icon clock05.02.2015
icon eye42
Цікаве

Щедра годівниця

Більшість із нас вважають зиму традиційною порою для підгодівлі птахів, адже саме в цей час природні запаси корму починають зменшуватися. Регулярна підгодівля птахів у складний для них час допоможе їм вижити й приступити до розмноження наступної весни. Зауважте, що у цьому словосполученні ключовим є слово «регулярна». Найгірше, що може статися в сувору зиму — це збої в підгодівлі або її припинення взагалі, тож Виноградівський районний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді закликає небайдужих громадян допомогти птахам.
Раціон птахів — це корм, збагачений вуглеводами та жирами. Саме ці речовини допоможуть поповнити життєво необхідні жирові запаси тіла, так необхідні птахам для виживання в довгі, холодні ночі. За таким кормом не варто ходити далеко до супермаркету чи пташиного ринку, адже ідеальну поживу для птахів, із високим вмістом жиру, кожен знайде на своєму кухонному столі. Рештки від сала, залишки топленого жиру, підсохлий сир, крихти тістечок, печива тощо — усім цим можна сміливо ділитися з птахами взимку.
Птахам також смакуватиме картопля в «мундирах», яку, перш ніж покласти в годівницю, варто розломити навпіл. Залишки відвареного рису чи макаронів, а також тіста, яке залишилося від випічки, багаті на крохмаль, тому добре підтримають тонус пернатих узимку. У сувору зимову пору, коли птахи вже пооб’їдали всі запаси ягід і фруктів на деревах і кущах, можна їх підгодувати яблуками та грушами.
Тільки пам’ятайте, щоб уникнути можливого поширення захворювань, краще не годувати птахів сирими кістками чи м’ясом. І не забувайте також про те, що ці наїдки можуть приваблювати до годівничок котів.
Протягом декількох останніх років в екологічному центрі проходить акція «Годівничка», в рамках якої юннати виготовляють годівниці та  ласощі для птахів. Також на базі екологічного центру було проведено свято «День зимуючих птахів», де учні Широківської ЗОШ І-ІІІ ст. розповіли  багато цікавого та пізнавального матеріалу про зимуючих птахів. Юні любителі природи  підготували для дітей  пташині кросворди та вікторини, веселі пташині перегони, розповіли цікаві легенди про птахів. Всі разом побували в «Бюро знахідок», а на завершення свята розвісили годівнички,які виготовили на території екологічного центру, наповнили їх кормом, нехай радіють пташки та діти, яким не байдужа доля пернатих друзів.
Підгодовуйте птахів взимку – вони наші невтомні помічники в боротьбі за високі врожаї.


Мирослава Федак,
керівник гуртків Виноградівського районного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді