icon clock27.11.2015
icon eye38
Новини

ВШАНУВАЛИ ПОЛЕГЛИХ ГЕРОЇВ

Минулої п’ятниці навіть холодний осінній дощ не злякав громадських активістів району, які зібралися на площі миру, аби вшанувати пам’ять тих, хто віддав своє життя за європейське майбутнє нашої країни. Тому урочистий мітинг до Дня Гідності та Свободи розпочали хвилиною мовчання, адже присвятили його вшануванню пам’яті загиблих героїв                                           євромайдану – небесної сотні та воїнів України, полеглих на землях Донбасу. Влада району і міста, керівники правоохоронних органів поклали корзини з квітами до меморіальної дошки воїнів, які загинули в АТО. Як сказав ведучий заходу начальник відділу культури Виноградівської РДА Василь Югас, «ми зібралися тут, щоб в скорботі схилити низько голови перед пам’яттю людей різного віку, яких було вбито у мирний, цивілізований час ХХІ століття».
Продовжили урочистості у залі засідань Виноградівської РДА викладачі та учні дитячої школи мистецтв ім. Б. Бартока під керівництвом директора Віктора Марушки святковим концертом. Кожна нота, кожна мелодія та хореографічна композиція були пронизані тугою та болем втрати. Виступаючі та глядачі не стримували сліз. Журливий настрій так і наганяли композиції К. Дженкіс «Палладію», «Вівальдіана», Пяцоллв «Облівіон», С. Рахманінов «Вальс», Шварц «Концертіно», П. Мартін «Токата», Фостер «Молитва» та інші.  
– Упродовж століть наші землі були розділені, входили до складу різних держав: Російської імперії, Польщі, Австро-Угорщини… Революція Гідності – це був надзвичайно важкий іспит для України, коли українці продемонстрували свою гідність та прагнення до свободи. До цього дня ми йшли довго і він дався нам дорогою ціною, – зазначила ведуча концертної програми – заступник директора Виноградівської ДШМ Наталія Краснай.
Підсвідомо перенесли глядачів у ту трагічну ніч з 21 на 22 листопада 2013 року, коли на центральній площі Києва оточили і жорстоко побили учасників протесту – переважно студентів. Не оговтавшись від такого свавілля тогочасної влади, наш народ спіткала нова біда – напад з боку сусідньої країни-агресора. Учні хореографічного відділу ДШМ номером «Лист від коханого» артистично передали біль дружин, дівчат, матерів, котрі щодня чекають вісточку з фронту, а номером «Пам’ятник» змусити глядачів переживати біль втрати загиблих захисників. Підсилили переживання слайди з фотографіями та короткими біографічними даними тих виноградівчан, які віддали свої життя, боронячи цілісність нашої держави. Вірш «Нам потрібне мирне небо» зачитала його юна авторка олександра Носок. Завершили концерт «Молитвою за Україну», яку зал підспівував стоячи.
Наталія КОБАЛЬ