У Виноградові в День молитви за всіх полеглих за свободу і державність України освятили Алею Героїв і вшанували їх світлу пам’ять

Першого жовтня в Україні відзначали День захисників і захисниць, День Українського козацтва та День молитви за всіх полеглих за свободу і державність України. У Виноградові на Алеї Героїв уже 98 фото полеглих у російсько-українській війні захисників. На жаль, їх стає все більше. Тож не дарма саме цього дня ініціативна група громади Виноградівщини на чолі з громадським діячем, волонтером, засновником Алеї Євгенієм Яриною організували і провели вечір пам’яті.

Відкрив урочисту частину Євгеній Віталійович. Він акцентував увагу на важливості незгасної пам’яті всіх тих героїнь та героїв, котрі віддали за цілісність нашої держави найцінніше – своє життя. Тому молитовне їх вшанування вже стало традиційним у нашій громаді. Слова шани полеглим героям висловив і заступник міського голови Віталій Любка.

Волонтер з Підвиноградова Іван Бора закупив сині та жовті лампадки і перед початком заходу разом з волонтеркою та художницею Ольгою Гал виклали їх у формі тризубу. Перед початком панахиди всі присутні запалили лампадки і священики розпочали соборний молебень – заупокійну панахиду. Її відслужили духівники Православної церкви України – настоятель храму Успіння Пресвятої Богородиці м. Виноградів, що по вул. І. Франка о. Василь Гесня, ігумен монастиря, настоятель Свято-Троїцького храм у с. Дунковиця архімандрит Кирил, а також з Мукачева глава мусульманської релігійної громади «АЛЬ-КАУСАР-ДЖАМІ» у Закарпатській області, директор благодійного фонду «Міжнародний центр економічного розвитку «КОВСЕРЬ» Заман Байрам Огли. Отець Кирил під час молебня освятив стелу. З духовною проповіддю виступив настоятель Виноградівської церкви Успіння Пресвятої Богородиці, декан Виноградівського деканату о. Мирослав Сипко.

На площі миру того дня зібралися чимало людей – сім’ї полеглих у російсько-українській війні, побратими, волонтери, громадські активісти та просто небайдужі Виноградівчани. Присутніми були і начальниця першого відділу Берегівського РТЦК та СП підполковник Оксана Лівик, її заступник майор Віктор Михайлишин, державні службовці першого відділу Анжеліка Габрин та Габріелла Деяк, начальник групи психологічної підтримки персоналу Берегівського РТЦК та СП майор Руслан Савченко, державний службовець РТЦК та СП Нелля Пензештадлер.

Наталія КОБАЛЬ