нехай кожен день буде наповнений теплом, вдячністю і гармонією, а ваші спогади приносять лише світлі і добрі емоції.

 

Мар’яна Марушка,

в.о.директора КЗ «Виноградівська публічна бібліотека»