icon clock09.10.2015
icon eye36
Цікаве

НОВОСЕЛИЦЯ РАДУВАЛА ГОСТЕЙ СМАЧНИМИ ВОЛОСЬКИМИ СТРАВАМИ

Запах стародавніх страв витав у центрі села під Фрасином із самісінького ранку. Всі старанно готувалися, активно працювали – господині чаклували над наїдками, а чоловіки готували різноманітні напої. Адже очікували багато гостей на традиційний гастрономічний фестиваль «Волоські страви». Підготували також святкову сцену і порадували виставкою народних умільців.

Найпершими завітали до Новоселиці румунські гості на чолі з генеральним секретарем союзу українців у Румунії Любою Горват. Разом з усіма спонсорами фестивалю делегація взяла участь у відкритті лікувально-оздоровчого басейну в урочищі «Купіль», де вони одні з перших прийняли теплі мінеральні ванни. Після цього відвідали теплої пахучої новоселицької наливки, яку приготував за власним рецептом (із черешень, груш, слив і винограду) місцевий житель Микола Копін. Смак був неперевершений – визнали всі.
… А в центрі села вже яблуку ніде впасти. Почесних гостей хлібом-сіллю зустрічають новоселицькі красуні. Фанфари сповіщають про початок святкового дійства. На сцені родзинка фестивалю – самодіяльний хоровий колектив працівників культури та любителів хорового співу будинку культури м. Виноградів (керівник Тетяна Гудачок) виконує Державний гімн. Забігаючи наперед зауважу, що виступ цього колективу, який подарував присутнім прекрасні музичні твори, глядачі приймали надзвичайно тепло і бурхливими оплесками.
Зі святом присутніх щиро привітав сільський голова Віктор Ворон і урочисто оголосив про відкриття фестивалю «Волоські страви». Священик о. Михайло Голубка молитвою благословив його початок. Теплі слова на адресу сільської громади виголосили депутат обласної ради Юдіта Петеі, голова районної ради Олег Любімов, гостя з Румунії Люба Горват,  головний спонсор заходу Євгеній Ярина (до слова, він також надав основний приз для розіграшу лотереї – телевізор). Кращих з кращих відзначено грамотами і подяками.
Затим дегустаційне журі приступило до визначення кращої волоської страви. Зазначу, що гастрономія стародавніх блюд була вражаючою. За результатами перемогу одержала «новоселицька начанка» від працівників культури (керівник автор цих рядків). Приємно, що наш рецепт із секретним інгредієнтом, який надає страві особливого смаку, вподобали суворі судді. За представлений найбільший асортимент голубців відзначено газдиньок – вчителів школи. А за найдавнішу страву та цікаве представлення стола перемогу присуджено господиням – працівникам ДНЗ. Всі учасники нагороджені цінними подарунками.  
У святковій концертній програмі взяли участь вихованці ДНЗ «Ялинка», учні школи та фольклорний колектив сільського будинку культури. Своїми піснями порадував глядачів затисянський соловейко, директор Веряцького БК Василь Тарнай. Не обійшлося й без традиційних конкурсів, які провів ведучий свята Іван Рацин. За найдовшу косу (98,5 см) перемогу отримала юна Мар’янка Монда, найкраще заспівала закарпатську народну пісню Вікторія Рацин із Черни, а найсильнішим чоловіком став Іван Кедик, котрий підняв 30-кілограмову диню 42 рази. У танцювальному конкурсі взяло участь аж 15 чоловік, то ж і призи довелося виносити на підносі. А всіх діточок на фестивалі пригощали солодощами.  
Свято пройшло цікаво і весело. В цьому велика заслуга організаторів та спонсорів, серед яких хочеться особливо відзначити генерального директора ТОВ «Експерт» Євгенія Ярину, Кп «Виноградівське лісове господарство», підприємців Івана Димчака, Івана Бушка, керівників ТОВ «Сандерс-Виноградів» Германа Розенталя та ПАТ «Гроно-Текс» Ігоря Лакатоша, директора ресторану «Чорна гора» Юрія Довбака, який зробив ще й приємний сюрприз нашому фольклорному колективу – подарував капелюхи «красані» для виступу. І, звичайно, місцевим підприємцям Юрію Чонці та Володимиру Банику.
Марія РАЦИН,
директор Новоселицького сільського будинку культури