icon clock12.05.2015
icon eye31
Цікаве

Лялька-мотанка – народна іграшка

Людину як особистість визначають її цінності та ідеали – тобто те, до чого вона прагне і які засоби обирає для досягнення мети. Ці орієнтири формуються ще у дошкільному віці, а з часом і не надто змінюються. Тому педагоги-дошкільники нашого району основним своїм завданням вбачають становлення тієї системи цінностей дитини, за якої життя її є плідним, щасливим, спрямованим на добро. Якими інструментами вони оперують? Це – рухова активність протягом дня, спостереження, прогулянки, заняття, гра, що і є найважливішим чинником розвитку дитини. Проте багато сучасних дітей гратися фактично не вміють. І бракує їм не лише навичок взаємодії і фантазії у виборі та розвитку сюжетів, уміння „вживатися в образ”, виконувати рольові дії, а навіть, бажання гратись разом. Ще однією з причин є відсутність правильних, якісних іграшок. Сучасні батьки з хорошими матеріальними статками вважають, що комп’ютери, планшети та мобільні телефони можуть замінити іграшки. Підібрати правильні іграшки – бракує часу, купити якісну іграшку – не всім під силу, а зробити самому, та ще й разом з дітьми – і поготів.
Тож де, як не в садочку, дошкільнята можуть разом з вихователями робити різні іграшки та ще й обігрувати їх у казкових сюжетах, ситуаціях або самостійно пограти з ними в ігровому куточку.
Нещодавно у залі управління освіти, молоді та спорту Виноградівської райдержадміністрації на базі районного методичного кабінету проведено семінар керівників та методистів дошкільних навчальних закладів на тему „Ціннісність української народної іграшки”. Досвід з використання нетрадиційних форм роботи духовно-морального виховання дітей у Великоком’ятівському яслах-садку презентувала завідувач Світлана Лендєл, формування громадянської компетентності дошкільників – завідувач Олешницького ясел-садка №1 Ганна Сігеті. Майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки провела голова методичного об’єднання керівників та методистів дошкільних навчальних закладів району, завідувачка Теківського ясел-садка Маріанна Бобош. Слухачі семінару мали можливість у групах виготовити ляльки-мотанки, організувати виставку та скласти з них карту-схему мережі дошкільних навчальних закладів району. Підсумувала семінар імпровізованими віршованими рядками завідувачка Підвиноградівського ясел-садка Надія Данкович.


Тетяна ПОПОВИЧ, методист РМК