icon clock23.12.2014
icon eye58
Цікаве

ЯК ВИ ЗУСТРІЧАТИМЕТЕ НОВИЙ РІК?

Ірина ПОПОВИЧ, пенсіонерка:
– Чесно кажучи, колись давно ми з моїм чоловіком (нині покійним) свято Нового року не відзначали. Однак раділи вихідному і проводили його з користю – запрошували гентеша і різали свиню. Але, сама бачу, в цей день краще відпочити. Новий рік, як і завжди, я буду зустрічати в родинному колі. Ми з донькою приготуємо щось смачненьке. Привітати мене зійдуться всі мої внуки. Для кожного з них я заздалегідь приготувала подарунок «від Діда Мороза». Не буде вдома на свята тільки молодшої доньки – вона на заробітках у Росії. Доглядає стареньку матір багатих підприємців. Дуже хвилююся за неї – як там до неї, українки, ставляться росіяни? Але, начебто, все добре, принаймні так вона мене заспокоює, телефонуючи час від часу з Підмосков’я. Ось тільки господарі-роботодавці жартома «бандерівкою» називають.
Чого очікую від наступаючого року? В першу чергу – миру  в нашій країні, спокою і стабільності в державі і в економіці.
Степан ВАШ, студент:
– Новий рік я планую зустрічати в колі друзів. Наша компанія збереться в мене вдома. Ми домовилися, що кожен принесе з собою якусь власноруч приготовлену страву для святкового столу (салат чи щось м’ясне). Я ж буду фарширувати рибу (навчився від мами  та з Інтернету). На придбання шампанського та інших напоїв «скинемося». Звісно ж, будемо розважатися, танцювати, дивитися телевізор чи фільми в Інтернеті. Потім підемо до міської ялинки на площу. А ось феєрверки та салюти цьогоріч ми з друзями принципово вирішили не купувати. Порадилися і «постановили»: краще вже ті гроші віддамо на підтримку наших земляків-військових, які воюють у зоні АТО. Що стосується моїх сподівань від року прийдешнього, то мрію, аби він у всіх відношеннях був кращим за 2014-ий.
Марія ДАНКО, техпрацівниця:
– Святкуватиму Новий рік скромно – з моєю мінімальною заробітною платою особливо не розженешся. Тим більше, ціни «скачуть» щодня. Кожен раз, повертаючись з ринку, хапаюся за валідол і валер’янку. Ось і зараз – не знаю, як розділити ту нещасну «тисячку» на всі необхідні на новорічно-різдвяні свята витрати. Тож Новий рік зустрічатимемо, мабуть, без м’яса і риби (купимо це на Різдво). Приготую «шубу» без оселедця, традиційний салат «олів’є», натру моркви і буряка, а шампанське замінить нам домашнє вино. Правду кажучи, через події на Сході України навіть настрою передсвяткового немає. Щодня переглядаю теленовини про події із зони АТО і так хочеться спокою та стабільності, що аж серце завмирає. Тож сподіваюся, що 2015 рік принесе в нашу країну мир, а в наші сім’ї – благополуччя.
Вікторія БУРЯ, працівник музею:
– Цей Новий рік буде трошки незвичайний для нас, позаяк всі попередні ми зустрічали вдома і лише на Різдво кудись виїжджали. Минулого року побували в Карпатах і нам надзвичайно сподобалося. Тому цьогоріч вирішили саме Новий рік зустрічати в горах. Буде коротка відпустка в мене і чоловіка, у дітей канікули. Їдемо в селище Ворохта, що на Івано-Франківщині до чудових і гостинних людей. Адже там надзвичайно неймовірні краєвиди і взагалі така казкова атмосфера – і сніг, і мороз, яка дуже підходить саме для цього свята. Через це ми й вирішили змінити свої традиції і саме в цій місцині відсвяткувати Новий рік. Це буде не тільки хороше розвантаження дітям від школи, а й прекрасний відпочинок. Та й для всієї сім’ї це важливо, адже ми зможемо побути разом. Тож проведемо ці дні з максимальною користю для здоров’я і насолодою для душі.
Готуватимемо наші улюблені страви – салат, але не обов’язково олів’є, бо майонез важкий дітям, тому заправимо сметаною або просто олією. Для нашої родини м’ясо не є обов’язковим, а взагалі на природі між соснами і ялинками смакує навіть проста запечена картопелька.
Звичайно, маємо на прийдешній рік багато надій і сподівань. Та головне, щоб нарешті настав мир у країні, аби люди повернулися в свої домівки, діти могли спокійно гратися, навчатися, зростати, а дорослі мали достойну зарплату, з якої б не тільки на великі свята вистачало.
Наталія КОСТА, бібліотекар:
– Я вважаю, що Новий рік – це сімейне свято, тому зустрічаємо ми його у родинному колі – чоловік, діти і мама, яка з нами проживає. Звичайно, дітки чекають подаруночки від діда Мороза під ялинку, яку ми наряджаємо всі разом. А ми намагаємося підготувати для них різні цікавинки, щоб їм було весело. Також любимо й себе повеселити, адже як кажуть: як Новий рік зустрінеш, так його й проведеш. Отож, новорічний вечір має бути максимально неймовірним, казковим і дивовижним.
Таких надзвичайно особливих страв ми не готуємо, але головне мама завжди каже, щоб на новорічному столі курки не було, бо вона своїми ногами все розгрібає, тому хорошого в Новому році від неї не слід чекати. Рибу запікаємо, щоб дружина мовчазна була або чоловік, полюбляємо картоплю, яку готуємо різними способами, також страви, які діти замовляють. Обов’язково шампанське має бути, різні фрукти та солодощі.
А от Різдво в нас надзвичайно багатолюдне. До нас приїжджають родичі з Ужгорода, Іршави та далекі з Олександрії (Кіровоградщина), яким дуже подобається як це свято проходить у нас. Адже таких традицій з колядами і бетлегемами там немає, тому їхні діти з радістю беруть в цьому участь.
Хочеться, щоб наступаючий рік був щасливий для всіх родин і кращим, ніж старий. Аби дітки зростали здоровими, дорослі стояли впевнено на ногах, щоб у 2015 році держава наша міцніла, була стабільною, справжньою європейською країною.